1. 2

  Goed idee, nu nog portugal, ierland, italie, spanje en al die andere paupers, de euro enkel voor de noordelijke EU landen.

 2. 3

  Als dit feestje doorgaat dan krijgen de Duitse banken alleen al 40 miljard voor hun kiezen. Daar komt dan Duitsland’s aandeel in de verliezen bij de ECB van ruim 11 miljard (totaal 50 miljard) nog bovenop. De Duitse belastingbetaler kan alvast gaan sparen. Cijfers uit artikel Die Zeit [http://tinyurl.com/6e7dxxz]
  Op de Nederlandse cijfers zullen we nog even moeten wachten, de Nederlandse pers houdt zich liever bezig met belangrijkere zaken. Bovendien zei De jager niet:”??”, nou ja kijk zelf http://www.youtube.com/watch?v=by13Iu46zOo , wat missen we die mevrouw Polak toch.

 3. 6

  net 1 jaar in griekenland gewoond. schuld op zichzelf is niet zo erg, maar als je geen inkomen hebt is het problematisch. griekenland is een bodemloze put. het is vervelend om te zeggen maar het is een lui, onverantwoord, en ongeorganiseerd land.

 4. 7

  @cor: Volgens mij hebben de Nederlandse banken in de orde van grootte van 5 a 7 miljard in Griekse schuld. Maar besmetting is natuurlijk de grote vraag: hoeveel zitten Nederlandse banken in Duitse banken?

  @2: Italie klinkt misschien leuk in dat rijtje maar is op zich er niet veel erger er aan toe dan Belgie of Frankrijk.

 5. 8

  Het probleem is volgens mij veroorzaakt door Schröder en diens SPD. Hij en de socialisten hebben het Duitse arbeidsrecht en sociale zekerheid teruggeschroefd om Duitsland “Wettbewerbsfähiger” te maken.
  Dat is goed gelukt, alleen heeft hij geen rekening gehouden met die kleine Spaanse, Griekse, Portugese en Ierse bedrijfjes die ineens moesten opboksen tegen de “Chinezen” van Europa onder één financieel systeem.

 6. 10

  Griekenland heeft een prachtige eeuwenoude cultuur waar we nog veel van kunnen leren. Schuld is een term voor gelovigen daar doen wij gewoon dus ook niet aan mee. Nooit wegdoen. En zelf opstappen is geen optie, het is het Nieuwe Limburg van Europa…

  Met altijd de zon op het zuiden.

 7. 11

  @JSK volgens CPB policybrief 4 mrt 2011 is bedrag Griekenland lager (3 mld) en is de totale exposure PIG+Spanje ca 8 miljard. Maar dat was medio 2010, en met die casino bankiers weet je het natuurlijk nooit.
  http://tinyurl.com/3lyalce
  pagina 11

 8. 14

  Men vergeet de Nederlandse pensioenfondsen die belegd zijn in Griekenland. kijk maar naar de uitspraken van Frans Weekers toen hij nog TK lid was februari 2009. Bedragen zijn groot maar politiek durft het niet te zeggen in het openbaar en media zwijgt. Snijden in de pensioenen zal een vereiste worden.

 9. 16

  Trots = het verlies nu pakken voordat het erger wordt.

  En daarna terug naar een kleiner muntgebied. Nederland, Duitsland, Scandinavie, Belgie, Luxemburg. Zwitserland misschien. Dat lijkt mij dus een fijne club. Was het maar zo simpel.

 10. 18

  @17: Waarmee Nederland niet economisch maar ook politiek weer zurück in die Heimat is (want het is wel duidelijk wie zijn politiek via de muntunie zal doordrukken). Misschien kunnen we aanvragen een Bundesland te worden?

 11. 21

  @20: Tja, als je het niet vraagt, krijg je het zeker niet. Het spreekwoord luidt niet voor niets “kinderen die vragen…”, in de volwassen wereld gelden heel duidelijk andere regels.

 12. 22

  @2: die landen (over Italie twijfel ik) hadden a priori al niet tot de Euro mogen toetreden omdat zij een decennia lange geschiedenis van slechte staatshuishouding hebben. Verwacht kon dus worden dat de destijds aangeleverde cijfers gemanipuleerd zouden zijn. Verder geef ik geen cent voor de beloften van deze landen om hun staatshuishouding in de toekomst wel op orde te krijgen. Wellicht dat zij een paar jaar “hun best” doen, maar als deze crisis weer op de achtergrond geraakt is gaan zij gewoon op de oude voet verder, met een nieuwe, mogelijk nog ernstiger, EU crisis als gevolg.

 13. 23

  Het lijkt er op dat de EU vaak de vlucht naar voren gebruikt om meer macht te krijgen. De Europese grondwet (Zonder de grondwet is Europa onbestuurbaar), de gezamenlijke munt (zonder deze munt raken we economisch achter op de rest) en wie weet hoeveel meer dreigingen over ons uit zijn gestort. En een kritische blik wordt dan niet op prijs gesteld. Was het Zalm niet, die twijfelde aan de solvabiliteit van Italië, en die de hoon van het Europarlement over zich heen kreeg?
  Het wordt tijd dat deze vlucht wordt gestopt en we eerst eens gaan kijken welke rol we de EU gunnen. Ik zet in op economische samenwerking en niet meer dan dat.

  (En is het opzetten van een piramidespel (= Ponzi Scheme) niet strafbaar?

 14. 24

  Een fascinerend verhaal over de redenen van de nakende ondergang van Griekenland is
  hier te vinden.
  Het linkje komt van Gronk via Retecool. Het is een adembenemend verhaal over de mores van de Grieken.