Ik had er deze week al over geschreven maar omdat het zo stil blijft, herhaal ik de boodschap nogmaals. Deze week stapt Nederland een nieuwe oorlog in!

Vanuit de zuid-oostelijke stad Goz Beïda opereren 60 Mariniers als verkenningseenheid van een 400 man sterk Iers bataljon. In een ruim honderd kilometer langs strook langs de Soedanese grens moeten zij de 160.000 ontheemden en vluchtelingen van het departement Dar Sila beschermen. Gevaren zijn er in overvloed, anders dan schorpioenen en giftige slangen. Tachtig kilometer verder bij de grensstad Adé wachten honderden soldaten van het Tsjadische Nationale Leger ANT opeen aanval uit Soedan. De diplomatieke betrekkingen tussen de buurlanden zijn in mei beëindigd nadat rebellen gesteund door Tsjaad de Soedanese hoofdstad Khartoum aanvielen. In februari vielen Soedanese rebellen al eerder de Tsjadische hoofdstad N’Djamena binnen. In deze ‘proxy-war’, waarbij de regeringen zich van derde partijen bedienen, zijn dit jaar al honderden doden gevallen. De vraag luidt niet of er gevechten uitbreken. De vraag moet zijn: wanneer. Voor of na de regentijd die nu begint.

Intussen lijken de Nederlandse militairen lijken op het ergste voorbereid in de Tsjadische savanne. Temidden van doornstruiken en laag kreupelhout is de militaire basis ‘Camp Ciara’ afgezet met drie rollen prikkeldraad, vervolgens een brede tankgracht, dan een vier meter hoge aarden wal en opnieuw een sloot. De Nederlandse detachementcommandant majoor Tjarko Leungen wijst wandelend over 250 bij 250 meter grote terrein met witte tenten naar de enorme dieselvoorraad van 250.000 liter.
De pezige Leungen, een verwoed triatlonatleet, erkent dat gevaar dreigt: ”We willen naar de grens maar we gaan er niet zo maar op af. Pas na overleg met de plaatselijke autoriteiten als de prefect.”
De Ierse bataljonscommandant majoor Steve Morgan is niet bang dat 3700 man sterke Europese troepenmacht Eufor klem komt in de binnenlandse strijd tussen de Tsjadische regering en opstandelingen. Frankrijk, die de helft van Eufor-macht levert, heeft begin dit jaar de zittende president Idriss Déby geholpen bij het neerslaan van een opstand. Deze steun was zeer tegen de zin van de anti-regeringsrebellen die ook in de omgeving van Goz Beïda operatief zijn. Morgan: “Het Eufor-mandaat is duidelijk. Bescherming bieden aan vluchtelingen en ontheemden. Raken we betrokken bij de strijd van de vechtende partijen dan hebben we gefaald.”

Komen de Nederlanders of Ieren in Sector Zuid onverhoopt in de problemen, dan staan er 120 Franse militairen van een Quick Reaction Force klaar hulp te bieden. Ook Nederlandse militairen kunnen elders langs de 1350 lange grens met Soedan voor de strijd worden opgeroepen. Leungen: “De Nederlandse troepen zijn inzetbaar in het hele Eufor-gebied.”
We wachten dus maar af. Maar gerust ben ik er niet om. Ook in het zuiden van Soedan, zo meldt NRC-collega Koert Lindijer, is het erg onrustig. Midden- Afrika, Soedan, Tsjaad, Noord-Oeganda, Oost-Congo, is volgens mij op Irak/Afghanistan na de meest instabiele regio van de wereld. De aandacht is echter miniem, op u lezer na!

Foto is genomen op het nieuwe Nederlands/Ierse kamp. Marinier Leungen staat rechts op de foto.

::: deze post staat ook op: arnoldkarskens.blogspot.com :::

Reacties (10)

#1 Tsjech

Kunnen we je daar ook heensturen via de Pers? ;)

Zonder dollen – het is bizar hoezeer de media in hun selectie van berichtgeving worden beinvloed door economische belangen (aka economische regios waar het interesant is om over te berichten) en door hun eigen kortzichtigheid.

 • Volgende discussie
#2 Niek

@Tsjech: Ja, de media selecteren en ja, sommige onderwerpen worden minder goed belicht dan andere. Maar de analyse dat dat geheel door economische belangen zou komen klopt niet helemaal denk ik. Een voorbeeld: Afghanistan… tenzij onze bijdrage ervoor zorgt dat Nederland bij andere NAVO landen betere handel zou kunnen bedrijven.?
Meer ter zake, een leuk stuk Arnold, houd ons op de hoogte!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Tsjech

Ik zeg ook neit dat heer puur economisch is, slechts dat eht erdoor wordt beïnvloed.

@Arnold – Bij de tags gaat het over Tjaad – misschien even retaggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 hemaworstje

waarom denk je dat het stil is arnold, cos we dont give a fuck.Missie nutteloos en hopeloos.
Ga de uitdaging aan pak je taxi incl. escort service.
Gaarne zie ik je “onafhankelijke” verslaggeving tegemoet ,wellicht kun je je aanmelden bij het vreemdelingen legioen die uitermate actief en effectief zijn in Tjaad bij het bestrijden van geteisem.
Maar ach en wee Gij heeft geen macht noch media-slagkracht.
De nrc man is geen collega,in your dreams wild boy..
De pezige Leungen, een verwoed triatlonatleet
de weerbarstige oorlosgsverslagever en nog van die gespierde kapitein haddock taal.
” Onze jongens ” ferme knapen fiere helden dode lijken.
Ethiopisch spercieboontje iemand?
Afrikaans bosje boemen ter afsluiting van de zip your lip actie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 m44

Wij moeten allerlei humanitaire shit redden in de failed states van Afrika. Niet iets om blij om te zijn, maar het is al minder stom dan de Afghanistanmissie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 hemaworstje

Globale problemen met mensen ach armoede is ongelijkheid is oorlog.
waar leg je de morele ethischische lat ,aantal doden? risico van succes?
laat een van die mariniers een omweg maken en r.mugabe even een pets voor de billen te geven.
Wij nederlanders moeten niets. men is niet verplicht zijn medemens te helpen indien men daar geen nut in ziet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Die Presse

Hier nog één die naar inspiratie zoekt voor een reis tip

http://cafe.comebackalive.com/viewtopic.php?f=1&t=33045

succes

;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ellard

Arnold,

De rol van de journalist als onthuller van misstanden en aanklager van overheden kennen we nu wel. Heb je ook oplossingen voor de problemen?

Nederland doet aan niks mee en trekt zich terug achter de waterlinie. De pers roept “Nederland te provinciaal en ontloopt verantwoordelijkheden” zie oa. de discussies rond Europa en assielzoekers

Nederland doet mee aan militaire missies met een humanitaire doelstelling. Arnold Karskens roept “Deze week stapt Nederland een nieuwe oorlog in!” Wat willen we nu?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 caprio

@ellard: dus je mag alleen informatie overbrengen als journalist als je ook meteen oplossingen biedt? Geldt dat ook voor wetenschappers, mogen die ook alleen maar onderzoeken op voorwaarde dat ze met een kant en klare oplossing komen aanzetten? Je moet uit je instant consumptie wereld stappen voor de verandering. Iedereen speelt een kleine rol in het geheel, volgens mij zijn er weinig journalisten die de methode Karskens nog hanteren: alleen dingen geloven die je met eigen ogen gezien hebt.

Mijn vraag is wel of Karskens niet objectiever moet/kan zijn? Commentaar als ‘ik ben er niet gerust op’ is toch iets te insinuerend. Ik proef vaker uit Karskens berichtgeving dat ie ergens tegen is, en als ie ergens tegen is, zal is het verdommen om nog positieve kanten van de zaak te belichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Ellard

@Caprio: Het ligt er aan hoe je het bekijkt. Leuke vergelijking wel; de journalistiek en de wetenschap. Waar zou de laatst genoemde zijn als ze de normen van eerst genoemde zou hanteren? Even wat opperlands: Vuurwater, manvrouw en wetenschapsjournalist. Meningjournalist of is dat wat anders?

 • Vorige discussie