Dat ongeveer de hele huidige regering vertrekt, is geen nieuws meer. Dagelijks kondigt deze en gene aan dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging, een verbreding van het werkveld, onthaagsing en noem nog maar een reden.
Ook grote vriend Hans Hoogervorst vindt van zichzelf dat hij meer te zoeken heeft in het bedrijfsleven. Vers 50 moet hij van zichzelf nu uit de politiek, want anders zijn zijn kansen verloren en dan is het best moeilijk om ook zelf de stijgende ziektekosten te blijven betalen.
Want dat is de erfenis van deze snel scorende minister. Een met alle geweld ingevoerd nieuwe zorgverzekeringsstelsel. De grootste chaos bleef hem bespaard, maar de kosten zullen in de loop van de jaren snel gaan stijgen, want zelfs de nu al behoorlijke bedragen die mensen betalen, zullen niet voldoende zijn om het zieke aparaat van de zorg in stand te houden.
Want wachtlijsten bij verschillende discplines zijn nog steeds lang, kosten van ziekenhuizen blijven ondoorzichtelijk en een nieuw zorgstelsel heeft daaraan niets veranderd. Maar de minister heeft er voor gezorgd dat hij de geschiedenisboekjes ingaat als die minister die Nederland voorzien heeft van een nieuw zorgverzekeringsstelsel. Lekker scoren …
Dank Hans!
Reacties (9)
Hans toonde zijn corpsballenvisie op politiek met het ‘kotsgebaar’ toen Bos over het een of ander sprak in de kamer.
Hij legt liever voor veeeeeeeeeeeeeel geld pseudoverantwoording af in zijn oldboys netwerk van klamme blazertjes dan in de Tweede Kamer.
Volgens mij worden hier allerlei dingen door elkaar gehaald.
“want zelfs de nu al behoorlijke bedragen die mensen betalen, zullen niet voldoende zijn om het zieke aparaat van de zorg in stand te houden.”
Wat heeft dat met het zorgstelsel te maken?
“Want wachtlijsten bij verschillende discplines zijn er nog steeds lang, kosten van ziekenhuizen blijven ondoorzichtelijk en een nieuw zorgstelsel heeft daaraan niets veranderd.”
Dat klopt maar dat was het doel toch ook niet? Het ging er toch om om de verschillen tussen allerlei verzekeringen te standaardiseren? Gaat dat niet allerlei administratieve rompslomp schelen?
En dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars meer gaan concurreren? Ik zag pas een Nova uitzending waarin men voorspeld dat wegens concurrentie er binnen vijf jaar verschillende ziekenhuizen weg moeten. Nou, dat is toch efficienter en dat willen we met zijn allen toch? Of dat gaat werken is pas over een aantal jaar zichtbaar, die rekening mag je Hogervorst dan pas presenteren.
We weten al jaren dat de kosten voor gezondheidszorg stijgen. Is het dan niet logisch dat we er meer voor moeten gaan betalen? Is dat niet onvermijdelijk?
Over ratten en zinkende schepen gesproken…
Wat ik zo raar vind, is dat al die politici er klakkeloos van uitgaan dat ze zo aan de bak kunnen.
Iedereen heeft op televisie kunnen zien wat een lutsers Hoogervorst en Dittrich zijn – ik ken zat mensen die best wel een goedbetaalde baan in het bedrijfsleven willen, en die niet hebben lopen de kutten de afgelopen jaren…
Maar ze komen ook klakkeloos aan de bak. Zeker balletjes als dit. Heb je ooit een oud-politcus gekend die geen werk kon vinden? Er zijn altijd commissie’s, commissariaten, overheidsinstellingen of grote bedrijven die oud-politici willen hebben.
Je moet dat wel echt een miskleun zijn, helaas staan ze in de rij voor ex-politici, zekers ministers en staatssecretarissen.
En Hans zal wel goed voor zichzelf gezorgd hebben.
(2) Die dingen zijn niet los van elkaar te zien. Het is een complexe problematiek en helaas pakken de huidige ministers alleen de eenvoudiger zaken aan. Ik geloof niet in marktwerking, zorg is geen markt. Dan bepaald de inhoud van de portemonnee wat voor zorg je krijgt.
@2: “wegens concurrentie er binnen vijf jaar verschillende ziekenhuizen weg moeten” gecombineerd met nimby en lokale politiek was dat nooit rond gekomen. Misschien dat verzekeraars t wel voor elkaar krijgen.
Overigens ben ik er geen voorstander van. Verzekeraars en andere financiele instellingen hebben mi teveel macht,invloed en te weinig concurerende werking (allemaal low-risk en valt t een jaar tegen gewoon de premie omhoog). Het is niet voor niks dat daar de meest geliefde banen te vinden zijn (bijv intermediair onderzoek).Veel geld, baanzekerheid, vastwerk, goede primaire/secundaire/tertaire voorwaarden en sociaal aanzien. Vandaar is t ook een grote werkgever in NL. Mi te groot en niet efficient genoeg.
On-topic: recentelijk onderzoek van kwaliteit-prijsverhouding kwam de nederlandse geneeskunst er slecht van af. Voldoende ruimte voor verbetering lijkt mij.
Heb je links zodat we die onderzoeken beter kunnen bekijken?
Ik heb niemand nog inhoudelijk horen reageren op waarom het zorgstelsel van Hogervorst nu precies een slecht idee is.
Het huidig zorgstelsel geeft te veel macht aan de verzekeraars. Bij de overgang moesten de verzekeraars nog iedereen nemen, maar ze mogen nu bij wisselingen mensen weigeren.
Dat gaat naar selectie aan de poort en daar is niemand bij gediend.