1. 1

  Nederland heeft pak em beet 7% van het BNP de Eurozone, dat betekent dat Rutte zich 3,5 miljard heeft verkeken op de kosten die het redden van het Griekse feestgedruis voor ons meebrengt. Hmmm, op cultuur valt nog wel 200 miljoen te bezuinigen. Op de rest van de GGZ een miljardje, huursubsidie dat kan ook wel 300 miljoen minder. En scholen, oh ja scholen, een miljardje, rekenen is immers toch nergens goed voor. Nu we toch over onderwijs beginnen, gehandicaptenonderwijs eruit, dat wordt toch nooit wat economisch productiefs dus waarom investeren? Das nog een miljardje. Noodhulp, hoezo noodhulp, laat ze toch eens leren hun handen uit hun mouwen te steken in plaats van op te houden. Zo dat is nog eens veertig miljoen. Hmmmm, what next….?????

 2. 2

  De vergissing van Rutte van 50 milliard behoeft geen persoonlijke te zijn. Zij kan van NL-culturele aard zijn.

  1. Veel mensen, onder wie zeker Nederlanders, hebben geen wezenlijke notie van zeg het verschil tussen X millioen en Y milliard. Die X-en en Y’s gaan nog wel, maar daarna is alles astronomie, d.w.z. iets voor de meesten van ons irreëel.

  Waar millioenen en milliarden in het geding zijn, plegen we gedachteloos terug te vallen op een primitieve rekenkunde die zich tot de structuur van een, twee, drie, eh veel beperkt. Vervallen sec ongeschoolde mensen daartoe? Neen, ziet:

  In de jaren 60 verdedigde de Nederlandse premier Cals zijn Rijksbegroting in termen van honderden millioenen waar het om milliarden moest gaan. Hij deed dat tijdens een tv-nieuwsshow en daar of elders opnieuw. ’t Was ook onder zijn bewind dat met het stichten van Mammoet scholen werd begonnen.

  Grappig: niet kunnen rekenen en dan aan Mammoetonderwijs beginnen. Maar misschien veronderstelt het een het ander. En we weten hoe het is afgelopen: een Mastodontische onderwijs debacle.

  En vandaag Rutte. Die lijkt ook niet te kunnen makro-rekenen en kan dan niet weten wat hij doet. En na Cals mogen we voorspellen dat de Griekse steunaffaire op een pan-Europese tragedie zal uitlopen. De Grieken waren daar altijd goed in.

  2. In het algemeen.
  Grote getallen doen het in NL in de publieke sfeer technisch gesproken niet goed. Welke ‘stelling’ zeker zal opgaan als zij veel geld, i.e. grote offers en belangen representeren. Of doen die getallen het dan juist heel goed, mits je te verbergen bedoelingen hebt.

  Net zoals met het grenzeloze universum plegen mensen zich bij gelegenheid ook over millioenen en milliarden verbazen en zijn hun aah’s en ooh’s dan niet van de lucht, maar dat is ook alles. Die airs hoor je zowel van het ongevormde volk, alsook op de hoogste maatschappelijke niveaus waar je je niet kunt permitteren – maar het kan dus wél – van het verschil tussen een millioen en een milliard geen benul te hebben. Het gevoel ervoor ontbreekt.

  En de consequenties van dat mankerend sentiment zijn groot. In de eerste plaats kun je op die manier erg veel geld van onderdanen uitgeven en daar ogenschijnlijk rond voor uitkomen zonder dat je veel last van ze krijgt; ’t zegt ze toch niks als ze horen om hoeveel het gaat.
  En een tweede consequentie kan zijn dat de hele massa-immigratie van Nederland is terug te brengen tot een onbegrip voor grote getallen.