Roken in de auto verbieden?

Alhoewel het er ook wel mooi uit kan zien... (Foto: Flickr/THEfunkyman)

In een auto zitten waarin is gerookt is verschrikkelijk goor, vind ik. Sommige autorokers proberen er nog wat aan te doen door een raampje open te draaien en de peuk daar zo dicht mogelijk bij te houden, hopende dat de rook naar buiten verdwijnt. Helaas voor hen verdwijnt de rook dan over het algemeen richting de achterbank, en is de sigaret drie keer zo snel uitgebrand.

Jammer voor de autoroker zou je zeggen, op meerdere manieren. Zo zit hij zelf in de stank, heeft hij hogere sigarettenkosten, is zijn auto minder waard dan een auto waarin niet gerookt is en zal de Gemiddelde Nederlander niet graag bij hem in de auto zitten.

Maar goed, dat is zijn probleem, toch? Nou nee, want het blijkt dat roken in de auto ook nog eens hartstikke gevaarlijk is. Zo’n stokje leidt namelijk maar af van het verkeer.

En dus gaat Nederland, de betuttelingsridders voorop, ervoor: roken in de auto moet verboden worden. Over betutteling gesproken: als we zo gaan beginnen kunnen we neuspeuteren, handsfree bellen, naar reclameborden kijken, een snoepje pakken en praten met je bijrijder ook wel verbieden.

Ik kan met veel regelgeving meekomen, maar mocht dit ook daadwerkelijk doorgevoerd worden, dan geef ik de pijp aan Maarten.

 1. 2

  Nederland hobbelt langzaam de VS achterna. Daar is het in bepaalde staten al zo dat een appartementseigenaar kan eisen dat er in een appartement niet gerookt mag worden. Binnenkort ook hier?

 2. 3

  Die anti-rook maffia moet eens ophouden met hun heksenjacht. Uit onafhankelijk onderzoek van de EU is gebleken dat Nederland de grootste tegenstander is van het rookverbond en dat meer dan 60% tegen het rookverbod is. Om rokers nu ook al te verbieden om in hun auto te mogen roken is schandalig. De vrijheid is dood in Nederland.

 3. 5

  Nou, als het zo verder gaat, dan ga ik beginnen met roken. Uit protest

  Het is nu klaar. De grens is bereikt. Ophouden met betuttelen. Nu.

 4. 6

  People like you are the reason people like me need medicine…
  Ik ben tegen betutteling, maar was graag van het roken van mijn ouders in de auto verstoken gebleven als kind. Trouwens niet alleen in de auto. Had heel wat gescheeld aan de longinhoud van deze middelbare astmapatient en een kindertijdlange chronische bronchitus uitgespaard. Die verdween plotsklaps toen ik het huis en de ouderlijke auto uit ging. Goh. Hoe kan dat nou?

 5. 7

  Die brede steun voor een rookverbod in de auto snap ik niet. Dit verbod is veel minder logisch dan het café-rookverbod, waar (als we de media mogen geloven) juist weinig steun voor is. Alleen in een paar situaties (kinderen, carpoolen) kan ik me voorstellen dat je er wat aan doet (al zou je eigenlijk ouders niet moeten moeten verbieden om hun kinderen te vergiftigen, als je van je kind houdt, rook je gewoon nooit in diens aanwezigheid).

 6. 9

  @8,

  inderdaad. Stippel zou zich druk moeten houden met de manier van opvoeden van zijn/haar ouders en niet roken in het algemeen dan maar verbiedem.

 7. 10

  Hahaha,

  Maar ik rook door, ook al sta je met je raampje open langs me in de file.

  Half Nederland stapt eerder bij mij in de rokende wagen, dan bij met je onzinnige sfeer verziekende mening.

 8. 12

  Tegen de eerste drie alinea’s. Wel lief poezelig van je, hoor… auto rijden, maar goed, vandaag hoef je niet bij me achterop de unfixed fixed gear omdat je braaf een soort van eigen meninkje hebt onderbouwd en keuzevrijheid hebt gehonoreerd.

  Kijk een beetje uit, wil je, anders krijg je straks nog groupies of een lintje en dan zit je daar weer mee.

 9. 14

  @12 Joh… dat spul dat jij rookt… ik zou er wat minder waspoeder doorheen doen als ik jou was. Serieus, da’s niet goed voor je.

  On topic: was er niet onlangs in België sprake van een voorstel om binnenshuis roken te verbieden voor mensen met kinderen (ook wel ouders genoemd)? Ook al veel te vergaand IMHO, maar nog begrijpelijker dan dit idee.

 10. 15

  Tja…het moet toch echt niet gekker worden in dit land. Zo langzamerhand worden ons alle vrijheden ontnomen. En ja, ik rook in mijn auto en inderdaad met het raam open. Rook zal inderdaad op de achterbank verdwijnen en de peuk zal gauwer op zijn. Whatever! Mijn auto, door mij betaald, mijn eigen keus en mijn zuur verdiende geld wat ik volgens anderen weg gooi. Ik voel me lekker met een peuk in mijn wagen en een goed stukje muziek. En degenen die hierover zitten te kissebissen en niet bij rokers in de auto willen? Heel goed, want zulke types komen er bij mij ook niet in. Leven en laten leven is mijn motto en hoe eenieder dat invult moet ie zelf weten. En voor het witte paleis daar in Den Haag die zich serieus buigt over dit onderwerp: ga je toch eens bezig houden met de penibele financiele situatie in de dit land. Lijkt me een stuk belangrijker dan roken in de auto…..

 11. 16

  Als je me het toen had gevraagd: verbieden. Tot ik op een dag zag dat een klein kiertje van het voorraam alle overlast weg kon zuigen. Pa luisterde de volgende rit naar mijn voorstel. Dat was een mooie Winwin.

 12. 17

  De uitlaatgassen uit die auto zijn gevaarlijker dan de rook in die auto.

  Ik ben zelf al lang geleden gestopt met roken in de auto (als bestuurder), overigens, omdat met name het pakken en aansteken van je sigaretten onder het rijden gevaar oplevert (hoe ervaren je ook bent). Als meerijders willen roken in mijn auto, heb ik daar geen problemen mee.

 13. 18

  Waar het om gaat is dat roken in de auto een gevaar is in het verkeer.
  ‘Alle vrijheden worden ons ontnomen’, schrijft DJ.
  U wilt de vrijheid hebben om iemand dood te rijden??

 14. 21

  Roken terwijl je een auto bestuurt moet verboden zijn/worden. Als je eens een brandende sigaret tussen je benen hebt laten vallen terwijl je kalmpjes als enige weggebruiker reed en alleen in je auto zat voelde je waarom dit verbod weinig met betutteling te maken heeft.

 15. 22

  Passagiers zouden ook verboden moeten worden. Als je eens een passagier bij je in de auto had die plots volkomen door ’t lint gaat en probeert je ogen uit te steken weet je waarom dit verbod heel zo gek niet is.

  *zucht*

 16. 24

  @21; Als je eens een brandende sigaret tussen je benen hebt laten vallen …

  Zo is dat! Ook goed is een verbod op het drinken van koffie – iig als de temperatuur van de koffie boven lichaamstemperatuur is – en het openen van de autoraampjes in de maanden augustus/september. Heb je weleens een wesp in je auto gehad terwijl je kalmpjes als enige weggebruiker reed en alleen in je auto zat voelde je waarom dit verbod weinig met betutteling te maken heeft.

  En nog zoveel meer.

 17. 27

  Hij wordt steeds leuker! En ik heb weer iets geleerd: een Stropopredenering!
  Nee, inderdaad, het is overmatige betutteling en ouders zouden wijzer moeten zijn. Alleen heb je als onmondig kind nog niet zo veel in te brengen tegen de domheid van je eigen ouders. Daar had ik graag tegen beschermd willen worden. Maar niet door betuttelende wetjes. Dus: meer overheidscampagnes tegen roken in het bijzijn van kinderen? Of is dat dan ook weer betuttelend?

 18. 28

  @18vandyke: Wat een ontzettend kromme opmerking. “U wilt de vrijheid hebben om iemand dood te rijden?'” Nee, natuurlijk niet, maar dat geldt dan ook voor mensen in de auto die eten, drinken, lezen, naar mooie mannen/vrouwen op de stoep kijken, aan de radio zitten etc etc. Ik ben met mijn sigaretje echt niet een groter risico in het verkeer. Dan kunnen we beter met zijn allen de auto laten staan……

 19. 29

  binnenkort mag je zeker ook niet eten, drinken, praten & muziek luisteren in je eigen auto das tog f*cking niet normaal.. we moge al niet in cafes roken straks niet eens op je eigen terrein.. kl*te overheid sl*tjes…