SLAPP: een klap in het gezicht van de persvrijheid

Foto: Prachatai (cc)

ACHTERGROND - Een SLAPP is een Strategic Lawsuit Against Public Participation. Ik had er tot voor kort ook nog nooit van gehoord. Tot ik stuitte op CASE, de Coalition against SLAPPs in Europe. Dat is een breed samenwerkingsverband van organisaties van journalisten en merendeels internationale NGO’s op het gebied van persvrijheid,vrijheid van meningsuiting, bescherming van klokkenluiders en mensenrechten. De coalitie is opgericht om de strijd aan te binden met grote bedrijven die proberen politieke activisten de mond te snoeren via merendeels civiele procedures. Vaak met smaad als aanklacht.

Vanwaar de term ‘strategisch’? In veel gevallen gaat het de bedrijven er niet direct om een proces te winnen. Dat ze weinig kans maken kan op voorhand wel duidelijk zijn als de klacht bijvoorbeeld met een beroep op de vrijheid van meningsuiting eenvoudig weerlegd kan worden. Voor het bedrijf is het verlies van een zaak geen probleem. Ook al is er flink geïnvesteerd in dure verdedigers. Het gaat er om met eisen van torenhoge boetes de milieuactivisten of mensenrechtenactivisten en de media te dwingen af te zien van ruchtbaarheid over laakbaar gedrag.

Dergelijke juridische praktijken stammen uit de VS. Maar in verschillende Europese landen zien we  nu ook steeds vaker processen tegen media en activisten. Een bekend voorbeeld is de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia (foto) die 47 aanklachten aan haar broek kreeg en later in koelen bloede is vermoord. In Duitsland, bijvoorbeeld, heeft kolenreus RWE een 24-jarige klimaatactivist aangeklaagd voor het aanmoedigen van daden van burgerlijke ongehoorzaamheid als reactie op de klimaatcrisis. In Frankrijk, is bouwbedrijf VINCI een zaak begonnen tegen een NGO die een dochteronderneming van het bedrijf beschuldigde van dwangarbeid in Qatar bij de bouw van een voetbalstadion. In Polen heeft de staatsomroep TVP professor Wojciech Sadurski aangeklaagd voor kritiek op Twitter. Dit zijn voorbeelden uit een rapport van Greenpeace uit 2020 onder de titel ‘Sued to silence; how the rich and powerful use legal tactics to shut critics up’. In 2019 demonstreerden honderden journalisten in Zagreb tegen dit soort praktijken. Zij beweerden dat er in Kroatië op dat moment al 1100 van dit soort rechtszaken. Amnesty noemt een zaak in Kosovo die goed afliep. Het Oostenrijkse bedrijf Kelkos Energy trok zijn ongefundeerde rechtszaken vanwege smaad tegen de Kosovaarse milieuactivisten Shpresa Loshaj en Adriatik Gacaferi in. De activisten spraken hun zorgen uit over de milieu-impact van de waterkrachtcentrales van het bedrijf in een beschermd natuurgebied.

Een reeks van strategische juridische procedures heeft er toe geleid dat eind vorig jaar in het Europese Parlement het initiatief is genomen voor anti-SLAPP wetgeving. Volgens het parlement gaat het om lichtzinnige juridische vorderingen die zijn gebaseerd op overdreven en vaak onterechte aanklachten, bedoeld om te intimideren en journalisten en actievoerders in diskrediet te brengen. Het uiteindelijke doel van zulke SLAPPS is kritische geluiden het zwijgen op te leggen, stelt het Europees Parlement. ‘De parlementsleden maken zich in het bijzonder zorgen over SLAPPs die worden gefinancierd uit overheidsbudgetten, en het gebruik ervan in combinatie met andere overheidsmaatregelen die zijn gericht op onafhankelijke media, de journalistiek en het maatschappelijk middenveld.’ Het rapport van de parlementariërs, dat mede is geschreven door de huidige voorzitter van het EP, de Maltese Roberta Metsola, legt de Commissie zes maatregelen voor die in de lidstaten zouden moeten worden geïmplementeerd. De Commissie zal naar verwachting in 2022 een voorstel voor een Europese wet inzake persvrijheid publiceren, met het doel om onafhankelijkheid en pluriformiteit van de media te waarborgen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is de druk van parlementsleden op de regering hoog om een einde te maken aan de SLAPPs. De Britten hebben een lange traditie in processen vanwege smaad. Het vervolgen van journalisten is voor bepaalde Britse advocatenkantoren een lucratieve bron van inkomsten geworden. De Britse smaadwetgeving is zelfs zo berucht dat miljardairs, oligarchen, autocratische regimes en bedrijven specifiek in Groot-Brittannië zaken aanhangig maken, stellen de parlementsleden.

In Nederland kan ik niet zo snel voorbeelden bedenken die je kunt vergelijken met deze SLAPPs. Zie ik wat over het hoofd?

Reacties (16)

#1 Bismarck

“De Britse smaadwetgeving is zelfs zo berucht dat miljardairs, oligarchen, autocratische regimes en bedrijven specifiek in Groot-Brittannië zaken aanhangig maken, stellen de parlementsleden.”
Daar zijn ze niet alleen in:
“English law allows actions for libel to be brought in the High Court for any published statements which are alleged to defame a named or identifiable individuals (under English law companies are legal persons, and may bring suit for defamation)[3][4][5] in a manner which causes them loss in their trade or profession, or damages their reputation. … English defamation law puts the burden of proof on the defendant, and does not require the plaintiff to prove falsehood. For that reason, it has been considered an impediment to free speech in much of the developed world. In many cases of libel tourism, plaintiffs sued in England to censor critical works when their home countries would reject the case outright. In the United States, the 2010 SPEECH Act makes foreign libel judgements unenforceable and unrecognizable by U.S. courts if they don’t comply with U.S. protections for freedom of speech and due process, and was made largely in response to the English laws.[6]”

  • Volgende discussie
#2 rop

Scientology vs XS4ALL en Karin Spaink

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Frank789 - Reactie op #2

Scientology vs Reader’s Digest worldwide
https://apnews.com/article/0336d5b96045e553bb0130cc02a02955

#3 Frank789

Eén simpel blogje (van Pepijn van Erp) over de wetenschapper die aliens claimt te zien, leidde tot een twee jaar durende rechtszaak van een kwart miljoen in de VS.

https://www.vice.com/nl/article/mbweqq/ruggero-santilli-rechtszaak-pepijn-van-erp-skepsis-pseudewetenschap
.
Factcheckers en anti-kwakzalvers zijn heel vaak doelwit van smaad processen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Frank789

“Belgische rechter veegt zaak Willem Engel tegen viroloog Marc van Ranst van tafel”

Willem Engel procedeert alleen voor de publiciteit, o.a. tegen Van Ranst, wat Van Ranst vooral veel tijd kost.

https://www.trouw.nl/binnenland/belgische-rechter-veegt-zaak-willem-engel-tegen-viroloog-marc-van-ranst-van-tafel~b75d50ac/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Frank789

Willem Middelkoop verliest rechtszaak over recensie Patronen van Bedrog

https://kloptdatwel.nl/2019/11/19/willem-middelkoop-verliest-rechtszaak-recensie-patronen-van-bedrog/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Jos van Dijk - Reactie op #5

Dank voor deze voorbeelden. Je kunt ze zien als voorbeelden van ‘lichtzinnige juridische procedures’. Een SLAPP gaat toch wat verder dan het via de rechter publiciteit zoeken voor een boek (Middelkoop) of een standpunt (Engel). Het gaat degenen die zo’n procedure aanspannen vooral om dat er van het proces een dreiging uitgaat naar anderen die mogelijk over het bedrijf, de persoon of de omstreden kwestie willen publiceren.
Met name de Britse defamation-wetgeving geeft daarvoor uitstekende mogelijkheden omdat, zoals Bismarck hierboven schreef, de Britse rechter van de gedaagde eist zijn of haar onschuld te bewijzen. Dat vraagt nogal wat van een auteur. Je moet stevig in je schoenen staan en goeie advocaten hebben om het op te nemen tegen een partij die doorgaans niet op de centen hoeft te letten en in dit soort zaken gespecialiseerde kantoren kan inhuren. Zie de zaak van de Britse journalist Carole Cadwalladr die is aangeklaagd door een steenrijke Russische bankier.

#5.2 Frank789 - Reactie op #5.1

[ Een SLAPP gaat toch wat verder dan het via de rechter publiciteit zoeken voor een boek (Middelkoop) ]

Zo heb ik dat niet gezegd bij Middelkoop en zo is het ook niet volgens het artikel over Middelkoop.
Je ziet dat Middelkoop alles uit de kast trekt om zijn gelijk te krijgen. En reken maar dat er critici zijn zonder portemonnee en zonder back-up van een sponsor of vereniging, die zich wel twee keer bedenken voordat zij iets over Middelkoop schrijven. Het hoeft ook niet altijd om gigabedragen te gaan, onvermijdelijke advocaatkosten van een paar duizend euro is voor sommigen genoeg afschrikking.
Tel daar bij op dat zelfs als je wint de rechter vrijwel nooit al je advocaatkosten laat vergoeden. De tegenpartij weet dat en zal zo vaak mogelijk uitstel en nader onderzoek vragen bij de rechter, waarop jij alleen maar via je advocaat kunt reageren, kortom kassa.

  • Volgende reactie op #5.1
#5.3 Pepijn van Erp - Reactie op #5.1

De zaak die Middelkoop tegen mij aanspon voldoet denk ik wel aan de criteria van een SLAPP. Persoon met ruime financiële middelen probeert een hem onwelgevallige bespreking van zijn boek te laten verwijderen. Achterliggend speelde misschien ook mee dat hij een Engelse vertaling in de planning had, die waarschijnlijk geen succes zou worden als mijn tamelijk vernietende bespreking ook door het Engelstalige publiek zou worden gevonden.

  • Vorige reactie op #5.1
#6 Co Stuifbergen

Een jaar of 10 geleden: Nina Brink tegen journalist Eric Smit.
Volgens mij kreeg ze uiteindelijk van de rechter geen gelijk, maar ze heeft wel eventjes beslag op zijn banktegoeden laten leggen:

https://www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/is-de-procedure-bij-conservatoir-beslag-onevenwichtig/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Frank789 - Reactie op #6

Nina Storms-Vleeschdrager (voorheen Brink) en haar man Pieter Storms…
En niet alleen beslag op zijn banktegoeden, ook op zijn huis en alle (toekomstige) royalties van het bewuste boek.
https://www.trouw.nl/nieuws/kort-geding-tegen-nina-storms-van-de-baan~b9739ce4/
.

Frits Barend over Pieter Storms: ‘Hij wilde me kapot procederen’
https://revu.nl/artikel/466078/frits-barend-over-pieter-storms-hij-wilde-me-kapot-procederen

#6.2 Jos van Dijk - Reactie op #6.1

Interessant dat beslagrecht. Ook iets om mee te nemen bij de bescherming van journalisten tegen hun rijke aanklagers.

#7 Pepijn van Erp

Voorbeeld van net over de grens bij onze zuiderburen: business goeroe Carl van de Velde vs twee auteurs van Skepp https://skepp.be/nl/psychologie-hrm-coaching/verraad-en-gerechtigheid

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 KJH

Tja. Je kunt de instapkosten voor een procedure niet verhogen want arme mensen. Je kunt de criteria voor een procedure niet verscherpen want – toekomstige zaken waarvan je aanvoelt dat ze hout snijden maar die je nu niet kunt voorzien. De mens is een inventief wezen en lichtzinnig procederen is niet het enige instrument waarvan de elite zich bedient om de rest eronder te houden. Nog even los van de vraag, want het mes snijdt aan twee kanten, of het niet eens tijd is om de rechtsprekende macht niet ook aan democratische controle te onderwerpen.

Want per slot van rekening hebben we, tenminste in Nederland, de laatste tijd plenty evidence gehad van private partijen die via de rechter de uitvoerende macht op de knieeen dwingen (Urgenda etc). Zou je ook lichtzinnig procederen kunnen noemen. Die rechter is minder gekozen dan de politicus die hij/zij corrigeert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hans Custers

Want per slot van rekening hebben we, tenminste in Nederland, de laatste tijd plenty evidence gehad van private partijen die via de rechter de uitvoerende macht op de knieeen dwingen (Urgenda etc)

Wat is daar precies mis mee? Het heet niet voor niks uitvoerende macht. Die macht dient gewoon de democratisch vastgestelde wetten uit te voeren. En zich daarbij aan andere democratisch vastgestelde wetten te houden. Dat een rechter de uitvoerende macht kan corrigeren wanneer dat niet gebeurt is van cruciaal belang in een democratische rechtstaat.

O, en als een rechter af en toe een uitspraak doet die jou niet aanstaat, dan ligt dat niet noodzakelijk aan de rechter. En een rechter is inderdaad geen gekozen volksvertegenwoordiger omdat hij helemaal geen vertegenwoordigende taak heeft. Een rechter doet uitspraken op basis van wetten. Als er iets mis is met die uitspraken, is het de taak van gekozen politici om de wet aan te passen. En niet om populistische praatjes uit te slaan over rechters.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 lmgikke - Reactie op #9

Inderdaad Hans. Dat voorbeeld wat jij aandraagt kan heel makkelijk opgelost worden. Dat ligt geheel bij de regering. Die dient gewoon te doen wat ze beloven en wettelijk is vastgelegd. Het is het failliet van de democratie dat we daarvoor naar de rechter moeten. En dat ligt niet aan de private partijen of de rechter.

Maar wat er in dit artikel beschreven wordt is wel het doel van Rutte. Hij vindt dit prachtig. Want de realiteit is dat hij en zijn vrindjes zo alle onwelgevallige zaken buiten spel zet. De toeslagen affaire is hier ook een voorbeeld van. Als het aan Rutte ligt is de democratie er alleen voor mensen met veel geld. De rest had maar harder moeten werken.