Strijd in Jemen laait weer op, totale chaos staat voor de deur


Geluid van de strijd, deze vroege dinsdagmorgen in Sana’a.

Het bestand tussen de Hashed stammen van sheikh Sadeq al-Ahmar en de troepen van president Ali Abdallah Saleh heeft het dinsdagmorgen vroeg begeven. Sinds de vroege ochtend woeden hevige straatgevechten in de wijk Hasaba in de hoofdstad Sana’a en andere plaatsen in de stad. Daarbij wordt behalve van automatische wapens gebruik gemaakt van RPG’s (anti-tankraketten), kathusha-raketten en artillerie. Volgens sommige berichten is nu ook de 1ste divisie van generaal Ali Mohsen, die naar de oppositie was overgelopen, bij de strijd betrokken. Details zijn echter moeilijk te verkrijgen. De regering van Saleh, die zonder enige twijfel de strijd is begonnen, heeft het verkeer van mobiele telefoons stilgelegd. Ook de elektriciteits voorziening is onderbroken. Dit zijn oude trucs van Saleh, die hij eerder al onder meer al toepaste.tijdens de burgeroorlog van 1995 en tijdens de oorlog in Saadah in het noorden. Blogger Jane Novack meldt dat ook de officiële tv-stations ermee ophouden.

Afgezien van Sana’a heerst ook totale chaos in Zinjibar in het gouvernoraat Abyan, waar Saleh zaterdag de helft van zijn troepen terugtrok om islamisten en Al-Qaeda strijders de gelegenheid te geven de stad over te nemen. In de stad wordt  naar het schijnt zwaar gevochten. Ook is Zinjibar tenminste een zevental keer gebombardeerd vanuit de lucht en beschoten vanuit zee. Al-Jazeera Arabisch meldde dat er tenminste 30 doden waren.

Een derde plaats waar de chaos aanhoudt is Taiz, waar Saleh troepen en gewapende benden zondag het Bevrijdingsplein hebben schoongeveegd door met scherp op de menigte te schieten en het daar al vier bestaande kamp van demonstranten. Dit  kamp werd vervolgens in brand gestoken en door bulldozers platgereden  Tenminste 57 mensen zijn daarbij gedood, volgens de laatste tellingen, terwijl rond de 200 gewond werden. Zeker 15 van de doden waren omgekomen in het vuur, onder wie een paar kinderen en enkele invaliden. Het aantal slachtoffers is echter intussen waarschijnlijk weer opgelopen, want de beschietingen van het plein gingen ook dinsdagochtend nog door, en de mannen van Saleh hebben ook tenminste één ziekenhuis bestormd en daar alle gewonden losgemaakt van de apparatuur en meegenomen.    Jane Novack meldt dat ook in de zuidelijke stad Aden en nog een paar andere zuidelijke plaatsen wordt geschoten, evenals in Nehm ten noorden van Sana’a, waar vorige week al heftige strijd woedde en 120 huizen weden verwoest door bombardementen vanuit de lucht. Het lijkt erop dat alleen een militaire nederlaag president Saleh nog kan verjagen en dat dat moet gaan ten koste van iets dat de trekken heeft van een all-out burgeroorlog. . 

Oorspronkelijke post

Reacties zijn uitgeschakeld