Saleh speelt zijn laatste kaart uit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Opname van bij en in de compound van de familie Al-Ahmar, een van de weinige video’s die van de strijd in Jemen te vinden zijn.

De Jemenitische hoofdstad Sanaa is sinds maandag het toneel van bloedige gevechten tussen de Presidentiële Garde en andere aanhangers van president Ali Abdallah Saleh en mannen van de grootste en belangrijkste stammenfederatie, die van de Hashed, die worden geleid door Sadeq Abdallah al-Ahmar. Sadeq Al-Ahmar en zijn broers (die ook de leiders  zijn van de Islah-partij, de tweede in grootte in het land)  hebben de kant gekozen van de oppositie die het aftreden eist van president Saleh.

De strijd begon maandag nadat mannen van Al-Ahmar aanhangers van Saleh tegen wilden houden die een school wilden binnengaan. Dichtij het huis van Al-Ahmar waar de Saleh-aanhang wapens had opgeslagen. Er brak toen een vuurgevevecht uit dat zich later naar het huis van Al-Ahmar verplaatste (het huis is een uitgebreid complex, ik ben er jaren geleden wel eens geweest voor een gesprek met de vader van Al-Ahmar, Abdallah).

Later die avond probeerde een commissie van aantal stamhoofden (zie de foto hierboven)  te bemiddelen. Maar terwijl zij met Saleh aan de telefoon waren werd de Al-Ahmar residentie opnieuw aangevallen, waarbij binnen het complex de nodige slachtoffers vielen, onder wie ook leden van de bemiddelingscommissie. Dat was een grove inbreuk van de kant van Saleh (die – pikant detail – ook tot de Hashed federatie behoort) op de tribale gedragscode die voorschrijft dat tijdens bemiddeling een staakt-het-vuren in acht wordt genomen. Sindsdien wordt heftig gevochten, met name in de wijk Hasaba waar Al-Ahmars mannen een  aantal ministeries hebben ingenomen, alsmede het gebouw van de luchtvaartmaatschappij Yemenia, het persbureau Saba, politiebureaus en andere instellingen. Ook hebben Al-Ahmars manschappen de luchthaven  bezet. Het luchtverkeer wordt omgeleid naar Aden.

Het is moeilijk te schatten hoeveel slachtoffers er intussen gevallen zijn, maar de krant Yemen Post meldt dat het er in ieder geval meer dan 60 waren alleen al in de afgelopen nacht en eerder waren ook al tientallen slachtoffers gevallen. Inwoners van Sanaa ontvluchten in grot aantallen de stad en de VS hebben hun burgers en diplomatiek en ander personeel opgeroepen Jemen te verlaten.

De opinie van de Hashed-aanhang en van de oppositie in het algemeen is dat president Saleh deze strijd heeft uitgelokt. Hij heeft tot driemaal toe op het laatste moment geweigerd zijn handtekening te zetten onder een door bemiddeling van de Golflanden bereikte overeenkomst, waarbij hij beloofde binnen een maand af te treden in ruil voor immuniteit voor vervolging. Tijdens de pressie die op hem werd uitgeoefend om te vertrekken heeft hij meermalen laten blijken dat het ‘Saleh of chaos’ zou worden. Zondag zei hij expliciet dat een burgeroorlog zou kunnen uitbreken. Een volledige burgeroorlog is het overigens nog niet. Tot nu toe zijn legeronderdelen  nog buiten de strijd gebleven, ook de naar de oppositie overgelopen divisie van generaal Ali Mohsen. Maar de kans dat de strijd zich verder uitbreidt is levensgroot aanwezig.

Lees meer bij Abu Pessoptimist.

Reacties (1)

#1 qwerty

Ik ontwikkel een toenemende ergernis over het gebruik van het wel zeer Angelsaksische woord compound voor gebouw (of reeks gebouwen) cq woning(en).

Woningcomplex of flatgebouw wellicht?
Kashba wellicht gegeven het deel van de wereld?

Een compound is een term die een verzameling aanduidt. En dat kan een verzameling zijn van chemie, gebouwen, lijm en noem maar op. Zo los gebruikt (zelf met een filmpje) is het weinig zeggend.

Verder dank voor de berichtgeving en uitleg overigens :)