1. 6

  Nee hoor, in het Engels hebben ze gewoon hetzelfde probleem. Mensen hebben het over A thousand troops als ze A thousand soldiers bedoelen.
  Maar dit zat er al lang aan te komen, de Saoedi’s dreigen hiermee al vanaf het begin van de protesten in Bahrein.

 2. 7

  Tzoimbo, ook Engelssprekenden maken (veel) taalfouten. Ze bedoelen wel degelijk troopers, niet troops. Soldiers mag natuurlijk ook.

  Wel (alweer) wrang dat de Saudi’s dit kunnen doen omdat ze beschikken over Amerikaanse en Europese wapens.

 3. 10

  @olav: ik denk dat olie probleemloos de $500 per vat haalt als de saoudi’s nu zouden besluiten hun olie niet meer op te pompen.

 4. 14

  Is natuurlijk ook het altijd voortdurende spelletje tussen enerzijds Iran en anderzijds Saudi Arabië, die elkaar altijd de hak willen zetten in de regio. Iran voorstander van protesten in Bahrein dus dan is SA tegen.

 5. 15

  @14: Ik denk dat dat erg simplistisch gedacht is. Het heeft meer met religie en etnische afkomst te maken. De meerderheid van de Bahreini zijn Sjiieten, velen van hen afkomstig uit Iran/Perzië (etnische Perzen en Sjiitische Arabieren), terwijl de regerende familie en haar clan Soennitisch is (en afkomstig van het Arabische schiereiland). Daarnaast is ongeveer 30% van de bevolking ook Soennitisch, deels immigranten vanuit Arabië. Dat alleen al verklaart redelijk de standpunten van beide grote buren.

  Daarnaast heerst er (tot op zekere hoogte) solidariteit tussen de verschillende koninklijke families op het Arabisch schiereiland (in de zin dat ze elkaar zoveel mogelijk proberen op de troon te houden, om domino-effecten te voorkomen).

 6. 16

  @15
  Wat jij zegt is juist ook onderdeel van mijn relaas. Dat Iran voorstander is van de protesten juist omdat het historisch ook een grote invloed heeft gehad op het Sjiitische Bahrein voordat de door andere Soennieten gesteunde, regerende soennitische families in Bahrein aan de macht kwamen.
  Maar de tegenstelling Iran-SA draait wel vaker om het punt tussen Soennieten en Sjiieten.
  Kijk maar naar de repressie van de Sjiitische minderheid in het noorden van Saudi-Arabië door de overheid, en de Saudische angst voor meer Iraanse invloed daar. Iran tekent daar weer protest tegen aan omdat het sjiieten zijn.