Softwarepatenten van de baan: Winst op twee fronten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De richtlijn voor de patenteerbaarheid van software is van tafel gestemd door het Europees Parlement. De geschiedenis van het voorstel is lang en omstreden geweest, want ondanks dat er zich in het EP een meerderheid aftekende tegen het voorstel hebben de Europese ministers meerdere keren geprobeerd het voorstel er doorheen te drukken.

Zo werd het recentelijk nog – tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap – als hamerstuk gepresenteerd op een landbouwtop. Alleen de Polen stemden tegen, waardoor het feest niet doorging. In tweede instantie hielden de Polen weer voet bij stuk, zodat het weer terugging naar het EP dat het vervolgens afkeurde.
Dit in tegenstelling tot onze minister Brinkhorst die het vertikte om gehoor te geven aan de wens van de Kamer om namens Nederland ons van stemming te onthouden.

Er is dus op twee punten vooruitgang geboekt: een incompleet en potentieel gevaarlijk voorstel wordt terugverwezen naar de tekentafel – de volgende keer zal er beslist meer aandacht van afzonderlijke overheden voor zijn – maar tevens heeft het Europees Parlement laten zien dat het niet bang is haar macht te gebruiken, en dat is wellicht nog wel een grotere winst.

Update: De Europese ministers lijken nu op een frontale botsing aan te sturen.

Reacties (4)

#1 Carlos

De heldenrol van Polen is zelfs doorgedrongen tot Colombia, ik las het laatst op een van mijn favoriete colombiaanse weblogs:
http://www.trival.net/index.php?p=228

  • Volgende discussie
#2 Jan des Bouvrie

En wat is er zo erg aan software patenten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Degtyarev Pekhotny

Ja het lijkt me minder erg dan tarwe patenten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Grobbo

Het probleem van software patenten is dat de richtlijn zoals die er nu ligt, de patenteerbaarheid van een idee toestaat, hoe logisch en voordehandliggend dat ook mag zijn. Bijvoorbeeld iets als ‘het bekijken van bewegende videobeelden die worden gestreamd vanaf een server elders naar een draadloos apparaat’.

Iedereen die vervolgens iets met streaming video op de mobiel wil doen moet vervolgens dokken omdat het idee is gepatenteerd. De gein is dat kleine software ontwikkelaars bijna niets kunnen doen zonder dat ze een patent breken, 1+1 blijft twee, maar ze hebben niet de resources om een jarenlange juridische strijd te voeren tegen bedrijven als microsoft. Die elk raar idee meteen patenteren, en niet op een cent hoeven te kijken.

Het gaat vaak om ingeburgerde logische ideeen. Check http://webshop.ffii.org/ maar even, dan zie je wat ik bedoel.

  • Vorige discussie