Shell & Irak, welke verbanden ziet u?

shell_skull.pngDe World Socialist Web Site, een spreekbuis van een socialistische club die opgericht zou zijn door Trotsky in 1938, komt vandaag met heerlijke analyses over Nederlandse troepen in Irak. De communistisch getinte denkers zien Shell als de reden dat de Nederlandse regering meedoet in de strijd “tegen het terrorisme”. De grondgedachte: zonder de steun van Nederland zou shell geen toegang zou krijgen tot de Irakese olievelden. “Just a few days after the war began, Shell representatives went to Downing Street to see British Prime Minister Tony Blair. They insisted that the exploitation of Iraqi oil should not be left solely to American companies. The Dutch government accommodated the interests of the country’s largest transnational corporation by participating militarily in the US-led wars in Afghanistan and Iraq.”

Het onheil zit hem uiteraard in het grootkapitalisme: “The close fusion of big business and politics is a fundamental characteristic of capitalism. Despite their global activities, the transnational corporations, including the oil giants, are dependent on the cooperation of governments, which increasingly become the lackeys of the largest and most powerful companies.” Waarbij Wouter Bos als hoofdverdachte aangehaald wordt: “Wouter Bos, the chairman of the PvdA and currently deputy prime minister, before taking over the leadership of the Social Democrats, was a top manager with Royal Dutch Shell. For more than 10 years, he held various leading positions for the oil multinational.”

Wellicht dat er zich bij Sargasso ook nog enkele Trotsky gezinden bevinden, die dit sterke staaltje van propaganda in hun uitingen uit kunnen buiten?

 1. 1

  Bos is een shellboy. Kok heeft tegenswoordigs ook een erebaantje bij de koninklijke shell. Shell maakt recordwinsten. Er komt GEEN onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid. Ik herhaal GEEN onderzoek.

 2. 4

  Maar WEL een pijpleiding natuurlijk he. De taliban vonden dat ze niet genoeg meeverdienden aan de pijp door ‘hun’ land. Karzai heeft het allemaal snel na zijn aanstelling goedgekeurd. Er komt GEEN onderzoek. Had ik dat al gezegd? GEEN onderzoek. We moeten vertrouwen op de integriteit van onze politici.

 3. 5

  Sinds 2001 komt er steeds MINDER olie uit het midden-oosten. De kraan gaat dicht, de prijs gaat omhoog, noem het peak-oil, noem het de kraan dichtdraaien, we kunnen gokken wat we willen want er komt GEEN onderzoek. Er komt GEEN opstand. Trotsky zou trots op ons zijn.

 4. 6

  Bolkestein was ook ex-Shell. Natuurlijk lopen die door elkaar heen. Niet omdat er een bedacht komplot achterzit, maar omdat machtsgeile mannetjes altijd hetzelfde pas bewandelen.

 5. 7

  Via peakoil.com RSS?;-)

  Maar, of het nou klopt of niet, de verkaring van WSWS komt toch een stuk logischer op mij over dan de officiele lezing; dat er geen WMD’s gevonden zouden worden, stond voor iedereen al wel vast. Wat dat betreft hadden we net zo goed Saddam Hussein in 1990 kunnen helpen bij de inval in Koeweit als hij een leugentje over WMD’s in Koeweit had opgehangen.

  Dat die op zich al krakkemikkige verklaring over WMD’s daarna ook nog eens vakkundig en actief in de doofpot wordt gestopt EN dat er nu ontzettend moeilijk wordt gedaan over de nieuwe Iraakse oliewet, doet mij toch vermoeden dat WSWS het bij het rechte eind heeft… misschien niet over de link tussen Bos en Shell, maar wel over de grote lijn van het verhaal.

  Dat heeft denk ik ook weinig met socialisme te maken maar veel meer met gezond verstand.

 6. 9

  Shell is toch een Brits-Nederlands bedrijf. Die Britten zaten er al. Dus ik snap niet waarom de NL aanwezigheid – die nu minimaal is – dan nog relevant is. De Britten hebben overigens wel een en ander aan parlementair onderzoek gedaan.

 7. 10

  @MP: Volgens mij is het prima gesteld met betaalbare wind- en waterenergie in Nederland. Andere vormen zijn nou eenmaal inherent duurder en zolang olie praktisch gratis is (80 dollar voor het equivalent van 25000 manuren werk noem ik gratis), heeft het economisch gezien ook weinig zin om in die andere vormen te investeren.

  Of je moet enorm gaan subsidieren, maar aan subsidies heb ik een tyfushekel… een beetje de vrije markt verstoren met mijn zuur verdiende belastingcenten…

 8. 11

  Dit kan wel propaganda zijn en bij gebrek aan echt bewijs een mooie samenzweringstheorie maar de federale overheid in de USA liet weinig ruimte voor interpretatie over wie kon rekenen op contracten voor de wederopbouw van Irak. U bent toch niet zo naïef om te denken dat wanneer Jeroen van der veer of Wim Kok bij Balk/Bos op de koffie komt dat er alleen over Slochteren en boren in de Waddenzee wordt gesproken? Om maar eens een linkje vanuit de andere kant van het spectrum te geven:
  http://www.elsevier.nl/nieuws/economie/artikel/asp/artnr/116555/index.html

 9. 12

  De huidige Irakese grondwet mocht in essentie niet afwijken van een aantal ‘noodwetten’ die de VS daar meteen na hun inval hebben ingevoerd.
  Die wetten komen er onder andere op neer dat Iraakse (olie)bedrijven mogen worden opgekocht vanuit het buitenland en dat de winsten van die bedrijven, zonder belastingsafdracht aan Irak, naar het buitenland worden weggesluisd…
  Voor uitvoeriger informatie: Ga via Google naar indymedia.be en voer op die site als zoekterm de titel van het betreffende artikel in: ‘3 jaar na de amerikaanse inval in irak: een stand van zaken’.
  Het is een zeer gedegen artikel met uitvoerige bronvermeldingen en het geeft een mooi overzicht van wat er de afgelopen jaren in en rond Irak heeft plaatsgevonden.

 10. 14

  Tjonge.

  Vergezochte laster, zoals deze groep verspreidt; zo onbedoeld grappig hoor ik extreem-links nog zelden! Dat is toch vervreemdend, want in de jaren ’80 – o, als ik toen alle laster had kunnen optekenen! – was álles nog de schuld van Shell; Zuid-Afrika, Midden-Oosten, milieuvervuiling – the usual suspects.

  Omdat ik er stiekem geniet van de samenzweringstheorieën – geïnspireerd door MP @8 ;) – moet ik ook de auto op water nog even noemen. De boeven van Shell hebben die uitvinding opgekocht, zodat zij lekker olie konden blijven verkopen. De klootzakken… Ja, zonder Shell zijn de Trotskisten nergens.