Heel erg snel kwaad worden? Nee, dat gebeurt me maar zelden. Maar als principes van de rechtstaat op z´n kop worden gezet en alle Nederlanders bij voorbaat als een verdachte met hun vingerafdruk in een database worden gezet: dan scheur ik denkbeeldig mijn shirt aan flarden en word ik groen van woede.
Het huidige kabinet heeft plannen om de database met alle Nederlanders beschikbaar te stellen aan politie en justitie. Lekker makkelijk nietwaar? De illusie wordt gewekt dat Nederland veiliger wordt en wie kan daar nu tegen zijn? Sterker nog, als je tegen bent, heb je dan misschien iets te verbergen?
Met dit soort redeneringen krijg je me echt goed op de kast, alsof er al niet genoeg privacy-schendingen over ons heen gestort zijn. Geef me uw vinger en ik zeg u wie u bent? Nou, liever niet. Ik ben erg beschaafd, maar hiervoor steek ik mijn middelvinger op en ben ik een petitie begonnen tegen dit onzalige voorstel. Ziet u hem goed, Nederlandse overheid: ja, dit is mijn vingerafdruk!
Reacties (3)
Vingerafdrukken zijn kinderlijk eenvoudig na te maken.
Dit zal een tijdje duren voordat iedereen het doorheeft.
De database van de politie bevat 6 % valse, dus nagemaakte, afdrukken. En is hiermee zo goed als waardeloos.
Ik adviseer iedereen om zich op het net te informeren hoe afdrukken te vervalsen. Zodat valse afdrukken op je pas komen.
Is dan verder hun probleem.
Je kunt hiermee veel en veel verdergaan.
Denk bijvoorbeeld aan poorten aan de stadsingang, welke alleen opengaan op jou vingerafdruk, en paspoort.
Natuurlijk mogen ze dit niet zomaar.
Maar ze mogen ook niet zomaar eisen dat we onze vingerafdrukken afstaan, opslaan, en tegen ons gebruiken.
Vanuit politieauto’s scannen van de RFID-chip. Sommige denken dat die pas vanaf 8 cm te lezen is, maar bij proeven werd soms 12 meter bereikt.
Dit geeft ongekende mogelijkheden voor onze overheid, welke uiteraard bezorgd is om onze veiligheid.
Doet me een beetje denken aan de vraag die ooit aan een Duitse geleerde werd gesteld. Ging er in wezen om van hoe het toch kwam dat er geen verzet was tegen de Nazi’s in Duitsland, ook vanuit de academische wereld. Hij gaf als verklaring dat ze steeds een stap deden die te klein was om over in opstand te komen, maar weer groter en erger was dan de voorgaande stap.
Hoe dat is afgelopen weten we.
En hier zie je het ook gebeuren. Eerst de identificatieplicht, ach uiteindelijk heeft ook iedereen een rijbewijs; de persoonsgegevens bij vliegen, tegen terrorisme; nu weer de vingerafdrukken.
Hoe dit afloopt, weet ik niet, maar ik heb best bange vermoedens.
Deze Duitser gaf nog wel een wijze raad mee:
“Herken het einde en verzet je tegen het begin”
Ik vreesde even dat ik de enige was die zich hier druk om maakt. Hoe meer protest hoe beter, kan Jeroen Dijsselbloem dit onderwerp gelijk even meepakken als hij Balkenende aan de tand voelt tijdens het seculariteitsdebat.