Slum Stories – Het ware verhaal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Af en toe biedt Sargasso ook ruimte voor stukken van andere aard. In dit stuk vraagt men aandacht voor de problematiek van sloppenwijken waar o.a. Amnesty ook actie op voert.

Wat is jouw beeld bij een sloppenwijk?
Waar denk je aan?
Google can read your mind! Toets voor de grap maar eens ‘sloppenwijk’ in op Google Afbeeldingen. Helaas zeggen deze afbeeldingen zo weinig. Letterlijk. Wie wonen er in deze huisjes? Waar gaan ze naar de WC? Hoe voelt dat, de dreiging van naderende bulldozers?

Een stem voor een zesde van de wereldbevolking
Slum Stories geeft juist deze bewoners de kans om hun stem te laten horen. Wereldwijd wonen meer dan een miljard mensen in een van de 200.000 informele nederzettingen die we ‘sloppenwijk’ noemen. Dat is een zesde van de wereldbevolking. In 2030 is dat aantal nog eens verdubbeld.

Onveilig
Sloppenwijken hebben vaak dezelfde kenmerken: ontoereikende huisvesting, slechte riolering, gebrek aan water en elektra, overbevolking en criminaliteit. Er heerst een gevoel van onveiligheid, met geweld door zowel criminele bendes als de politie. En bewoners kunnen ieder moment, zonder waarschuwing, uit hun huis worden gezet. Per jaar overkomt dit wereldwijd zo’n twee miljoen mensen.

Bruisend
De filmpjes op Slum Stories laten juist een andere kant zien. Sloppen zijn niet alleen misdaad, drugshandel en geweld. Sloppen zijn ook bruisend, vol leven, inventiviteit, dromen en ambities. De persoonlijke verhalen van deze bewoners zijn inspirerend, je voelt de energie, ziet de prestaties en staat versteld van de ideeën.

Over Slum Stories
Het doel van Slum Stories is om mensen te betrekken bij Amnesty’s Campagne voor menswaardig wonen. Mensenrechten zijn een sleutel voor het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin veel sloppenbewoners gevangen zitten. De overheid erkent de sloppenwijken meestal niet: het zijn ‘illegale nederzettingen’. Daardoor zijn de bewoners een makkelijk slachtoffer van een breed scala aan mensenrechtenschendingen. Amnesty International voert actie voor de mensenrechten van sloppenbewoners. Voor meer informatie zie: http://www.amnesty.nl/menswaardigwonen.

Reacties (2)

#1 TB

Ik kwam ooit een keer dit dingetje tegen, Dollar Street. Geeft ook wel een aardig overzicht van hoe mensen wonen, afgezet tegen het dagelijks inkomen.

http://www.gapminder.org/downloads/dollar-street/

  • Volgende discussie
#2 Ekimov

In en in triest is het.

  • Vorige discussie