Situatie Kareem zorgelijk

Naarmate er meer bekend wordt rondom de veroordeling van de Egyptische blogger Kareem wordt het totaalplaatje steeds smeriger. De website Free Kareem voegde enkele dagen geleden nieuw beeldmateriaal en uitleg toe waaruit blijkt dat zelfs de vader van Kareem zijn eigen zoon laat vallen.

Terwijl enkele reaguurders hier riepen dat deze veroordeling een ‘carrieresprong’ voor Kareem zou inhouden en anderen de digitale onverlaat Jeroen de K. ter sprake brachten is de werkelijke situatie van Kareem velen malen zorgelijker. Het is zeer waarschijnlijk dat Kareem momenteel wordt mishandeld. Toen Kareem de rechtszaal verliet waren er rode plekken van klappen in zijn gezicht te zien en zelfs onder het oog van de camera werd hij in de politiebus geslagen. Dan kan je nagaan hoe het er aan toegaat als er geen pers bij is. Hoe men in Egyptische cellen omgaat met gevangenen is o.a. te zien in dit Channel 4 item.

Ondertussen krimpt iedereen rondom Kareem ineen van angst. Beschuldigende vingers wijzen naar het buitenland en mensenrechten organisaties. Kareem zou zijn opgestookt en betaald om slechte dingen over de Islam en islamisten te zeggen. De rechter Mohamed Dawoud, riep op tot een jihaad tegen ‘de Kareem-achtigen’ en extremisten buiten eisten een steniging en executie. Zelfs zijn eigen vader roept de bewakers op wreed te zijn tegen zijn zoon zodat hij die opstandige ideeën over de Islam maar vergeet. Als je als vader dat over je eigen zoon zegt dan ben je of doodsbang (en laf) of compleet gestoord (godsdienstwaanzin?).

De betrokkenheid van het Westen wordt echter wel gevoeld in Egypte, alle grote internationale kranten hebben er al over geschreven. Islamisten in Egypte menen te weten dat men zich in het Westen alleen maar druk maakt om Kareem omdat hij de Islam heeft beledigd.

Hoe nu verder? Is een boycot van deze budgetbestemming en hofleverancier van winteraardbeien een juiste strategie? Of helpen deze contacten met het Westen juist het geweldadige gezag van de staat (en religie) te ondermijnen? Voorlopig kunt u nog petities tekenen en de VN op de hoogte brengen via Free Kareem.

 1. 1

  Egypte is een dictatuur, zo simpel is dat. Een pro-westerse dictatuur dat ook een vredesverdrag getekend heeft met Israel en daarom lijkt het een heel ander land dan bijvoorbeeld Syrie.

 2. 3

  Een man van staal, een schande is het is. Dank @Carlos voor de aandacht aan deze misstand.

  Een nog grotere schande is zijn vader en “de vinger naar het buitenland”.
  Kwam onlangs onbdedoeld beelden tegen van een jongetje in een Arabisch land, had een brood gestolen. Zijn vader legde de jongen persoonlijk met zijn arm onder een suv zodat de arm gebroken werd..was er echt van slag van.

 3. 4

  Als altijd laat een individueel geval zien wat er gebeurt met afvalligen. En dat is triest. Ik hoop voor hem dat het goed afloopt maar je kunt het ergste vrezen.

  Maar daarnaast zie ik de reacties op Sargasso. Vrijwel geen dus. Wel al tien bij een lusje in een snelweg. In hoeverre worden standaard misstanden in gevangenissen verzwegen. In hoeverre willen wij het daar eigenijk over hebben? Of is een fout in het systeem per defintie te negeren (omdat het zonder risico is). In dat laatste geval wordt er dus geregeerd d.m.v. angst.

  Er gebeuren in NL ook vreemde dingen. In de VS is het systeem ronduit zorgelijk.

  Het is het persoonlijke probeem van Kareem. Maar het is het algemene probleem van straf, gevangenissen en vooral de houding van de bevolking tot de gevangenen.

 4. 6

  Weet je wat, ik ga het maandag aan de woordvoerder van de Secretaris-Generaal vragen. Of de SG er ‘comments’ op heeft. Zij gaat dan nee zeggen, maar als ik het elke dag blijf vragen moet ik aan het einde van de week wel een antwoord hebben. I’ll let you know!

 5. 8

  @Ernst-Jan..u ploetert noch steeds met vista et all ?

  De heer ban zul u zeker geen antwoord geven, zijn woordvoerder is overigens, uit betrouwbare bron, geheel onbereikbaar gezien de vele fauxpas onlangs gemaakt…is meer een pas op de plaats momenteel.

 6. 10

  @larie

  Inderdaad verschrikkelijk beelden, die trouwens al lang geleden op zijn gedoken. Ik kan me vaag herinneren dat er wat discussie was over wat er nou precies gebeurde. De details ken ik niet.

 7. 11

  @ larie, ik zie haar elke dag tijdens de noon briefing van de SG. Zo onbereikbaar is ze dus niet.

  De betekenis van vista et all ontgaat me. Licht even toe wat je bedoelt en dan vertel ik of ik er nog steeds mee ploeter.

 8. 12

  Een ‘grapje’ gezien de laatste gastbijdrage op uw site, betekend niets…let it be.

  Zien en bereikbaar zijn voor “minor importance events” twee onafhankelijke begrippen lijkt me.

  Vanwege dingen lees ik de notulen van haar briefings met regelmaat en ik bedoel te zeggen dat , hoe vreselijk ook, het lot van meneer Kareem niet een punt is in deze, te kleinschalig om voor deze dame, die ook een briefing heeft gekregen daar iets zinnigs op te mogen zeggen…zoiets.
  Mijn link in favs:
  http://www.un.org/News/briefings/docs/2006/db061103.doc.htm

 9. 13

  @ Larie. Ha, wat geweldig om te zien dat andere mensen dan VN-journalisten die dingen ook daadwerkelijk lezen.

  Zien en bereikbaar zijn, zijn inderdaad twee onafhankelijke begrippen, daar heb je gelijk in. Als het om gevoelige kwesties gaat is ze over het algemeen gesloten als een oester. Maar ik las dat er een petitie was om het onder de aandacht van VN te brengen. Dat bracht mij op het idee om het enkele keren te vragen. Dan heeft de VN er in ieder geval aandacht voor, komt het in de notulen en als de SG niet te beroert is wil zij ook wel even zeggen dat “he’s following situation very closely”, he is concerned ” etc etc.

  Wat ik natuurlijk ook kan doen is de Egyptische ambassadeur opzoeken.

  In ieder geval, ik ga er een verhaal over schrijven. I’ll let you know. Of je ziet het natuurlijk terug in de notulen ;-)

  PS. leuk om te horen dat je mn weblog leest. En ik heb een Apple, gelukkig.

 10. 15

  @Caprio
  Bedoel je dat lijden noodzakelijk is om ergens iets te winnen? Is dat een verborgen goedkeuring van mishandeling c.q. marteling? Een soort van: alle lijden is goed want het toont je motivatie aan?

  Vreemde reactie in deze context.
  Misbruik van de uitdrukking.

 11. 16

  Hoe rijmt Sargasso de demonisering van islamitisch Egypte met de vriendelijke bejegening die Wilders krijgt maar niet heus? Ik wist nooit wat ik van schizophrenie moest denken, een verzinsel van psychologen of zo, maar is dit nou schizophrenie wat Sargasso ten toon spreidt? Oi…..

 12. 17

  @Folquerto: Ik kan u nauwelijks volgen. U koppelt twee dingen aan elkaar die niet aan elkaar te koppelen zijn volgens mij. En dan trekt u de conclusie “schizophreen”.
  Wat waarschijnlijk niet eens het juiste woord is.
  Ik geloof niet dat dit artikel uit is op het “demoniseren” of iets dergelijks. Het gaat hier om misstanden aankaarten. En misstanden zijn er te over. Ongeacht geloof, overtuiging of politieke kleur.

 13. 18

  @Steeph: nou,nou, helemaal ongeacht geloof ik niet, ik als humanistische, blanke, cultuur-relativistische, atheistische, anarchistische, romantische, Limburgse, immigrant in NY, heb echt wel een andere kijk op martelen dan iemand van andere overtuigingen,politieke kleur of geloof.

  @HansR: realiteit is dat lijden tot verlossing leidt, zie ook Jezus, Mandela en Leonidas.

 14. 19

  @wouter (of eigenlijk een ander die vergeet zijn nickname weer terug te zetten): Ja dat is correct. Maar het kan dus goed zijn dat we hier zowel sputteren bij martelen door conservatieve christenen als bij martelen door boedistische chinezen. Dus.

 15. 20

  wat een drama voor die jongen, wat kunnen we doen? Bij dit soort dingen voel ik me zo hulpeloos dat is toch verschrikkelijk dat de hele wereld toekijkt en niets doet!