1. 1

  Vulkanisch? Oke. Hoe-dan-ook: op 28 februari is een schots ter grootte van de helft van Schotland van de Wilkins ice- shelf gaan afbrokkelen:

  Some 220 square miles (570 square kilometers) of ice has collapsed in Antarctica and an ice shelf about the size of Connecticut is “hanging by a thread”. “I didn’t expect to see things happen this quickly. The ice shelf is hanging by a thread — we’ll know in the next few days or weeks what its fate will be.”

  http://edition.cnn.com/2008/TECH/03/25/antarctic.ice/index.html

 2. 4

  Binnen de meteo-vakgroepen wordt momenteel vrij heftig op het achterhoofd gekrabbeld. Om niet begrepen reden is binnen een jaar tijd op Aarde de Gehele(!) temperatuur gedaald met net niet een graad celcius. 100 jaar global warming foetsie.

  Wat grafiekjes

 3. 6

  Mogelijke verklaring 2
  Albedo waarde neemt af. Hier lijkt geen enkele reden toe: met minder ijs en sneeuw zou deze juist moeten toenemen

 4. 7

  Verklaring 3:
  Metingen op onvoldoende plekken leidt tot verkeerde conclusie.
  Er is zoveel ijs in de zee gevallen dat de temperatuur daalt.

 5. 8

  Suggestie voor komend proefwerk 3e klas natuurkunde.

  Er is X kubieke meter zeewater op de wereld met een gemiddelde temperatuur van Y graden.
  Hoeveel vierkante meter ijsblok, met een hoogte van 500 meter en een gemiddelde temperatuur -30 graden moet er in zee vallen om de gemiddelde temperatuur van het zeewater met 1 graad te doen zakken.

 6. 9

  Niet zo snel..detrend the analyses (fourier)..een jaar dipje is niks. Ik ben overigens geen broeikasfanaat, overschatting van antropogene flux.

 7. 10

  @8 Waar gooi je dat ijsblok in het zeewater? oftewel: smelt dat ijsblok en moeten we de smeltwarmte meenemen of alleen de warmte-inhoud van ijs?

  Andere vraag nu voor 3e klas aardrijkskunde:
  Waar ligt de oostzijde van Antarctica en waar de westzijde? Aanwijzing: start op de Zuidpool en loop eerst een stukje richting Zuid-Afrika en loop daarna vanaf de Zuidpool een stukje richting Australië.

 8. 11

  Het blok valt eerst in zee, en smelt daarna.

  Aardrijkskunde is nooit mijn sterkste punt geweest. Ik gok dus maar wat: tussen 0 e 180 westerlengte heet het de “westzijde” de rest heet de oostzijde.

 9. 13

  @12 Nee, wel van het Zuidelijk Halfrond
  Oud-koloniaal en Anglo-centrist Bismarck eert nog steeds de Greenwich Meridiaan..
  Duidelijk Oost-Antartica ligt aan de westzijde wanneer je naar Australië loopt vanaf de zuidpool.