Sicilië zucht onder droogte en hitte

NIEUWS - Terwijl wappies en ontkenners de Nederlandse trappen van de macht bestijgen, teistert een hittegolf Zuid-Europa en Noord-Afrika. Op Sicilië is het gebrek aan water zo erg dat de oogsten verdorren en men het vee maar gaat slachten. Toeristen worden weggestuurd.

In het Middellandse zeegebied is het op dit moment veertig graden. In Griekenland was het zo heet dat men het Parthenon sloot voor bezoekers. Op het eiland Sicilië is tachtig procent van de graanoogst rond Caltanisetta and Enna mislukt en kan men nauwelijks meer hooi aanleggen om het vee te voederen.

Geen regen

Een woordvoerder voor de Italiaanse boerenlobby Coldiretti luidt de noodklok, zo meldt The Times. Zonder hooi of water om hun dieren in stand te houden gaan veehouders er uit pure noodzaak maar toe over hun dieren te slachten.

Zelfs gewassen als olijven, amandelen en woestijnvijgen, die niet veel water nodig hebben, zijn noodlijdend. Het probleem is dat het al maanden niet geregend heeft.

Sicilië ligt in een Europese brandhaard. Drie jaar terug rees het kwik zelfs tot 48,8°C. Leidingwater staat op dit moment op rantsoen en wordt nog slechts twee tot drie maal per week geleverd. In de kustplaats Agrigento, waar zich een tempelcomplex van Griekse oorsprong bevindt, worden toeristen geweigerd in de lokale Bed & Breakfasts, omdat men hen niet van water kan voorzien.

Hitte neemt nog toe

De leidinggevende weersvoorspeller van Il Meteo geeft te kennen dat de warmte op Sicilië in de loop van de zomer nog zal toenemen, bericht The Times. Ook zal die zich volgens Antonio Sanò noordwaards verspreiden met de komst van een Afrikaanse anticycloon, die ook nog eens zanddeeltjes uit de Sahara meeneemt. In Rome plaatst het stadsbestuur inmiddels palmbomen in grote potten bij bushaltes om reizigers nog enige schaduw te gunnen.

De burgemeester van Agrigento grijpt naar drastischer middelen. Hij wil een stil staande zeewaterzuiveringsinstallatie in de buurt van de stad weer in gebruik laten nemen. “We zullen die hard nodig hebben naarmate de zomers heter worden.”

 

 

Reacties (9)

#1 Eric

De lokale klimaatwappies hier raken maar niet uitgepraat over het neerslagoverschot in Nederland. Het is toch een kunst om instaat te zijn net dat stukje van de puzzel te zien wat ondersteunt wat je graag wil zien. Er wordt weleens gezegd dat de wereld buiten de VS niet bestaat voor amerikanen maar dit kleine postzegeltje op de wereldkaart kan er ook wat van.

  • Volgende discussie
#1.1 Rigo Reus - Reactie op #1

Maar Sicilië kan er ook wat van

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Hans Custers - Reactie op #1

Het blijkt voor die wappies ook te hoog gegrepen om te snappen dat het water dat op de ene plek op aarde verdampt, elders weer als neerslag naar beneden komt. En dat meer verdamping door een hogere temperatuur dus onvermijdelijk ook meer neerslag oplevert. Het lukt sommigen maar niet om dat te snappen, hoe vaak het ze ook wordt uitgelegd. Toch geloof ik niet dat ze te dom zijn om het te kunnen begrijpen. En dus moeten ze wel te dom zijn om het te willen begrijpen. Onbenul is soms een keuze.

  • Vorige reactie op #1
#1.3 Eric - Reactie op #1.2

Soms nagelaten, het gaat verder dan gekozen onbenul. Je kan misschien korte termijn voordelen kiezen en geen moer geven om de lange termijn maar een flink deel heeft daar helemaal geen voordeel bij. Confirmation bias is een fenomeen dat allerlei mensen treft niet alleen mensen die je als dom beschouwd. Intelligente mensen maken voortdurend hele domme beslissingen die ook tegen hun eigenbelang ingaan, korte en lange termijn.

#1.4 Hans Custers - Reactie op #1.3

Zeker. Mijn waarneming is dat de grootste stompzinnigheden vaak van behoorlijk intelligente mensen komen. Of in elk geval van behoorlijk hoog opgeleiden. Sommige van die lui lijden overduidelijk aan enorme zelfoverschatting. Ze menen over alles de wijsheid in pacht te hebben zonder zich er echt in te verdiepen, nemen nooit iets van een ander aan en kunnen nooit een fout of vergissing toegeven, waardoor ze daar niet van leren. Wat mij betreft is dat het toppunt van stompzinnigheid. En dat lijkt vooral voor te komen bij figuren met een hoog IQ (tot en met Nobelprijswinnaars.)

Dat dat onbenul een keuze is, is natuurlijk wat overdreven. Want je kunt je inderdaad best afvragen of het echt een (bewuste) keuze is om geen spatje zelfkritiek te hebben. Maar stug volgehouden stupiditeit is wel echt wat anders dan een keer een domme beslissing nemen, of een domme opmerking maken. Want dat overkomt inderdaad iedereen wel eens.

#1.5 Eric - Reactie op #1.4

Inderdaad, wat je weleens ziet is dat mensen die intelligent zijn of zelfs hoog geprezen en een autoriteit zijn op een bepaald gebied gaan denken dat ze overal dezelfde autoriteit van kennis zijn en minder vatbaar worden voor andere inzichten, zelfs als die komen van mensen die wel een autoriteit zijn op dat gebied. In context van klimaatveranderingen waren/zijn er nogal wat geologen die jarenlang tegen overweldigend bewijs bleven volhouden dat de mens daar nauwelijks een factor in is want …miljoen jaar geleden etc.

#2 Rigo Reus

‘Onbenul is soms een keuze’

Ik moest hier even erg om lachen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Knor

We moeten gewoon een gigantisch waterpijpleidingennet door Europa trekken. Voor olie kan het ook, tenslotte. Gewoon hier een zuigmond op de rivier plaatsen in Lobith, en op de dagen dat wij een overschot hebben, naar Sicilie pompen.

/Ja, ik ken het verschil in de verhoudingen tussen wat een rivier als de Maas kan aanvoeren, en wat een simpel pijpleidinkie kan wegpompen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Prediker - Reactie op #3

Ja, laten we ons overtollige regenwater verkopen! Maken we van de nood een deugd.

De gasbel onder Groningen is zo onderhand op aan het raken tenslotte. Die oud-Hollandse handelsgeest. Nederland kan het weer!

Dit is wat cynisch bedoeld hoor, ik vraag me namelijk af of dat praktisch inderdaad ook realiseerbaar is. Het lijkt me dat dit vele honderden miljarden aan investeringen zal kosten. Die mogen overheden dan betalen, waarna private ondernemingen er de vruchten van plukken.