Situatie leidt tot incident

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Een situatie heeft gisteravond geleid tot een incident. Het incident veroorzaakte paniek bij omstanders, omdat er iets gebeurd zou zijn of had kunnen zijn. Ter plaatse werd zelfs gevreesd voor iets ergers, maar dat bleek niet het geval. “De schrik zit er goed in, voor je het weet is het gebeurd,” aldus een omstander. Het is nog onduidelijk wie het incident heeft veroorzaakt en waarom. De dader, of veroorzaker, of in ieder geval de aanstichter van het incident lijkt aangehouden. Er waren ook gewonden, en misschien erger.

De laatste keer dat een situatie tot een incident leidde was een tijd geleden. Dit incident is bij veel mensen nog in het geheugen gegrift. “Het zijn evenementen die sluimerend aanwezig zijn in het achterhoofd. Het kan zomaar ontaarden, helemaal als er iets gebeurt,” zegt een expert. Verschillende instanties hebben gewaarschuwd dat het in de lijn der verwachtingen ligt dat er in de toekomst meer situaties kunnen ontaarden in incidenten en dat er meer onrust kan ontstaan. “Wij kunnen niet garanderen dat er geen situaties zullen plaatsvinden. Mensen zullen op hun hoede moeten zijn in de toekomst, maar ook nu,” zegt een woordvoerder van een instantie.

TV-commentatoren wisten de situatie heel erg snel te duiden als ‘incident’. Een verslaggever wist op te merken dat ‘er kennelijk iets gebeurde’ en dat mensen ‘toch geschrokken’ waren. Maar hij vond het lastig om te bepalen of er ook van een ‘ramp’ gesproken kon worden. Net als veel van de ooggetuigen ter plaatse, die vermoedden iets gezien te hebben.

Reacties zijn uitgeschakeld