Smeltkroes Amsterdam

Niet New York, maar Amsterdam is de stad met de meeste nationaliteiten ter wereld: 177. Althans volgens cijfers van de gemeente. Daarmee is Amsterdam naar eigen zeggen één van de kleurrijkste steden ter wereld.

Amsterdam durfde zich niet tot dé kleurrijkste stad ter wereld uit te roepen, omdat de telmethoden per stad verschillen. Volgens de Amsterdamse lijst telt New York 150 nationaliteiten. Daarmee staat de Big Apple op de derde plaats. Tweede is Antwerpen met 164 nationaliteiten.

Vorig jaar groeide het aantal nationaliteiten in Amsterdam zelfs met één. Een immigrant uit Malawi vestigde zich in de hoofdstad. De vraag is of de Malawees (even ervan uitgaande dat de nieuwe Amsterdammer een man is) voor zijn komst naar Mokum ooit had gehoord van Geert Wilders.

De 177 nationaliteiten waren voor de PVV-leider in elk geval aanleiding om Kamervragen te stellen. Volgens Wilders is het “volstrekt onwenselijk dat Amsterdam maar liefst 177 nationaliteiten telt, zelfs meer dan de smeltkroes New York”.

 1. 2

  Er zaten een nederlander, een turk, een marokkaan, een duitser en een belg in de tram…

  De Wilders-versie…

  Er zaten een nederlander en 4 turken in de tram…

  Zo goed dat Geert?

 2. 6

  Sorry .. Flauwe mop uit de oude incorrecte doos … maar moest er aan denken vanwege de tram van Arduenn. Ga geen antwoord geven.

 3. 7

  Ho ho ho ! In de 32 municipalities van Groot-Londen worden meer dan 300 talen gesproken… hoeveel in Amsterdam ? Nationaliteit is één manier van tellen, gemeenschappen is nog een ander paar mouwen…

 4. 10

  Wilders maakt zich nu wel heel erg belachelijk… Is de minister echt verplicht om op vraag twee antwoord te geven?

  En hoe in ’s hemelsnaam doe je dat? Is er een reden nodig om zoiets NIET volstrekt onwenselijk te vinden?

 5. 11

  Oh wacht, ik zie een oplossing! Als nu Nederland al die buitenlanders een nederlands paspoort aanbiedt? Dan kan het aantal nationaliteiten fors gereduceerd worden!

 6. 12

  @Bismarck..”het aanbieden van een Nederlands paspoort”. Zijn daar consequenties aan verbonden in uw optiek ? Zoiets als, U wilt lid worden van de vereniging ter Algemeen Nut, dus u vindt dat een goede ploeg?

  Na 15 jaar Amsterdam is de hier genoemde “smeltkroes” niet meer gebleken dan olie en water in mijn indruk.

 7. 13

  @12: Ik kom helaas niet wijs uit de post… Ik zat puur te denken in hoe Wilders tegemoet tekomen. Wilders wil dat er actie ondernomen wordt tegen de aanwezigheid van 177 nationaliteiten in Amsterdam. Ervan uitgaande dat er van elke nationaliteit minstens 1 persoon legaal verblijft (lijkt me anders wat moeilijk om het aantal officieel vast te stellen), kun je ze moeilijk wegjagen ofzo. Dus dan is de enige wijze om er iets aan te doen het aantal nationaliteiten reduceren door te naturaliseren.

 8. 17

  @S’z#7: 300 talen is niet zoveel. Er zijn 6000 talen op de wereld verdeeld over zo’n 200 landen, dat zijn dus gemiddels 30 talen per nationaliteit. Voor die 300 talen in Londen zou je dus in het extreme geval aan 10 mensen van verschillende nationaliteit genoeg hebben.

 9. 18

  Hmm, maar hoe kan je nationaliteiten anders tellen, dan? Als Amsterdam meer nationaliteiten zegt te herbergen dan New York, maar zich niet de kleurrijkste stad ter wereld durft te noemen, kan je vraagtekens zetten bij dat getal van 177.

  En @S’z #7: ja, maar die Engelsen hebben veel lui uit India, dat met 1 nationaliteit volgens sommigen al goed is voor 415 verschillende talen. Die 32 municipalities van jou kunnen dus theoretisch uitsluitend bewoond worden door Indiërs. En de Belgen hebben zelfs 3 officiële talen, wij al 2. Dus met talen kan het hard gaan.

 10. 19

  Is dat Drents ook niet een aparte taal, Neder-Diets of zoiets? Een taal hoeft niet per sé officieel te zijn – dwz voorgeschreven in ambtelijke en juridische stukken – om toch een erkende en echte taal te zijn.

 11. 22

  Oh aanvulling op mezelf, je hebt natuurlijk eigenlijk 600 mensen nodig, want niemand gaat een taal spreken als er niet iemand is die zijn taal verstaat en in dezelfde taal terugspreekt. Als er per taal maar eentje rondloopt, wordt de taal niet gesproken (en dat is de bewering in #7). Uiterst waarschijnlijk heb je zelfs nog veel meer mensen nodig, want kom elkaar maar eens tegen in Londen als je de enige twee sprekers van een taal bent, zo tussen al die miljoenen.

 12. 23

  @Bismarck#21/22: waarom hanteer jij het begrip moedertaal, dat komt nergens terug in de artikelen of de reacties? Je brengt daarmee twee onnodige beperkingen in. ten eerste ga je ervan uit dat de ‘moeder’ en daarmee het kind slechts éen moedertaal hanteerde, maar dat kunnen er ook al meerdere zijn geweest.

  Ten tweede leidt het éen (moeder)taal tot belangrijkste promoveren ertoe dat daarmee tegelijk alle anderen tot niet-bestaand worden weggedegradeerd. De natte droom van nationalisten en dictators met hun ‘1 land 1 vlag en 1 taal’ gebral, maar vast niet iets waar jij voor warm loopt.

  Toch is het niet helemaal onlogisch kritisch te kijken naar het aantal talen per persoon dat mee mag tellen. Een reiziger of zakenman kan meerdere talen leren voor zijn hobby of vak, maar die tellen we niet mee omdat ze hem niet ‘cultuureigen’ zijn, als hij thuis is gebruikt hij ze niet meer (= poging tot criterium). Het moeten dus wel talen zijn die in het dagelijks leven noodzakelijk waren/zijn en niet slechts incidenteel worden gebruikt; dat vind ik geen echte meertaligheid.

  Dus die berekening van slechts 10 benodigde personen klopt wel, maar het is een extreem voorbeeld en in werkelijkheid erg onwaarschijnlijk.
  Jouw ‘600 personen om 300 talen te spreken’ is weer het andere uiterste, je gaat er dan van uit dan niemand meer dan éen taal spreekt. Dat is zo mogelijk nog onwaarschijnlijker dan dat je mijn ‘club van 10’ bij elkaar kunt scharrelen.

 13. 24

  Zaanstad –
  Zaanstad steekt Amsterdam naar de kroon. Niet de hoofdstad maar Zaanstad heeft nationaal en vermoedelijk ook wereldwijd de meeste nationaliteiten, kijkend naar het geboorteland, binnen zijn stadsgrenzen. Amsterdam, zo werd gisteren gemeld, telt 177 nationaliteiten en Zaanstad steekt daar bovenuit met 189 nationaliteiten. Dat blijkt uit recente cijfers van de dienst Statistiek en Onderzoek van de gemeente Zaanstad.

  Amsterdam presenteerde zichzelf als de stad met de meeste nationaliteiten van de wereld, met Antwerpen op de tweede plaats met 164 nationaliteiten en New York zou nummer drie staan met ‘slechts’ 150 nationaliteiten. Dat Zaanstad met kop en schouders boven Amsterdam uitsteekt, verbaast Freddy Elink Schuurman, woordvoerder van de Dienst Persoonsgegevens in Amsterdam in hoge mate.

  In de hoofdstad wonen 745.000 mensen en Zaanstad telt ruim 141.000 inwoners van wie 123.000 autochtoon zijn. Ook Zaanstad zelf reageert verbaasd over het grote aantal verschillende nationaliteiten. ,,Toen ik het bericht in de kranten las en het op de televisie verscheen, dacht ik meteen: hé, wat gek, wij hebben er meer”, zei woordvoerster Annelies van Dijk van Zaanstad.

  Zou Zaanstad de meest internationale stad ter wereld zijn? Op basis van het inwoneraantal misschien wel. Van Dijk en Elink Schuurman sluiten overigens niet uit dat er een Nederlandse stad is die nog meer nationaliteiten telt. ,,Het zou kunnen, maar ik kan het me moeilijk voorstellen”, zegt Van Dijk. ,,Je weet het niet”, zegt Elink Schuurman.

  Bron: nhd.nl