Sprong in het diepe voor Jason Kottke

In de VS is webloggen groter dan in Nederland, en er zijn dan ook initiatieven om er geld mee te verdienen. Nick Denton is bijvoorbeeld een blog-uitgever die minitieus uitgekiende weblogs in de markt zet met zorgvuldig uitgekozen schrijvers. Zijn Gawker, Gizmodo, Fleshbot, Wonkette, Gridskipper en Lifehacker blogs leveren geld op door advertenties of sponsoring en richten zich op zeer specifieke interesses – reizen, technologische gadgets, porno en politiek.

Denton toont aan dat er wel degelijk geld valt te verdienen met webloggen, maar het is wel business, en heeft weinig te maken met de liefhebberij die veel bloggers kenmerkt. Een van die enthousiastelingen is Jason Kottke, die een behoorlijk populair weblog bestiert, dat hem zoveel tijd kostte dat zijn normale carriere en sociale leven in de knel kwam. In plaats van een keuze voor zijn ‘normale leven’ die velen zouden maken, kiest hij voor het webloggen, en nog zonder advertentie inkomsten ook. Hij is kleiner gaan wonen, doet zuinig aan en leert koken om niet meer zo vaak buiten de deur te hoeven eten. Zijn inkomsten hoopt hij te halen uit donaties van lezers. Voorwaar een sprong in het diepe, maar wel een dappere.

Meer over Gawker media van Nick Denton: How Can I Sex Up This Blog Business?
Een leuk interview met Kottke bij Airbag.
Ook Wired pikt het verhaal op

  1. 9

    Ja, maar zo kun je alles wel relativeren, het gaat er om dat je niet hoeft toch? Als 10.000 mensen 5 euro doneren dan kun je daar best een jaar van leven, en Kottke heeft royaal meer dan 10.000 lezers per dag, dus in theorie zou het moeten kunnen werken.