Schermschot #91

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

We vertrekken samen, maar toch is het een afscheid. En misschien keren we weer terug, naar de aarde wie zal het weten? Volgens mij kunnen we niemand de schuld geven, we komen los van de grond. Zullen de dingen ooit nog het zelfde zijn? Tududuuduu, tudu-du-tu-tu. Dat wil zeggen, mik uw klik en schiet het scherm voor de allengs schaarser wordende punten.

Ken ik jou niet ergens van?

******************************************************

DE SCHERMSCHOTQUIZ: Rond pakweg Schermschot #100 ontvangt de beste Sargassale Schermschutter een prijs na een shootout tussen drie (of vier) finalisten. De eerste finalisten zijn Lothar Matthäus en bzkrt. De derde finaleplek wordt uitgedeeld #99 (een een eventuele vierde na #100).

Reacties (13)

#1 hans

Eternal sunshine of the spotless mind.

Of niet soms?

 • Volgende discussie
#2 Bas

Yup.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 LeonZ

Jaaa, ben ik net te laat, idd eternal sunshine of the spotless mind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Crachàt

Eternal sunshine of the spotless mind.

Of had ik dat nu al gezegd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Crachàt

Eternal sunshine of the spotless mind…

Of had ik dat nu al gezegd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Crachàt

Maar we wachten nog even op de maitre d’honneur Mark, omdat bevestigd te zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 mark

Jaaaaawooooorrrr(r)! Hans hakt em er in. ROFFELDETROMMELDECHARLIEKAUFMANNELIJKEDRUMSOLO

Wat zorgde voor de snelle herkenning? Was het de gootsteen, of Jim Carrey op het ijs, die de geheugenwissers smeekt om te stoppen met het uitvoeren van de opdracht die hij zelf eerder verstrekte?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mark

Ik schreef ooit een stukje over deze film op Sargasso. Ik kan er alleen niet meer naar linken omdat de posting was geplaatst in juist de enige periode die ooit permanent uit het Sargassaal archief verloren is gegaan (juist bij deze film, o machtige ironiegod).

Maar ik heb het nog wel elders staan:

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine filmposter Zit u in een relatie die u minder leuk maakt dan u eigenlijk bent? Hoopt u na de zoveelste hevige ruzie telkens tevergeefs op te krabbelen uit het dal ? En is het enige dat de uitweg blokkeert uw partner? Lacuna Inc. kan u helpen uw destructieve liefde te vergeten. In de film Eternal Sunshine of the Spotless Mind neemt Clementine (Kate Winslet) de beslissing al haar herinneringen aan Joel (Jim Carrey) uit te wissen. Joel doet uit wraak hetzelfde. Het kost een paar hersencellen, maar niet veel meer dan verloren gaan bij een avond doorzakken, zo wordt hem verzekerd. Gaandeweg komt Joel er achter dat hij toch graag vasthoudt aan bepaalde herinneringen, maar het proces is dan al in volle gang.

Je kunt het aan scenarioschrijver Charlie Kaufman toevertrouwen om dit gegeven magistraal uit te werken. Eerder nodigde hij de filmkijker al uit om via een kleine ingang ergens op de 7 1/2e verdieping van een bedrijfsgebouw het hoofd van John Malkovich te betreden (Being John Malkovich). En in Adaptation voerde hij in de hoedanigheid van Nicolas Cage een scenarioschrijver op die bezig was een scenario te schrijven voor, naar uiteindelijk blijkt, de film die de kijker op dat moment voorgeschoteld krijgt. Bij Kaufman zijn dergelijke vondsten geen oppervlakkige Hollywoodtruukjes a la kijken wat er gebeurt als een man in een vrouwenlichaam terechtkomt of een opa overgaat in zijn kleinzoon of een klein jongetje komt te huizen in een “mannenlichaam”. Genoemde films van Kaufman ontvouwen een puzzel die bestaat uit verschillende stukjes met inzichten en overpeinzingen. Voor sommigen kan het ’te bedacht’ of ’te gekunsteld’ overkomen, maar voor velen zal het hoogstaand vermaak zijn.

Na het wissen van de herinneringen komen Joel en Clementine elkaar tegen in de trein. Was hun liefde voorbestemd en zal deze dus opnieuw ontluiken, of is met de herinneringen ook de kans op een gelukkig samenzijn vervlogen? Winslet is magistraal als de cynische en hedonistische Clementine met licht alcoholistische neigingen. “Drink up, young man. It’ll make the whole seduction part less repugnant”, voegt ze een schuchtere Joel toe nadat ze hem naar haar kamer heeft meegetroond. Carrey bewijst (nogmaals) dat hij een uitstekend acteur is met een timide vertolking van Joel die niet veel zegt omdat hij vindt dat hij gewoonweg niks interessants meemaakt. Samen zoeken ze een weg om maar niet te eindigen als de ‘dining dead’, stelletjes in restaurants die zwijgend naar hun eten staren. Van Kaufman mag ik u verklappen dat die weg aan het einde van de film weer hoopvol begaanbaar lijkt, omdat zo’n einde er zo dik bovenop ligt. Maar in het algemeen geeft hij niet graag interviews over hoe hij het allemaal bedoeld heeft. Ik zal daarom niet nog meer recenzeuren over de film, behalve dan de constatering dat ik hem ruim twee weken geleden zag en Eternal Sunshine zich in mijn herinnering inmiddels behagelijk op de plek van de beste film van 2004 heeft genesteld.

De trailer
Interview en Chat met Charlie Kaufman

Eternal Sunshine werd geregisseerd door Michel Gondry die eerder met Kaufman werkte aan het (ook zeer aan te raden) Human Nature. Gondry werkte als videoclipregisseur voor o.a. Bjork, Daft Punk en Beck (die de titelsong ‘Everbody’s Gotta Learn Sometime’ vertolkt).

De titel is ontleend aan een gedicht van Alexander Pope (1688-1744)
How happy is the blameless Vestal’s lot!
The world forgotten and by the world forgot
Eternal sunshine of the spotless mind
Each prayer accepted and each wish resign’d

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 S’z

En zie, daar komt die Kaufman met z’n debuut aanzetten !
http://www.sonyclassics.com/synecdocheny/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 hans

De man met de parka op het ijs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 S’z

Out of His Head

Metaphysical Escape Attempts in the Screenplays of Charlie Kaufman

(klikmelink)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Wyatt

@11
S’z, geweldig artikel,
desalnieteondanks ik slechts de helft van de woorden begrijp.

Dank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 S’z

Sargasso’s Schermschots Filmquizzs Derde en Quasi Laatste Ronde, de Enige Echte Vijfentwintigste Tussenstand :
01 – Dinges (102 punten)
02 – Willem (70 punten)
03 – Hayek (40 punten)
04 – Rigu en MT (20 punten)
06 – MaxM en Paul (elk 12 punten)
08 – ASH, Cole, Dr Banner, Excellentie, Hans, Henrik, LeonZ, NoName en Rqsall (elk 10 punten)
17 – Yevgeny Podorkin (4 punten).
18 – Bismarck (2 punten).

Winnaar Eerste Ronde + #85 : Lothar Matthäus.
Winnaar Tweede Ronde : Bzkrt.

 • Vorige discussie