1. 6

  ’t Is iets wat Fransen al sinds jaar en dag betogen natuurlijk (‘jullie kunnen ons helemaal niet begrijpen want je spreekt onze taal niet’), maar ik trek het niet helemaal: taal is a) persoonlijk. Ik hoef alleen maar ‘Jan Peter Balkenende’ te zeggen om genoegzaam te illustreren dat er mensen zijn die niemand begrijpt. b) cultureel, maar je gaat mij niet vertellen dat een Frans-Guyaan en een Parijzenaar daar precies hetzelfde mee omgaan. c) taal geeft onze natuurlijke behoeften weer. Alsof een Engelsman en een Fransman niet precies hetzelfde bedoelen als ze zeggen dat ze honger hebben.

 2. 7

  Kwam op een andere site een interessant filmpje tegen van Lesley Hazleton die “als toerist” de koran had gelezen: http://www.youtube.com/watch?v=3Y2Or0LlO6g&

  Daarin zegt ze dat de koran voornamelijk gesproken zou moeten worden omdat het zo mooi klinkt in het Arabisch en dat het vertalen in een andere taal de interpretatie zo lastig maakt, sluit hier mooi op aan.

 3. 8

  @6: Jouw a) klopt. Als ik de woorden Jan Peter Balkenende hoor of zie, begrijp ik er helemaal niets meer van. Ik besef heel goed, dat dat persoonlijk is, want heel veel anderen begrijpen dan blijkbaar wel iets.
  Jouw d) is interessant. Hetkan wle heel goed zijn dat een Frans-Guyaan niet in het frans is geboren en getogen. Dat zou een verschil kunnen verklaren.

  Verder lijkt het mij duidelijk dat mensen die dezelfde taal spreken (geboren en getogen) elkaar ook niet altijd begrijpen. Waar ligt dat dan aan? Het woordenboek van onbegrepen woorden? (Milan Kundera, uit de Ondraaglijke lichtheid, etc.)

 4. 9

  Probeer je te verplaatsen in de feodale afghaan, anno 860. En probeer hem uit te leggen wat een politieman is.

  Een vergelijkbaar verschijnsel zie je bij programmeertalen.
  programmeurs die gewend zijn in oude talen te programmeren, en dan (gedwongen) overstappen op moderne programmeertalen, blijven de ouderwetse constructies programmeren, zoals ze in de oude beperkte talen deden.

 5. 12

  @Henk; Hee hee rustig ! Ik ben een door de wol geverfde programmeur en je houding stuit me tegen de borst – toen ik van assembly (gedwongen) overstapte op allerlei nieuwerwetsigheden als Cobol, heb ik me daarin heel verdienstelijk kunnen maken !

  @mango; Alleen nu ?