Spaanse bruiloft in La Parroquia, Spanje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Na een maandje afwezigheid doet geen goed om het zeer deprimerende Sargasso te lezen. Zal het aan de kutzomer liggen, of de uitschakeling in de halve finale tijdens het EK? Ik weet het niet, maar vrolijk wordt je er niet van als alle ellende in 1 keer over je heen gestort wordt. Je zou haast gaan denken dat het niet goed gaat met de wereld?! Terwijl in Peru per wedstrijd van de Copa América 1000 straatkindertjes gratis naar binnen mogen!

Om de boel dus een beetje op te vrolijken een luchtig berichtje over een Spaanse bruiloft in de boerenprovincie van Spanje: Murcia. Bruiloften zijn daar niet zo als wij ze gewend zijn in Nederland. Voordat er getrouwd wordt, wordt er eerst gezopen. Eerst de avond ervoor en daarna lekker om 11 uur ‘sochtends tijdens de voorbereidingen. Na wat whisky-cola’s begeef je je naar de kerk in een gehucht waar het hele gat uitgelopen is om te kijken wie wat draagt en met wie ze zijn. Een klein Hollywood zeg maar en dat als voer voor roddel dient voor de volgende maanden. Eerst moet de bruidegom naar binnen maar vanwege de felle zon en de knallende hitte bekijkt men dat van een afstandje, waar er schaduw is. Vervolgens komt de bruid een kwartier te laat op haar eigen bruiloft en dan moet er even geklapt worden en “oe” en “aah” geroepen worden. Alle vrouwen volgen de bruid en nemen zitting in de kerk om alles goed gade te kunnen slaan en om geen detail te missen. Anders heb je natuurlijk niets om over mee te praten de komende maanden. De kerels daarentegen rennen linea recta naar de kroeg om bier te tanken en zich kapot te lachen om die domme dames.

Terwijl de mis aan de gang is, drink je dus lekker bier en lul je wat over alles en niets, alsof het de normaalste zaak ter wereld is dat je niet in de kerk zit terwijl een van je beste vrienden aan het trouwen is. Prima sfeertje dus. Na een uur verlaat je de kroeg om op tijd te zijn om het gehuwde stel de kerk uit te zien lopen en om op de foto te komen. Tijdens de felicitaties hoor je geen kwaad woord dat je niet aanwezig was tijdens de mis. Het is nu eenmaal de normaalste zaak ter wereld dat kerels geen zin in gezeik hebben en daarom maar de kroeg in duiken.

Aangezien het echtpaar nogal poplair was en 8 jaar lang gespaard had, waren er 700 mensen uitgenodigd die in een dorp 30 minuten verderop zich konden uitleven aan te veel drank, te veel eten, te veel show (de hele bende was geregisseerd als ware het een serieuze filmproductie) en te veel feest.

Als rond middernacht de meute opgerot is, wordt met de terugreis naar het dorp van oorsprong: La Parroquia, begonnen. Ondanks de overdaad aan voedsel blijkt dat men toch nog honger heeft en met een select gezelschap wordt midden op straat een tafel neergezet en komt de jamón serrano op tafel. Met bier en wijn uiteraard en zo gaat men nog vrolijk een tijdje voort totdat echt niemand meer “boe” of “bah” kan zeggen. Een dag later weet je echt niet meer hoeveel onzin je hebt staan lullen, maar je gaat met een zeer tevreden gevoel terug naar waar je vandaan kwam.

Bij deze dus de zomertip van 2004: probeer een Spaanse bruiloft mee te pikken en als het even kan, ergens in de buurt van Lorca.

Sierra del Gigante

0

Reacties (15)

#1 boludo

Mooie foto Carlos, dat is toch die berg als je van La Parroquia naar Velez Rubio gaat? Nooit geweten dat La Parroquia zijn eigen internetsite heeft. Volgens mij weten ze het zelf ook niet. Weer een excuus om terug te gaan. Daar zal ik oud worden.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Exact de Sierra del Gigante !
Vroeger lag er nog wel eens sneeuw op, volgens de lokale boeren, maar sinds de grootkapitalisten met hun tomatenplantages vliegtuigen inhuren op de wolken uiteen te schieten niet meer.

Lluvias si. aviones no !!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Ik heb hem/haar nooit beklommen overigens, jij wel ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 boludo

Nee, ik ook niet. Andere studenten wel. Wij waren toen te druk bezig om bier te drinken en ons popi-jopi te maken in het dorp.
Ik denk haar trouwens.
Maar wederom een perfect excuus om een keer terug te gaan. Moet niet moeilijk zijn, zij is slechts 2500 m hoog en je kunt waarschijnlijk met de auto tot 1800 komen. Dat is 2 uurtjes lopen.
Zegt de ervaren Andinist

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Prima, ik was als student destijds op zondag altijd te brak om zoiets te ondernemen. Om half twee ‘smiddags voorzichtig een eerste espresso in de O’KU bar om vervolgens weer langzaam aan het bier te gaan (met het slappe excuus dat je toch geen veldwerk kon doen op zondag omdat er dan op zwijnen/patrijzen/konijnen gejaagd werd in het studiegebied) dat was ongeveer hoe ik daar mijn zondagen indeelde.

Nog iets op die bruiloft van Arcen, Ines, Maribel, Anna, Marce de la Morena, Marce de la Panadería, en die ene met tettas como melónes gezien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 boludo

Sukkel, Marce de la panadería was de bruid. La guapa was er ook en Arcen, Anna en Maribel gaven ook acte de presence. Iedereen was er, het hele dorp was uitgenodigd. En die dochter van Maribel en Paco begint een verdomd lekker wijf te worden. Verder was er nog een onbekend lekker wijf waar ik achteraan wilde rennen maar die ben ik kwijtgeraakt tussen de 6e en 7e cubata.
En je krijgt de groeten van Pedro, ik heb ergens zijn email geloof ik. Krijg je later.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Carlos

die dochter van Maribel en Paco begint een verdomd lekker wijf te worden.
Dat heeft ze dan niet van haar vader… :))

Ik krijg wel spijt dat ik niet meegegaan ben. Maarja, de internationale drugssmokkel kan niet zomaar een weekje stilliggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 boludo

Spijt is wat de koe schijt Carlos. Je wist van te voren al dat het een goede bruiloft zou worden. Dat-ie zo goed zou zijn, kon ik ook niet vermoeden, maar dat is het risico van het vak. En die kleine met die megatieten, nee, die was er helaas niet, toch nog een kleine smet.
En inderdaad Carolina heeft de good-looks van haar moeder, dat blijft een lekker ding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Carlos

‘die kleine met die megatieten’ studeerde destijds in Murcia, wellicht heeft ze zich sociaal-financieel weten te ontworstelen uit Parroquia: el culo del mundo?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 caprio

Amerikaanse bruiloften zijn trouwens natuurlijk veeeeeel mooier (zei ik ‘mooier’? Ik bedoel groter natuurlijk).
http://www.nytimes.com/pages/fashion/weddings/index.html?8hpib

Ze zijn natuurlijk ook veel onderhoudender, zeker omdat een kwart al na een jaar weer gescheiden is, terwijl ze de schulden van de bruiloft nog jaren afbetalen! Als voorbeeld ken ik een anoniem persoon wiens bruiloft 100.000 dollar kostte. Dat wordt traditioneelgetrouw door de bruid haar ouders betaald, die daarvoor dan een lening moeten afsluiten. Omdat Amerikanen niet zoals in Nederland gebruikelijk is, eerst jarenlang samenwonen voordat ze trouwen, ontdekten ze plotseling dat ze eigenlijk niet zo goed bij elkaar passen, en nog voordat het jaar voorbij was, was ook het huwelijk alweer voorbij. Erg onderhoudend!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 caprio

Ah ja, met betrekking tot de link: het is heeel gebruikelijk om een advertentie in de krant te plaatsen dat die en zus getrouwd zijn, waarbij dan zeer opmerkelijk de professionele CV min of meer wordt bijgezet. Iets in de trend van: Japie, zoon van Japie I Sr. die als directeur van het geestelijk hospitaal werkzaam is, en een derde graad professoraat in het absurdisme heeft, en Truus, dochter van.. etc. Japie werkt bij MeryllLynch en verdient daar ondanks dat hij een grote lul is, bakken met geld…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 boludo

Ik heb ook een grote lul en verdien bakken met geld. Zou dat toeval zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 caprio

Alleen is jouw lul zo groot dat je er de hele tijd achter aan loopt, geen toeval.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 boludo

Ah, dat verklaart een hoop. Kan ik eindelijk rustig penetreren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Boppie

Ruben aan de drank? Remco maakt vrienden en Carl laat een kans weer liggen. Niks nieuws onder de spaanse zon.

 • Vorige discussie