Het is weer zover, menig Nederlander krijgt vandaag een lintje. Een paar duizend zijn zo uitgegeven. Maar worden die ook terecht uitgegeven?
Ik gun iedereen erkenning voor bijzondere prestaties. Maar wie bepaalt of iets wel of niet een bijzondere prestaties is? Bij de lintjesregen is het, op een paar uitzonderingen op landelijk niveau na, zo dat iemand een lintje krijgt op voordracht. Iemand uit de omgeving van de persoon moet het initiatief nemen om de procedure te starten voor zo’n lintje. En daar zit al de eerste filter. Het is niet de prestatie zelf die bepalend is voor het in aanmerking komen voor een lintje maar het feit of er mensen zijn die het je gunnen. En dan moeten die mensen ook nog eens voldoende vrije tijd hebben om het allemaal ruim van te voren in gang te zetten.
Dat betekent dat veel van de bijzondere prestaties in dit land nooit op gepaste wijze aandacht krijgen. Culturele factoren en willekeur spelen een grotere rol. Een eenzame vrouw die voor veel verschillende liefdadigheidsorganisaties jaarlijks geld ophaalt en misschien al meer heeft binnen gehaald dan Bernard ooit voor het Wereldnatuurfonds, zal zelden op het bordes van het gemeentehuis staan. Al helemaal niet als ze een kleurtje heeft.
Tijd dus om dit systeem overboord te gooien, bijvoorbeeld als Beatrix opstapt. Maar misschien is het dan wel aardig om het te vervangen door een ander systeem dat eerlijker is. Suggesties zijn welkom.
Niet dat ik denk dat nu veranderingen mogelijk zijn aangezien de trend juist omgekeerd is. Het Wilhelmus is weer te horen op de radio. Terug naar de jaren 50!
Reacties (12)
E. Oosting (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw) had daar al een aardig idee over (vanaf ongeveer minuut twee).
Bij zo iets vaags en divers als ‘bijzondere prestaties’, moet er toch iemand zijn die het iniatief neemt om iemand daar een beloning voor te geven want dat kun je niet automatiseren. 22x sinterklaas spelen bij de sinterklaasvereniging van hogezand-sappermeer? 14 jaar penningmeester bij de biljartvereniging en 3 jaar voorzitter waarna hij onverwachts zijn taak moest neerleggen wegens hartproblemen in Dordrecht? Hoe wil je dat anders doen? Wil je daar administraties van gaan bijhouden? Richtlijnen voor gaan maken? Dat is toch Kafkaesk?
Daarmee valt het enige argument dat je geef om de lintjes af te schaffen weg.
En over je anonieme, eenzame, zwarte collectectice gesproken, dat zou de coordinator vrijwilligers bij het desbetreffende goede doel moeten regelen. Eventueel maakt men van “lintjesvoordrachten” een apart kopje in het jaarverslag zodat ze er elk jaar even aan denkt om dat te doen.
Lintjes zijn een leuke traditie waar geen enkel gevolg aan is verbonden, waarom mag het niet gewoon archaisch en onkwalificeerbaar blijven?
Zelfs al krijgt iemand hem wel terwijl hij dat niet verdiend heeft of krijgt iemand anders hem niet omdat de omgeving zat te slapen dan is er nog geen man over boord, maar ondertussen zijn er wel duizenden mensen die heel veel plezier en trots ontlenen aan dit lieve stukje erkenning.
Pst. In zin 5 moet bepaald met een t;-)
Overigens ben ik van mening dat de lintjes moeten blijven. Laten we de Nederlandse bevolking niet de hoop ontnemen dat ze nog ooit de kans krijgen om een lintje te weigeren:-)
@4: Het lullige is dat op potentiële lintjesweigeraars gefilterd wordt. Dus je moet wel blijven doen alsof je het lintje wilt hebben, anders krijg je de kans niet het te weigeren.
@5: Dan heeft mijn vader het wel heel erg slim aangepakt. Hij krijgt vandaag een lintje, maar is net een weekje op vakantie ;)
wat een oubollige rebellie tegen de lintjes regen. Beginnen de jaartjes al te tellen Steeph?
What’s next? Een steeph die ageert tegen het badges en jamboree systeem van de padvinderij? Of tegen de padvinderij als geheel? Misschien leuk om daar een uitdagend standpunt over in te nemen.
@7: Wat hebben jullie vandaag tegen mijn omgeving? :P
Het is trouwens al tig jaren scouting, padvinderij stamt nog uit grootvaders tijd
Who cares? Als je iemand die zich 30 jaar heeft ingezet voor de postduivenvereniging blij kan maken met en lintje van 1.5 euro, moet je dat vooral blijven doen! En de mensen met een kleurtje komen vanzelf, de meeste daarvan zijn namelijk nog geen 30 jaar lid van de postduivenvereniging, dus die moeten nog FF wachten. hier in Rotterdam worden ze in ieder geval al uitgerijkt door een burgemeester met een kleurtje, dus het begin is er.
Mijn punt was niet zozeer dat die lintjes weg moeten, als wel dat er iets voor in de plaats moet komen dat wat eerlijker is.
Wat #2 zegt valt namelijk vaak buiten de boot. Een collecte lopen voor een goed doel is niet voldoende. Maar 5 collectes lopen 30 jaar lang is een andere zaak. Alleen, wie ziet dat.
Toch: die lintjes, OK, flauwekul maar ik kan er mee leven. Ieder land kent zo zijn onderscheidingen en iemand die echt iets heeft gedaan mag van mij een klopje op de schouder krijgen. Als daar een lintje aan blijft plakken, soit.
Wat echt erg is, is het Wilhelmus. Zo mooi gerefereerd in je laatste zin. Is het eerste couplet als slecht, het zesde, dat ook nog wel wordt gezongen, is buiten proportioneel beroerd. En als je het niet meezingt zijn er lieden die je niet als echte Nederlander zien. Nou geloof me: ik ben niet geïntegreerd. Op Koninginnedag ben ik ergens waar het volkslied wordt gezongen en ik kan u zeggen: ik zing niet. En het zesde couplet neurie ik zelfs niet mee.
Uit protest.
Het helpt niet.
Persoonlijke symboolwaarde, meer niet.
Maar wat denkt u zelf:
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
Uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.
Kan dit nog wel?
Wie zingt dit mee?
Anti-oranjes aller lander verenigt u!!!
Geef gewoon iedere nederlander van bijvoorbeeld 21 jaar en ouder een ridderorde, zijn we gelijk van het gezeur af… tenslotte, het gezeur dat iedereen in dit land beleeft rechtvaardigt zo’n ding wel (heb je nog wat terug voor je dure belastingcenten)