Spoeddebat over het kabinet

Vanavond vanaf 21.20 uur live te volgen op de website van de Tweede Kamer.

Centraal in het debat staat de kwestie rond het PVV-Kamerlid Eric Lucassen. Het debat wordt gehouden op initiatief van D66, GroenLinks en de PvdA. De oppositie wil uitleg van de premier over de stabiliteit en de geloofwaardigheid van het kabinet.

Vandaag kwam opnieuw een Kamerlid van de PVV in opspraak. Deze keer gaat het om James Sharpe. Het bedrijf Digitania, dat onder meer SMS-datingservices runde, is in 2008 bestraft voor het misleiden van klanten met advertenties voor een sms-dienst. Het bedrijf moest van de Hongaarse mededingingsautoriteit een bedrag van 256.000 euro betalen wegens misleiding. Dit was 10 procent van de jaaromzet en de hoogste boete die ooit door deze instantie is opgelegd.

 1. 1

  Een debat waar het CDA en VVD zouden zeggen wat ze werkelijk denken zou slecht voor stabiliteit van het kabinet zijn. Daarom weer het het stopwoord: overbodig!

 2. 2

  Een ‘debat’ waar ik me als Nederlander bijna voor schaam. Rutte die het strict formeel speelt en een bijna lachwekkende oppositie, in al zijn/haar droevigheid. In zekere zin ben ik in verwarring. Ik heb niet de PVV voor het eerst ‘gezien’ maar de oppositie. Lang geleden dat ik zo geschrokken ben en voor het eerst dat ik een zeker ‘gevaar’ zie.

 3. 3

  Als Nederlander schaam ik me voor een partij die tromgeroffel laat horen als denken dat er weer 15 christenen naar Irak zijn uitgezet na een stemming. Wilders heeft genoeg mensen zwart gemaakt dat nu de boomerang terug keert waar ‘ie hoort.

  @2. Wat voor zeker ‘gevaar’ zie je? Je bent erg vaag.

 4. 5

  @3 Inderdaad wat vaag. Het gevaar dat ik nu zie is een uitermate zwakke oppositie en een coalitie die tot te veel bereid is. Wilders hoeft niet eens vanuit kracht de strijd aan te gaan. Zullen we wedden dat hij bij de volgende peilingen geen zetel verloren heeft..?

 5. 6

  @5. Bedankt voor het antwoord. What’s new?

  De coalitie zal de onrust niet publiek etaleren, en de oppositie is al jaren de weg kwijt, geen eigen verhaal waarmee ze de kiezer kunnen enthousiasmeren.

 6. 7

  @5: Wat wel frappant is, aangezien elke zetel voor Wilders erbij een potentiële volgende Sharpe, Lucassen, Brinkman, etc. erbij is. Of denk je serieus dat als het kabinet valt, hij de rotte appels uit zijn lijst smijt hij snel genoeg nieuwe kandidaten kan vinden die wel brandschoon zijn (zeker gezien de gelukszoekers die hij aantrekt)?

 7. 8

  @6 Wat in ieder geval voor mij nieuw is, of een nieuw inzicht misschien, het feit dat ik gisteren zat te kijken naar het debat en me moest realiseren dat ik voor werkelijk niemand ook maar enige werkelijke sympathie (over) had. Ik zag de al jaren bekende gezichten en niemand kon ook maar een deuk in een pakje boter slaan. En om dat te vertalen in een antwoord en wedervraag op @7: ik denk dat Wilders slim genoeg is om een volgende selectieronde net iets slimmer aan te pakken, hoewel er gerust nog wel wat tuig door de mazen zal slippen. Werkelijk zorgwekkend vind ik dat ik verwacht dat niet alleen zal de PVV geen zetel verliezen maar dat het waarschijnlijk zetels en extra sympathie oplevert. PVV-stemmers geven Wilders nog steeds een 8,5 voor zijn functioneren. En na dit voor links ronduit beschamend (meer nog dan voor Wilders) debat is hij weer een extra stukje blonde ‘underdog’. Precies dat waarmee hij en zijn partij groot geworden zijn.

 8. 9

  En dan blijk ik al heel snel ongelijk te hebben. En ik vind het niet eens erg. Van 30 naar 25 is een mooie score. Nu eens zien hoe lang het duurt voordat de 30 weer bereikt is. Ik geef het maximaal 4 weken. En weer hoop ik ongelijk te hebben.