Spotlight: de grote Chiptune & SID remix special

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke vrijdag laat GeenCommentaar zijn licht schijnen op een bekende of minder bekende artiest. Van politiek gedreven zanger(es) tot stevige no-nonsense rock, we bespreken elke week een spraakmakende muzikant.

MOS SID Chips (Bron: Wikimedia commons)

Chiptune? SID? Het zijn niet de meest bekende termen. Mening muziekliefhebber zal er nog nooit van gehoord hebben. En als men er al van gehoord heeft is het beeld vaak bij voorbaat al negatief. Termen als chiptunes, en SID-remixes hebben namelijk te maken met muziek uit de videogame-industrie. Om preciezer te zijn, retro videogames. De deuntjes die bijvoorbeeld uit een oude Atari 2600 of Commodore 64 kwamen.

Wie echter denkt dat het dit artikel over oubollige nerdmuziek gaat zal bedrogen uitkomen. Er is namelijk een kleine, maar zeer actieve, remix- en chiptune-scene die prettig in het gehoor liggende dancenummers maakt gebaseerd op deze oude computerdeuntjes. Een aantal mensen in deze scene gaan zelfs zover dat zij de muziek direct componeren op een oud beestje als de Atari of C64. En, hoewel technisch gezien geen chiptunes, is er ook voor de liefhebbers van rockmuziek genoeg te vinden binnen dit genre. Rock coverbands die oude deuntjes op scheurende gitaren naspelen. Mocht zowel dance als rock niet je ding zijn, dan is er inmiddels ook het C64 orchestra. Een klassiek ensemble dat oude C64-tunes heeft bewerkt tot orkestrale stukken. Kortom, oude videogames zijn voor velen een inspiratiebron voor het maken van muziek.

SID Remixes
SID staat voor “Sound Interface Device”. Dit is de programmeerbare geluidschip van de meeste oude Commodore computers. Waaronder natuurlijk de beroemde Commodore 64. Zeg maar een soort van voorloper van de geluidskaart. Hoewel de videogames uit deze vervlogen tijden erg achterhaald zijn spreekt de muziek veel mensen nog steeds aan. Zogenaamde Chiptune-componisten als Rob Hubbard en Jeroen Tel componeerden de soundtracks voor menig spel in deze tijd (Commando, Supremacy, etc). Deze oude chiptunes vormen de basis voor een nieuwe generatie remixers.

(SID Remix: Robocop 3 Remix door Lagerfeldt)

Oude chiptunes worden door een selecte groep mensen onder handen genomen en geremixed met moderne dancenummers. Bij een goeie remix is de originele chiptune soms amper te herkennen, maar heerst er wel een retro-gevoel. De muziek klinkt op een bepaalde manier heel herkenbaar voor mensen die hun jeugd achter de C64 hebben doorgebracht.

Een van de drijvende krachten achter deze remixes is het online radiostation SLAY Radio. Een stel totale dwazen die ’s avonds zelf hun eigen amateur-radioshows hosten en overdag non-stop SID remixes draaien. De populariteit van het station is zo groot dat veel van de muziek die er gedraaid wordt inmiddels op CD is verschenen. Natuurlijk te koop via de webshop C64 audio die aan het radiostation is verbonden.

(SID Remix: Ocean Loader V2 Remix door Sonic Wanderer)

Chiptunes
Naast de remixes zijn nieuwe artiesten opgestaan die nieuwe, niet aan een specifieke videogame gerelateerde, muziek maken in de vorm van chiptunes. Men maakt hiervoor gebruik van allerlei oude hardware. Van de C64 en Atari tot aan Gameboys. Een van de bekendere artiesten die op deze laatste zijn muziek maakt is Nitro2k01. Waar een moderne DJ met draaitafels aan de gang is treedt Nitro2k01 op met enkel een Gameboy in zijn hand. Iets wat zeker een vreemd gezicht is in de clubs waar hij zijn muziek live ten gehore brengt (meerdere korte clips zijn op youtube te vinden).

(Chiptune: ‘I Love Your Music’ door Tobiah)

Oude chiptune-componisten zoals de eerder genoemde Rob Hubbard en Jeroen Tel zijn ook nog steeds actief in de muziekindustrie. Inmiddels wat ouder en wijzer zagen beide heren recentelijk een lang gekoesterde droom in vervulling gaan: de bekendste werken van beide zijn door een klassiek ensemble opnieuw ingespeeld, en wel door het C64 Orchestra. Een uniek project dat zeker de moeite waard is om te beluisteren. Het album bestaat uit twee CDs in een prachtige verpakking. De eerste CD bevat de nieuwe uitvoeringen, de tweede de oorspronkelijke chiptunes.

(Klassiek: C64 Orchestra trailer)

Cover bands
Hoewel het niet echt binnen de chiptune-scene valt kan het in een artikel over retro gamemuziek niet zo zijn dat de cover rockbandjes ongenoemd blijven. Wat hen bezield heeft zal niemand ooit weten, maar er bestaan bandjes die zowel oude als nieuwe videogamemuziek coveren. In Amerika gebeurd dit door kleinere relatief onbekende bandjes als The Minibosses, maar in Japan zijn een paar van deze artiesten enorm groot!

(Rock Cover: The Minibosses – ‘Castlevania III’)

Het bekendste voorbeeld uit Japan is de groep The Black Mages. Zij maken instrumentale rock gebaseerd op de muziek uit de Final Fantasy reeks. Waar in Amerika deze coverbandjes albums in eigen beheer uitbrengen hebben The Black Mages inmiddels al drie volwaardige releases en twee DVDs op hun naam staan. De aanwezigheid van Final Fantasy-componist Nobuo Uematsu in de groep helpt natuurlijk wel enorm voor hun bekendheid binnen Japan. De muziek is naar mijn mening ook heel goed te pruimen voor mensen die nog nooit van Final Fantasy gehoord hebben, of zelfs helemaal niets hebben met videogames.

(Rock Cover: The Black Mages – ‘Maybe I’m a Lion’ Live)

Bonus clip

(“SID Remix” / Joke: They’re Taking The Hobbits To Isengard)

Reacties zijn uitgeschakeld