Rutte: tijdig en ongepast?

Geachte heer Rutte,

Het Mauro debacle is lekker op het CDA afgewenteld. De lont is weer – goed, heel eventjes – uit het eurokruitvat getrokken. De cultuurbezuinigingen liggen op koers. De  begrotingsbesprekingen beloven niet overdreven veel vuurwerk op te leveren. De Hedwige-polder, ach daar komen we wel uit. Hans Hillen redt zich wel.

Is het nu ‘tijdig en gepast’ om over Breivik te spreken?

U weet toch nog wel, enkele tientallen jongens en meisjes, van gematigd rode signatuur, werden in juli koelbloedig over de kling gejaagd. De dader had een gedachtengoed dat van de wereld leek losgezongen, maar dat op een aantal punten en qua toon akelig veel in de buurt komt van wat uw gedoogpartner dagelijks uitkraamt.

Een discussie vond u toen ‘ontijdig en ongepast’. Voor wie eigenlijk? Ontijdig en ongepast voor de slachtoffers? Dat kan ik me niet voorstellen. Ontijdig en ongepast voor de nabestaanden? Die zullen in hun verdriet wellicht hopen dat hun verlies niet voor niets is geweest: dat haat beantwoordt wordt met rede. Of ontijdig en ongepast voor u?

U heeft veel op het bord liggen, dat begrijp ik best. Maar het feit dat de vragen over Breivik en Wilders ongemakkelijk zijn, betekent niet dat ze niet gesteld mogen worden. De urgentie van een helder antwoord wordt er niet minder op.

Veel wijsheid en sterkte toegewenst.

 1. 1

  In Nederland lijkt het wel mogen er geen kritische vragen over Wilders gesteld worden. Angst voor demoniseren?

  Dutch rightwing MP Geert Wilders has said in an interview on Danish public service television that millions of European Muslims should be deported and stripped of their nationality.

 2. 3

  Wat wil je opgelost zien dan? Beetje thee drinken en kijken wie het meest oprecht “erg hè” kan lispelen? Of vind je het gewoon leuk om Rutte in het nauw te zien? Die idioot in Noorwegen is net zo verantwoordelijk als onze eenzame moordenaars. Ik heb het onderzocht en het blijkt dat de blame game vrijwel nooit constructief uitpakt.

 3. 5

  Hopelijk is deze brief aan Rutte ook aangetekend naar het Torentje gestuurd. Anders kan Mark nog beweren dat-ie ‘m niet gekregen heeft. Zo makkelijk moet hij er niet onderuit kunnen komen.

  Kopieën naar alle belangrijke media lijken me ook gewenst.

 4. 7

  Sinds het begin van de crisis, toen ik geboren werd, heb ik steeksproefsgewijs uitsluitend representatieve Nederlanders er naar gevraagd en de exacte uitkomst was dat jij de schuld hebt. Van alles.