Something about Rita (maar wat?)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Trots op de macht?

Tja, TON. Trots op Nederland. Ben ik ook wel eens. Trots. Soms zelfs wel eens op Nederland. Meestal bij sportevenementen, moet ik toegeven. In het pre-Fortuyn tijdperk was ik nog wel eens trots op Nederland-gidsland. Maar dat kan niet meer natuurlijk. Als Alexander Pechtold zich van die wat zwakke minister met dat suffe haar opwerkt tot die verdomd sterke oppositieman, dan ben ik stiekem nog wel eens trots. Maar dat is TOP, niet TON.

Ik kijk vol verbazing naar de Rita-aanhangers. Hoe ze te beschrijven? Vastgoed capo?s, Nina Brinken, gefrustreerde VVD-ers, ?beschaafde?-nog-in-de-kast-Wilders aanhangers, maatschappelijk teleurgestelden? Een aantal van hen zal uit opportunisme handelen. De autolobby, de ondernemers. Een deel zal misschien hopen op een baantje, vooral nadat sinds de opheffing van de LPF een hoop mensen zonder zinvolle dagbesteding zitten.

Het is vooral de groep ?gewone? kiezers die me intrigeert. Wat is het toch dat hen naar Rita drijft? Kan iemand me uitleggen waarom zoveel mensen vertrouwen hebben in een vrouw die vrijwel geen standpunten en idealen heeft, slecht overkomt op radio en tv (zonder uitgeschreven tekst hapert ze, zegt om de drie woorden ?nou? en ze heeft een op z?n zachtst gezegd vreemde, wazige uitstraling) en in haar carrière eigenlijk alleen maar halsstarrig het beleid van een ander heeft uitgevoerd, zonder ook maar een greintje originaliteit en menselijkheid te tonen? Ik snap het werkelijk waar niet.

Hoe zeer ik het ook oneens ben met Geert Wilders, zijn aantrekkingskracht kan ik me met een hoop goede wil nog wel voorstellen. Hij lijkt oprecht te geloven in wat hij zegt en weet dat op een duidelijke, onorthodoxe manier aan de man te brengen. Maar Rita? Iemand help me, wat zien mensen in haar? Want allerlei opiniepeilingen wijzen uit dat ze waarschijnlijk geen eenmansfractie blijft. Ligt het aan mij, kan ik haar niet serieus nemen? Enige uitleg zou fijn zijn.

Reacties (11)

#1 Eurocraat

Wat volgens mij “gewone” kiezers, voor zover zoiets al bestaat, aantrekt tot Rita is haar rechtlijnigheid. Dat spreekt een deel van de kiezers aan, het idee dat iemand compromisloos politiek voert. Dat is wat mij betreft ook een verklaring waarom de SP, die eerder nauwelijks kiezers verloor aan Wilders of de LPF, wèl kierzers kwijtraakt aan Verdonk. Marijnissen had/heeft namelijk ook zo`n imago.

Er is een groep mensen die zit te wachten op een sterke man/vrouw die de hele gevestigde politieke orde opzij veegt. Dat is, vrees ik, een erfenis van Fortuyn.

 • Volgende discussie
#2 Abhorsen

Mensen als Verdonk en Wilders voeren eigenlijk 4 jaar lang campagne. Terwijl de overige politieke partijen in die tijd gewoon met politiek bezig zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Domino

Wat ze trekt? Ze hebben een grondige hekel aan de politiek en een grondige hekel aan het huidige kabinet en voelen zich niet thuis bij enige partij in de oppositie. Dat was al bij Fortuin, bij Wilders en nu bij Verdonk.

Dat ze hapert en stuntelt bij het spreken is niks bijzonders, dat doen er velen in de politieke arena: Vogelaar en Van Geel zijn slechts twee voorbeelden daarvan. Een paar weken parlementaire debatjes volgen en je hebt er een hele rij van.

Natuurlijk geeft het te denken dat ze zoveel sympathie lijkt te hebben, blijken doet het pas bij verkiezingen. Maar ja, dat ze zo lijkt te scoren ligt toch echt aan de huidige partijen, die weten onvoldoende te boeien. Daar ligt de ware reden. En wat doen die partijen om het tij te keren? Niks, ze geven wat af op de nieuwkomers, zonder zelfs maar te snappen wat ze er tegen moeten doen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arnoud

@ 3: Verdonk weet zeker het onbehagen van mensen te bespelen. Het lullige voor mensen die in Den Haag volksvertegenwoordiger worden, van welke partij dan ook, is dat ze nooit aan de verwachtingen zullen voldoen. Als ze niet hoge verwachtingen oproepen worden ze niet herkozen, als ze die wel oproepen zullen ze vallen in hun eigen zwaard. Een perfecte catch-22.

Verdonk is in elk geval de nieuwe Pim Fortuyn en voorlopig lijkt niemand het goede antwoord te hebben gevonden voor haar leegheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Martijn

Verdonk is helemaal niet rechtlijning, ze zwabbert alle kanten op. Het enige waar ze rechtlijnig in is, is in het verkondigen van haar eigen rechtlijnigheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 R.

Ik denk dat t te maken heeft met het gevoel van veel mensen dat Rita Verdonk een alleenstaander is die in haar eentje tegen de rest knokt. Eerst knokte ze tegen de asielzoekers, daarna tegen de VVD en nu staat ze als eentje tegenover de rest te knokken.
Het beste middel om Rita onderuit te halen, is haar te behandelen als is ze een van de rest. Wat ook helpt is dat de media bereid zijn om elke scheet van haar breed uit te meten.

Ik geloof overigens dat ze op haar retour is. Haalde ze eerst nog meer dan 30 zetels in de peilingen, nu is het maar 22. Verlies dus, alleen het wordt nog steeds gebracht als winst. En als je de reacties bij Geenstijl leest zie je ook dat daar veel kritisch zijn. de reaguurders waren overigens ook zeer kritisch op Wilders dinsdag, maar de media maken er weer van dat Wilders gewonnen heeft (door een peiling te beinvloeden en verkeerd te interpreteren) dat het verlies dat Wilders dinsdag heeft geleden al weer verdwenen is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Anne

@5
Precies! Recht door zee, maar welke zee vertelt ze d’r niet bij..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KnapZak

Ze hebben toch een ideaal die TONners? De doodstraf herinvoeren. Stond vandaag in de Telegraf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Abhorsen

@8, Wilders wil tenminste alleen maar de Moslims dood, Rita ons allemaal? ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Lenin Strawskim

Ik zeg alleen maar dit:
http://www.regelzucht.nl/ton-logo/
(even blijven kijken)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Anoniem

Laat Rita eerst haar logo eens restylen want gezien de kleuren van de vlag op dat logo is Rita niet Trots op Nederland maar Trots op Luxemburg.

 • Vorige discussie