1. 1

  is dat een groot probleem? het geeft toch ook wel een extra dimensie aan dit soort onderzoek, migratie, gedifferentieerd stemmen etc. ? ik bedoel maar, je kunt ook al te paranoide worden.

 2. 4

  wat als er had gestaan:

  “Al-Jazeera bewaart en analyseert ip-gegevens poll-gedrag.”

  ?

  Pawlowt u er lustig op los…

 3. 5

  Noemde dat eerder op andere post (Poll), ik vind dit uitermate tendentieus..gevaarlijk en wat mijn bloed deed koken (kwam net thuis) was het verweer van de regelneef aldaar “een heleboel gedoe om niet zo veel”.

  Zo’n opmerking van zo’n nitwit met ook nog eens zoveel macht want hij beheerst de (Onze) database die onder valse tweede agenda is misbruikt en dat door zowat half nederland..eng..terwijl ik dit typ voel ik de adrenaline.

 4. 7

  Overschot van gelijk Larie.
  Het is een Sign OT Times dat er wat schouderophalend gereageerd wordt, al was het maar door de bekende Acroniemenbrigade van Sargasso’s reageerkeur. Springen die niet bij het minste recht als het draait om Vrijheid van vooral zichzelf?

  Men kan stellen dat het toch geen hol uitmaakt, je IP is ondertussen even gelijk als je ID.

  Maar ik zou dan wel even schouderophalend willen kunnen reageren als diegenen die onze gegevens systematisch en extreem verregaand opslaan ‘om er toch niks mee te doen’. Door bijvoorbeeld een even vrijblijvende zoektocht te kunnen maken in ieders gegevens zoals ‘zij’ zo vrijblijvend en zonder gevaar noch bedoeling doen.
  Geen enkel probleem met het opgeven van mijn privacy, zodra ik alle hoogstpersoonlijke gegevens van elke anonieme ambtenaar die mijn data ter beschikking heeft, ook kan doorvlooien.

 5. 8

  @1 daar bestaan dan ook onderzoeken voor die anonimiteit garanderen. Ik ben hier echt niet van gediend en blief uw praatje-voor-het-vaakje niet.

 6. 9

  @ crachat; het is pure paranoia, achter (b.v.) mijn ip gaan 4 personen schuil met evenveel visies op de maatschappij. ik zou de ambtenaar die meent mijn persoon te kunnen koppelen aan miijn (mede) ip graag van repliek dienen.

 7. 11

  Neen, het is geen pure paranoïa, dNEUS. Pure paranoïa is wanneer je denkt dat alles het op jou gemunt heeft, van je medepassagiers in de trein, tot je eigen familie.
  Dit, is een systeem, met alle kille ambtenarij vandien.

  Ik las laatst nog een stukje over de vrijmetselarij, je weet wel, die rituelenrakkers die vooral geheim willen blijven. Mits Godwin het toestaat: in 1938 werden hun namen gepubliceerd, want ach wat zou het, in 1940 waren ze verdwenen, die namen.
  En wellicht ook de 3 anderen op hun adres.

  Niet dat het die kant uitgaat hoor, de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar het gevoel om a) zonder dat je het weet gefouilleerd te worden, b) niet wetende door wie, c) zonder te weten waarom, d) onder het mom van: ach, wat zou het — je bent niet paranoïde als je daar de ellendige discrepantie niet achter ziet, wel uiterst naïef.
  Ook mijn bloed kookt hieromtrent, en ik weet niet eens waarvoor het meest: het feit van onder dat stemwijzermom opslaan, of de dédain waarmee bijvoorbeeld jij daarmee omgaat.

 8. 13

  Oh Crachàt..ik heb het gevoel dat het “uit de kast komen” bij zowel posters als reguliere reaguurders een Bossa nova is als ik mij niet vergis..nice.

  Hou je zoiets visueel kunnen tonen?..Hombre ;)

 9. 14

  je ziet het niet als paranoia maar als, status quo, het systeem dat nu over ons heerst ? ik zou onderduiken met voor (min) drie jaar blikvoer :p

 10. 16

  u plaatst me in een verkeerd kamp beste mescaline, en om uw vraag te beantwoorden dNEUS is zich zeer bewust van de historie maar weinig geneigd tot herdenken.

 11. 19

  In cartoons hebben ze er een speciale ooguitdrukking voor, de eyes wide open = begrip wide shut @dNEUS. Herdenk dat eens ;)

 12. 20

  Mooi prikje, @ dEUSn, maar in de lucht, toch?

  Het is niet omdat onrecht gewoon bestaat, dat het bloed niet meer mag koken?
  Ook de hyperbool is wat te bezadigd naar mijn zin: neen, ik duik niet onder, ja ik probeer niet stommelings aan te nemen dat een onder het mom van neutraliteit opererende stemwijzer dit soort info mag opslaan en dus gebruiken.
  Noteer: ik ben Belg, dus mijzelf raakt het niet eens -waarom zou ik onderduiken?

  Larie: die handschoen is opgenomen :-)
  Heb net nieuw potLood angeschaft, en het is hemelse stuff -uit een oude stock, en het grafiet geeft af als was het een oude HendrixMarshallAmplifier…

 13. 22

  het waren slechts mijn twee centen, er wordt hier gesuggereerd dat data oplag uit het veleden en de daaruit volgende consequenties geextrapoleerd kunnen worden naar het heden; ik heb daar mijn twijfels over o.a. gezien de hoeveelheid data, de niet bewezen relatie tot personen en nog een trits andere variabelen. de geschiedenis herhaalt zich inderdaad niet maar er bestaan varianten; hoe reeel die zijn is speculatie. die speculatie tot realiteit verheffen is paranoia (m.i)

 14. 23

  Hoewel ik slechts in mijn puberjaren de snaren beroerde, het was punktjd voor iets, blijf ik de geur van een versterker het lekkerst ooit vinden, raar.
  Vochtig sandelhout, zweempje electronische afdronk, ….

 15. 24

  Akkoord, dNEUS, die bemerking qua hoeveelheid data gebruik ik wel eens ter weerlegging van een complottheorie hier en daar, en wie zou er wat mee doen, maar een ongezond gebrek aan achterdocht lijkt mij levensgevaarlijk.
  Ik vecht voor het recht, in alle rust naïef te mogen blijven.
  sleaugan van de week.
  Beetje naar analogie met de bekende frase: ‘ik verwerp uw mening volkomen, maar sta als eerste op de barrikade om uw recht op een mening te verdedigen’.

 16. 26

  Aangezien geur uiterst verbonden is met herinnering, en herinnering met verleden, zijn bij mij veel overleden schrijvers vebonden met geur.
  Kafka met bruinkool, Schulz met brandend beukehout, Macchiavelli met knisperende krekels (brandzon), Lowry met een kabbelende beekwaterlucht, …

  Nee, dus. Het heeft nood aan de cognietieve omweg die, zoals we allen weten, boerenbedrog van het allerprachtigste soort is.

 17. 27

  Het is maar wat je verbeeld noemt. Sommige mensen “zien” een kleur als ze een woord, een getal lezen. Waarom niet iets “ruiken”…

 18. 28

  ja, @crachat, en dan te bedenken dat ik een stelling verdedig die ik zelf hardnekkig probeer te vermijden.
  1+1 is nog altijd 1+1.

  en larie heeft daar een zeer fraaie vraag.

 19. 29

  :-) ken ik.

  One of a kind, Larie. Dat is het mooie van Sargasso: zonder hier zou mijn denkvenster pijnlijk beperkter zijn, een haast tastbaar gegeven. Geldt zowel voor de discussies, de posts van mijn collega’s en een falanx reaguurders.

 20. 30

  … en maak maar eens een tekening die ‘Everybody’s got to learn sometime’ van Beck van Eternal Sunshine Spotless Mind EN Larie’s Bossa nova omvat :-)

 21. 34

  moet wel larie aangezien je dEUS spelt…

  Mijn dochter “sprak” Barman overigens nog, vorige zaterdagnacht. Hij was vol-ko-men sauced.
  Spectaculair, blijkt.
  Laatste keer datik ‘m zag was hij nèt zo goed droncoloco.

 22. 40

  Ik paf loft.

  -stel dat men kwijlt, alhier bij een aanblik van iets, de metaforische hondebrok, wat zou dat dan zijn, gemiddeld?

  Iets met een brein, toch wel.

 23. 42

  Ja Crachàt de kleinste (4) ze doetut nu zonder luiers sinds kort maar neemt bewust geen risico’s. Mijn stenende overburen zijn ver in de 90 en moeten lachen als ze met m’n kinderen praten over zindelijkheid omdat ze zelf weer luiers dragen..wat leeft golft, of zoiets.

 24. 45

  Ik kan niet tekenen, maar zie een soort Fokke en Sukke scène voor me:

  AIVD, afdeling politieke voorkeuren

  Geheim agent # 1
  Ok, we doen er nog eentje vandaag:
  IP 66.249.65.170

  Geheim agent # 2
  Ja gvd de gvd! Weer D66!

 25. 47

  Mag ik er even tussenkomen heren?
  Waarom niet gepleit voor het opslaan van alle soorten gegevens, die dan wel allemaal op internet door iedereen in te zien zijn?
  De bottleneck zal dan natuurlijk zijn, dat je nooit helemaal zeker weet of iedereen al zijn gegevens prijs geeft.
  Ondertussen begint er een situatie te ontstaan waar Big Brother-criticasters altijd al voor hebben gewaarschuwd. Je bestaat omdat je een Digid, een mobieltje en een IP-adres hebt. En daarmee ben je van minuut tot seconde prima te volgen.
  Zolang er geen goede voorwaarden zijn om alle gegevens van iedereen op het web te gooien, moeten we het van hackers hebben. Laten die eens een jaartje de handen ineenslaan en worldwide alle databases met persoonsgegevens kraken.

 26. 48

  @47: Punt is juist dat iedereen NIET al zijn vuile was aan de hele wereld wil laten zien. Voor je het weet wordt je op oneigelijke punten aangepakt. Zie bijvoorbeeld Al Gore, die in het nieuws komt vanwege zijn stroomrekening, omdat een bepaalde denktank het niet eens is met zijn denkbeelden over de relatie tussen CO2 en klimaatverandering.

  Dan hebben we het nog niet over zaken als datamining. Aan de hand van je gegevensprofiel ga je straks aangemerkt worden als verdachte, zonder dat er een echte reden van verdenking is.

 27. 49

  Ik ben ook voor dat theoretische model van volkomen openbaarheid, probleem zal dan wellicht zijn dat er onware dingen worden geplaatst bij iemand, een b eetje zoals aan de geloofwaardigheid van Wikipedia geraakt wordt door dat gedrag.

 28. 50

  @48: En waarom dan niet? Mijn vuile was is echt niet veel smeriger dan die van een ander. Het is natuurklijk wel zo dat anderen mijn vuile was liever niet onder hun neus krijgen.

  @49: En als alles openbaar wordt, dan geldt dat ook voor zaken die niet of minder waar zijn. Dat zal weinig verschil maken met de huidiger situatie. Nu moet je ook bij elk krantenbericht, persfoto, regeringsbulletin en statement van een politicus op je hoede zijn voor het waarheidsgehalte.

 29. 54

  @50: Laat ik een ander voorbeeld nemen: In Venezuela is precies bekend wie de petitie heeft ondertekend voor een referendum over het aanblijven van Chavez. Die namen zijn op CD te koop. Vervolgens blijkt dat nogal wat mensen op die CD ineens ontslagen worden en heel moeilijk aan een andere baan komen. Dat is prima?

 30. 55

  @54: Nee, Bismarck, natuurlijk is dat niet prima. En zolang dat soort praktijken voorkomt, zou ik niet graag zien dat mijn ideetje werkelijkheid wordt.
  Freek de Jonge zei ooit eens: ‘Je telt je idealen en je raakt er steeds meer kwijt.’
  Deze kan dus ook bij het grofvuil.

 31. 57

  @56: Ha, ha, ha! Dat zie ik wel zitten. Ga ik meteen kijken of m’n buurman er op staat. Die man laat werkelijk nooit het achterste van zijn tong zien, dus als-ie op die CD staat heb ik een mooi aanknopingspunt voor een hartig en diephaand gesprekje.