Speculatief beleggen voor de kijkcijfers

Is dit journalistiek engagement, of gewoon grenzeloos kijkcijfer-opportunisme? Na wekenlang de ellende getoond te hebben van aandelen-speculaties, financieel gerommel en riskante spaarproducten, gooit Eenvandaag het roer om.
Een mandje met aandelen, met een startwaarde van 1000 euro, is het nieuwe speeltje van de redactie. Heel ethisch ook om publiek geld in te zetten voor speculatief beleggen op tv. En kijkers bij herstellende beurzen voor te houden: Kijk, spaarders hebben alwéér de boot gemist! Of als het fout gaat: Zie je wel dat beleggen riskant is!
Tip: schaf ook zo’n mandje met dezelfde mix aan en leg de financiële claim bij Eénvandaag, mocht het misgaan. Men heeft zich vooraf namelijk niet juridisch ingedekt met een: ‘Don’t try this at home!’

 1. 1

  Vanmorgen Goedemorgen Nederland op de radio na 10 uur. Sven Kokkelmans op zijn best. Hij vraagt aan iemand van de Vereniging Nederlandse Gemeenten: “Kan dat zomaar, je geld op een spaarrekening zetten op een piepklein eilandje dat niet groter is dan … (iets kleins)? Jullie konden toch weten dat dat niet pluis was? Als er zo’n hoge rente wordt geven weet je toch dat je extra risico loopt?”
  De man van de VNG antwoordde nog dat de toezichthouders in Nederland die banken hadden goedgekeurd en een A hadden gegeven, en dat alles geheel volgens de strenge Nederlandse normen had plaatsgevonden, en dat er dus wat schortte aan de toezichthouding, maar nee, dat was voor Kokkelmans een veel te moeilijk antwoord. Het werd Kokkelmans helemaal te optimistisch/redelijk/nuchter toen die man (Ralf Pans) ook nog zei, dat hij niet verwachtte dat de gemeentes heel lang op hun geld zouden hoeven wachten: “Bij Van der Hoop ging dat toen ook heel vlot.”

 2. 2

  Ik vraag me af:
  1. Worden gemeenten ook gered door het krediet dat NL aan IJsland verstrekt? De garantieregeling was toch niet voor rechtspersonen?

  2. Als de garantieregeling ook voor gemeenten geldt, is dat dan opeens voor meer dan 100.000 euro?

 3. 3

  @1,
  A-rating klinkt sjieker dan het is. Zie hieronder staatje.

  Solide (investment grade)
  Rabobank: Aaa
  ING Bank(Postbank): Aa1
  ABN Amro: Aa2
  Fortis: Aa2
  SNS bank: A1
  Icesave/Landsbanki (IJsland): A2
  AK Bank (Turkije): A3
  Garanti Bank (Turkije): A3
  Argenta (België): BBB+*
  Credit Europe Bank: Baa3

  Speculatief
  Amsterdam Trade Bank (Alfa Bank Rusland): Ba1
  DHB Bank (Turkije): Ba1
  Anadolu Bank (Turkije): B1
  YapiKredi: (Turkijke): B1
  TEB Bank (Turkije): B1

  Bron: Alle rating’s van Moody’s, behalve Argenta. De bbb+ rating van S&P staat gelijk aan Baa1 bij Moody’s.

  Zie: http://www.z24.nl/z24geld/artikel_18208.z24

 4. 5

  @#4,
  Dat dacht ik ook. Ik begrijp dan ook niet waarom de VNG (blijkens #1) doet alsof terugkrijgen een formaliteit is.

  Wordt nog wel interessant dus.
  Volgens een woordvoerder van de VNG wordt onderhandeld met het ministerie of verliezen door de staat worden gecompenseerd. Premier Balkenende zei vanmiddag echter dat de staat ,,niet verantwoordelijk is voor leningen van mede-overheden.”
  http://www.nrc.nl/binnenland/article2022212.ece/Overheden_spaarden_miljoenen_bij_Icesave

 5. 6

  #5…evenwel…..de macht van de VNG strekt ver

  En dus valt te verwachten dat Bos – net als bij Icesave is gebeurd – de spaarmiljoenen van de gemeenten uiteindelijk voorschiet via een direct naar de spaarders door te sluizen lening aan IJsland

  En zoniet, dan wordt de ozb gewoon extra opgetrokken

 6. 7

  @6: Het valt nog te bezien of Bos uiteindelijk bijschiet.
  In het regeerakkoord was afgesproken dat de eigen vermogens van de lagere overheden zouden worden afgeroomd.
  Dit is voor het kabinet een prima gelegenheid hun onderbestuurders even te laten bloeden.
  Wellicht om de onderhandelingpositie met het VNG te versterken.

  Voorlopig is niet doen voor het kabinet de beste optie. Gemeenten en provincies hebben nog genoeg over om elkaar, waar nodig, een handje te helpen.
  Zelfs al zou al het uitgezette geld volledig verloren gaan, staat er nog genoeg uit om geen enkele voorziening of voornemen in gevaar te brengen.
  Zonder dat de lokale belatingen omhoog moeten!

 7. 8

  Yeah right. Lokale belastingen gaan al fors omhoog als er geen reden voor is, ik ga er vanuit dat eventuele tekorten gewoon door de burgers aangezuiverd zullen moeten worden. Linksom of rechtsom, zoals de minister al zei.