Serie documentaires over Midden Oosten

Even attent maken op de zesdelige documentaire serie “Plaats des Oordeels” die VPRO Tegenlicht vanaf vanavond uitzendt. Deze reeks gaat over de huidige en mogelijk toekomstige situatie in het Midden Oosten. Gegeven alles wat daar nu gaande is, een aanrader om een beetje inzicht te krijgen.
Hier twee preview clipjes uit de eerste aflevering met als titel “De Israël lobby” en daar onder wat meer informatie over het eerste deel.

Directe link naar video.

Directe link naar video.

Tegenlicht: De Israël lobby
(deel 1 uit de themareeks Plaats des Oordeels, het Midden-Oosten)

Irak is een puinhoop. Iran gaat nucleair. Israël is psychotisch en Amerika tot op het bot verdeeld. Tegenlicht zoomt zes weken lang in op de Plaats des Oordeels, het Midden-Oosten, en schetst ontwikkelingen en toekomstscenario’s.

Deze week de Israel lobby in Amerika. Want hoe reëel is het voor de VS nog Israël volop te steunen, nu de lont in het Midden-Oosten-kruitvat steeds korter wordt.

Welke rol spelen de belangen van Israël in Amerika’s omgang met Irak en Iran? Hoe oneindig is de Israëlisch-Amerikaanse vriendschap?

Mogen in de Verenigde Staten wel kanttekeningen worden geplaatst bij de wederzijdse verbondenheid, of is de Israël lobby financieel en politiek zo sterk dat kritiek op de relatie tot Israël taboe is? En wat gebeurt er met hen die het onzegbare toch bespreekbaar willen maken?

In maart 2006 publiceerden de Amerikaanse politicologen John Mearsheimer (University of Chicago) en Steve Walt (Harvard) het controversiële artikel The Israel Lobby and US foreign policy. Zij beschuldigen de Israël lobby ervan dat mede door hun toedoen de VS, tegen het Amerikaanse eigenbelang in, ten strijde trok tegen Irak. Samen met politieke verschuivingen in het Congres en het steeds verder uitdijende Irak-moeras, heeft deze beschuldiging het debat over de Amerikaanse Midden-Oosten politiek verder gepolariseerd. Tegenlicht spreekt met de betrokkenen.

Fervente voorstanders van de innige band tussen Amerika en Israël wijzen op gemeenschappelijke politieke belangen (zoals neoconservative Richard Perle) of de geloofsverwantschap (evangelist John Hagee). Op het jaarcongres van de belangrijkste lobby organisatie AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) in Washington filmde Tegenlicht het vuur waarmee, ook door Amerikaanse politici, de Israëlische zaak wordt verdedigd en actie tegen Iran wordt bepleit.

Critici van de Israël lobby die aan het woord komen: Amerikaans congreslid Earl Hilliard uit Alabama, zocht toenadering tot de Arabische wereld en werd vervolgens verslagen door een opponent die zich mocht verheugen in de financiële steun van AIPAC. De historicus Tony Judt, die durfde te beweren dat Israël ‘een oorlogszuchtige en intolerante, door geloof gedreven etnostaat aan het worden is’. Maar ook Human Rights Watch directeur Kenneth Roth, die persoonlijk doelwit werd na berichtgeving over de Libanon-oorlog van afgelopen zomer. En voormalig Israëlisch vredesonderhandelaar Daniel Levy, die de belangen van Israël zelf in gevaar ziet komen door de Israël lobby.

Tenslotte wordt door de stafchef van Colin Powell, kolonel Lawrence Wilkerson, uitgelegd welke rol de Israël lobby heeft gespeeld bij de inval in Irak. AIPAC, het Amerikaans Congres, het Witte Huis en Israël zelf lijken in een verstikkende omhelzing beland te zijn…

Kolonel Lawrence Wilkerson: “We can’t get out of there even if we want to. You just cannot say: Israel you are on your own.”

Regie: Marije Meerman
Research: William de Bruijn

Uitzending: maandag 2 april, 20.55 – 21.55 uur op Nederland 2
Herhaling: woensdag 4 april, 14.30 uur, Nederland 2

 1. 1

  Interessant. Ik hoop echter dat ze wel wat door deze beschuldigingen heen prikken en zullen zien dat wat Amerika doet echt niet blindelings het volgen van de wensen van Israel is. De acties van Israel liggen in het verlengde van waarmee Amerika zijn hegemonie wil krijgen en behouden, en acties die daarbuiten vallen (of zelfs tegenin gaan) zullen echt niet door Amerika geslikt worden.

 2. 3

  Die wederzijdse houdgreep is die van John Goliath tegen DavidSter, gestart in 1967 om een breekijzer in het MO te hebben.

  Vorig jaar met Libanon werd nog eens duidelijk hoe de verhoudingen lagen. En Israel mocht van de VS ook geen enkel serieus contact met Syrie hebben.

  Ik heb hier al eens geopperd dat de houdgreep verdwijnt als de olie opraakt. Israel moet dan vrede gaan sluiten, wat ze nooit wilden maar zeker ook niet mochten.

 3. 4

  FANASTISCHE DOC!! Ik zit echt met open mond naar de kolonel te kijken die ook de speech voor POwell geschreven heeft… wauw! In het engels vertalen en op youtube zetten!!

 4. 6

  @mescalines laatste alinea,
  en dan? Wat als Israel ook de steun van de VS kwijtraakt? Wat ik denk/hoop, dat daar ruimte voor komt, om kritischer te zijn tov Israel zonder dat dit een volledig verlaten van de steun voor Israel betekent.
  Amerika is nu joodser dan de messias, als dit beleid wordt doorgezet, dan betekent het dat Iran inderdaad wordt aangevallen, iets waavoor we nu al de dagen zitten af te tellen op andere threads. Iran is dichtbij het hebben van kernwapens, dichterbij dan Irak ooit geweest is, en bedreigt het bestaan van Israel.
  Die kolonel kwam er niet voor niets mee dat dan een hoop officieren het leger gaan verlaten omdat dan WOIII echt is uitgebroken. Als Amerika een oorlog begint die volledig in strijd is met zijn eigen belang, dan staat het daar volledig alleen in (Nu ja Polen misschien) maar Rusland en China doen daar absoluut niet aan mee.

  Het enige om dat te voorkomen lijkt als de VS een “realistischer” koers gaat varen t.o.v. Israel. Dat is niet iets wat erg waarschijnlijk lijkt, gezien de uitingen van Perle en anderen.

 5. 7

  Die kolonel voorspelde een aanloop naar WW4 als Iran en de VS tot oorlog overgaan. Als je er over nadenkt, is dat inderdaad een waarschijnlijk scenario.

  Hopelijk loopt het goed af.

 6. 8

  Ja dat Wilders erachteraan, hilarisch. De situatie in de verpleegtehuizen… Beter onderwijs, betere alles en dat allemaal betaald uit minder belastingopbrengsten…. En geen woord over de internationale betrekkingen.

  De situatie van Polen vond ik erg opvallend. Polen wil Amerikaanse steun en van het antisemitische imago af. Dus die staan aan de kant van de VS no matter what. Blijkt ook wel uit dat ze het raketschild willen (in tegenstelling tot de Poolse bevolking overigens)
  Heel beangstigend. Pro-Atlantische Europese staten liggen versnipperd door het continent. Europa moet dringend een uniformer buitenlands beleid gaan hebben en aan Polen beloven wat nodig is om die houding te kantelen. Niet iets waarschijnlijks met al dat navelstaren over een dooie grondwet…

  BRRR BRRR BRRRR

 7. 10

  tsja, dat wist ik allemaal zonder de documentaire ook wel, maar toch klasse gedaan, men bereikt er blijkbaar de meute mee.

 8. 11

  Wist jij zonder deze documentaire dan dat de speechschrijver van Powell slapeloze nachten heeft van de leugens die hij verkocht heeft en niet begreep waarom dit aansloeg bij een zeer klein gedeelte van het internationale publiek (te weten de Britse en het Amerikaanse publiek) en dat de enige verklaring die hij daarvoor had was dat Powell het zei, en Powell “dezelfde status” had als “moeder Theresa”? Nou ik sloeg stijl achterover, maar ja ik ben dan ook die meute, denk ik …

 9. 18

  Overigens viel The Trap me al bij al lichtjes tegen. Meer ’n essay dan een docu. Met weliswaar interessante details, en leuke associaties of scènes (bv. die man en zijn prozac vrouw).

 10. 19

  Die tegenlicht-documentaire was zeker niet slecht. Nu nog een snufje ATC erbij (Sibel Edmonds), en we komen al wat stapjes dichter bij 9/11 (wat geen mossad-complot is, schat ik).

  Overigens vond ik The Trap niet slecht. Essay, alla, maar in de laatste aflevering werd Blair flink te kakken gezet. Zonet Goyas Ghosts van Milos Forman gezien, daar komt ook een heleboel positieve vrijheid in voor.

 11. 22

  Ik zou zeggen: als je niets beters te doen hebt dan melden dat je niet wilt dat andere mensen die zeggen dat ze het al weten reageren, reageer dan niet.

 12. 23

  Ik vind het opmerkelijk dat zo’n duidelijk bewijs van dat de VSA de boel voorliegt, zowel daar in de interne politiek niet wordt afgestraft als dat Europa zich daar duidelijk tegen uitspreekt. De les is i.i.g. dat de VSA goed in de gaten moet worden gehouden, (door de VN)om zo herhaling van een soortgelijke actie te voorkomen.

 13. 24

  Je hebt gelijk Henrik, dat was een beetje kort door de bocht. Deze kon ik verwachten. Neemt niet weg dat ook van jouw kant een inhoudelijke reactie is uitgebleven. De mijne is A. dat ik dit nog niet alles wist dat in de documentaire getoond werd (stafchef Powell heeft spijt), dat er een aantal interessante analyses inzaten (joodse Amerikanen ontlenen identiteit aan Israel) en B. dat ik het een hoofdzonde vind dingen vanuit een ik-weet-alles-al-standpunt te benaderen, cynisch, blasé, en dat ik (nobody in particular) die tendens af en toe bemerk op Sargasso. Waarvan akte. In afwachting van jouw bijdrage.

 14. 25

  @Mango 24

  ik lees nu al jaren dagelijks veel op vooral amerikaanse weblogs en (ik kan het woord niet uitspreken, hier komt het) alternatieve (zo, dat was lastig) nieuwsvergaarders.

  althans, voor dit soort zaken.

  http://www.counterpunch.org/
  http://www.agonist.org/
  http://danny.oz.au/blog/

  zorgvuldige, uitgebalanceerde, stabiele webstekken.

  iedereen kan een rel schoppen, het gaat uiteindelijk om de goede wil, niet anti- of pro-, maar om de afweging.
  vergis je niet in amerika en haar kolonies: er blijft veel mogelijk voor de willenden.

  de selectie is veel groter, maar als je je zou beperken tot het lezen en volgen van deze zou je met mij gezegd hebben: dat wist ik al, hoe irritant dat ook moge zijn.

 15. 27

  @26

  Sargasso: one big happy family.

  zeg Carlos, schrijf nog eens een lekker sukkelig eenzijdig stukje, zoals we dat van jou gewend zijn, dan kan ik weer aan de bak.