Risicokaart: Straling stopt bij de grens

Alle provincies in Nederland hebben sinds kort een risicokaart. Op die risicokaarten staat aangegeven welke enge dingen er allemaal in uw omgeving kunnen gebeuren. Mocht er wat gebeuren, kunt u gelijk even naar de nieuwe crisis-site van de overheid gaan om te constateren dat u eerst de elektriciteit uit moet schakelen voordat u de rampenzender op uw TV gaat bekijken.
Maar goed, het is nu toch allemaal mooi wel online beschikbaar.
Echter, enige studiewerk leert ons dat alle rampen provinciegebonden zijn. Gelukkig houdt dit in dat straling uit Zeeland nooit de provincie Brabant kan bereiken. Daar kennen ze immers geen kerncentrales, dus hoeven de risico’s ook niet in kaart gebracht te worden. Dit ondanks het feit dat de centrales van Borsele en Doel (Antwerpen) wel degelijk in staat zijn ook Brabant van een dosis radioactieve straling te voorzien.

Kaart van zeeland met contouren fallout centralesKaart brabant zonder contouren fallout centrales


Zelfde probleem doet zich overigens ook voor in Limburg. Het effect van de kerncentrales bij Luik is niet zichtbaar. En in Overijssel merk je helemaal niets van de Duitse kerncentrale bij Emsland.
Valt niet mee hoor, over de grens kijken.

Attentie kranten en andere commerciële media! Dit keer graag wel bronvermelding conform onze cc licentie

 1. 2

  Het is maar net hoe je het bekijkt. Een ware ramp, zoals een smelt, gaat beslist wat verder dan provinciegrenzen.
  Vergeten de oplettende lezers niet dat een reisje per vliegtuig of wonen met gipsen wanden een grotere dosis geeft dan een middelbaar “rampje”?
  Maar bevreemdend dat de centrale’s, Franktijk in het bijzonder, aan de landsgrenzen staan..stelletje aso’s.

  Ik ben voor kerncentrale’s btw.

 2. 3

  Of het is heel erg druk of het werkt allemaal niet naar behoren. Ik ga maar uit van het eerste.

  Het is wel een aardig overzicht van installaties waar iets mee kan gebeuren. Maar inderdaad, grensoverschrijdende zaken zie je niet. Volgens mij zijn ook terreurgevoelige installaties van de kaart gehaald omdat men het onverstandig vond dat allemaal prijs te geven. Of ging dat niet om deze kaarten?

  Maar whatever: ik ga dit niet uitgebreid bestuderen. Als er werkelijk iets gebeurt dan kijk en luister ik wel TV en radio. Bij mij in het dorp een basisschool, bejaardenhuis en gasinstallatie. De rest is ver weg.

  Anders gezegd. Mijn eerste vingeroefeningen met deze tool doen mij mezelf afvragen: wat moet ik ermee behalve constateren dat er veel plekken die bij rampen aandacht behoeven.

 3. 4

  Wonderlijk: de kerncentrale van Doel staat wel op de kaart van Zeeland. Zeeland kijkt dus wel over de grens.
  Het is overigens wel begrijpelijk waar de “gaten” vandaan komen. De kaarten worden gemaakt door de provincies en die zijn vooral verantwoordelijk voor beleid m.b.t. de veroorzakers van risico’s. En dus kijken ze er vooral met die bril naar.

 4. 5

  @Oplawaai: precies. En als je in jouw provincie iets specifieks hebt (zoals een kerncentrale), kijk je ook wat verder naar kerncentrales. Anders heb je gewoon een blinde vlek.
  Onbegrijpelijk dat niet alle provincies dezelfde opzet hanteren.

 5. 8

  de link tussen gelderland en emsland centrale is overigens wat ‘ver’ gezocht – Drenthe en Overijssel komen ‘dichterbij’. Over de grens kijken valt misschien niet mee, maar de eigen begrenzing hebben de provincies parater dan Steeph ;)

 6. 9

  @Dr. Banner: Ai, helemaal gelijk. Zat even naar de verkeerde knik in de landsgrens te kijken.
  Kan op dit moment Overijssel niet helemaal controleren (server error), de legenda geeft echter niks over kernongeval zones. En Drenthe heeft ook helemaal geen info daarover. Dus punt blijft helaas.

 7. 10

  Valt niet mee over de grens te kijken, het valt al niet mee over je eigen ambtenarenburo heen te kijken. In Drenthe zijn nog steeds opjecten onvermeld omdat die onder het rijk vallen en niet onder provincie of gemeente. Zijn daar gevaarlijke objecten bij dan? Nou, gasopslag Norg (top tien terreurgevoelige objecten), munitieopslag Veenhuizen. Om maar eens wat te noemen.

 8. 11

  Wat is eigenlijk de bedoeling van die informatie? Beslissende factor bij de aankoop van een andere woning?

  Geen mens, behalve toeziende instanties, kan hier iets zinnigs mee. Of is het idee, samen met crisis.nl: hier heb je info over mogelijke gevaren, daar heb je info over hoe je je optimaal voorbereid, als er wat gebeurd: eigen verantwoordelijkheid, dus red jezelf, wij steken geen poot uit.

 9. 12

  @jb: Op de site staat het volgende:

  Aanleiding en doel

  De eerste televisiebeelden van de vuurwerkramp in Enschede staan vast nog in uw geheugen gegrift. Ook de nieuwjaarsbrand in Volendam zullen velen zich herinneren. Naar aanleiding van deze rampen nam het kabinet diverse besluiten. Die moeten ertoe leiden dat we risico’s beter inventariseren. Bovendien heeft de overheid zich verplicht iedereen in Nederland te informeren over mogelijke risico’s. Dat gebeurt nu met de risicokaarten.

  Mijn vertaling: Window dressing van de overheid. Lijkt op echte actie, is alleen maar schone schijn zonder veel toegevoegde waarde.

 10. 13

  De fallout van Tsjernobyl was meetbaar in de bossen van scandinavie. Volgens mij kan bij elke ramp met een kerncentrale net zo goed heel Nederland op slot gaan. Wel wat afhankelijk van de windrichting, natuurlijk.

 11. 14

  @Steeph, de nietsdoencultuur op materieel-organisatorisch vlak, zou dat iets te maken hebben met juristen aan het hoofd ? (DJI). Een rechtzetjob voor een paar stoere Delftenaren, Twentenaren, Eindhovenaren, KMA’ers…

 12. 15

  Ik herinner me de schipholbrand veel beter: de overheid kan zich beter concentreren op het naleven van de eigen regels, toezicht houden daarop, en veiligheid als eerste prioriteit stellen.
  Ik ben niet geinteresseerd in alle mogelijke informatie over alle mogelijke risico’s, maar in hoe men een en ander voorkomt door veiligheidsmaatregelen en in welke mate men die naleeft.

 13. 16

  @ mescaline: Toevallig heb ik wat achtergrondkennis over dit onderwerp (een beetje gedateerd weliswaar) en ik vrees dat ik je moet teleurstellen: dit is vooral het werk van techneuten. Misschien verklaart dat de ietwat onhandige communicatie…..
  Volgens mij is het systeem vooral opgezet voor overheden en zijn ze, toen de klus geklaard was, een beetje doorgeslagen in hun enthousiasme. En willen ze daarom nu de hele wereld laten zien wat ze gepresteerd hebben. Vanwege die inside information weet ik dat het geen makkelijke klus is geweest, vooral organisatorisch.

 14. 17

  Ik heb eindelijk toegang tot die site,..tik postcode in,…want ik wil weten: ”Wat kan er gebeuren bij U in de regio”,…dus b.v.: staat er een vuurwerkfabriek of LPG- tank of kerncentrale in mijn buurt?! Wat denkt u?,…komt er een melding in van die dikke koeienletters: Dit kan er gebeuren in omgeving Rotterdam: brand, overstroming, aanslagen en stroomuitval e.d.!! Ja halloo,..dank je de koekoek zeg! Dát vroeg ik niet! En het maakt dus geen reet uit wélke postcode je intikt,…in élke regio is het hetzelfde laken een pak: brand, overstroming e.d zijn de gevaren! Klaar ben je!

  Krijg je wel fijne tips! Zomaar een greep:

  – ”haal uw kinderen niet op van school; de schoolleiding vangt uw kinderen op”?? Kaboeeem!! Thuisblijven! Wij vangen als de besten!

  – ”bescherm uzelf tegen rondvliegend of vallend materiaal.” O?,..hoe dan?,..permanent een helm op?Terugkoppen?

  – ”kunt u nergens naar binnen? Ga dan snel weg van de plaats van het incident, tegen de wind in en met een doek voor uw neus en mond.”?:
  Even hoor,..waarom zou ik op de plaats van een incident sowieso naar binnen willen? En: ”tegen de wind in”,…loop ik weer recht de vuurzee in!,..ja oké wel met een doekje voor me neus maar toch…

  – ”Vraag aan de buren of ze op de hoogte zijn van de situatie en of ze hulp nodig hebben”??:
  Sta je zelf tot de lippen in het water,..toch nog even aan de buren vragen,… Tref je buurman wanhopig kopje-onder-duikend trachtend boedel te redden aan dan roep je dus: ”Buurmanbuurman,…kweenie of je het al wist hoor maar d’r is een overstroming! Zie je het voor je? ”Joh krijg jij lekker de vinketering grapjas” is dan mijn deel,…wel eens ”Buren” gezien?,…mij niet gezien dus….al die ”tips”….

 15. 18

  Hahaha LOL @ Y.P.

  Bij een ramp wordt deze site vervangen door een site met actuele informatie over de ramp. De huidige inhoud van deze site blijft dan bereikbaar via een link.

  Uhhm, wat doen we bij een ramp wanneer er geen electra is? Dynamo op de kooi van de Cavia?

 16. 19

  Jaa RennieB,…zie je het voor je,..als de boel ontploft of in de fik staat,…ga je achter een computertje zitten om raad te vragen….ben je dan spekkoper….

 17. 21

  @ Y.P. Doe ik wel hoor… Even op crisis.nl kijken, nog snel een comment op Sargasso plaatsen en dan is het tijd voor paniek… Wat een lutsOrs…

  @ Oplawaai, zie je het voor je? Net je meisje met wat kaarslicht en subliminale boodschappen zover om dan eindelijk eens voor het eerst wat wederzijds lichaamvocht te gaan uitwisselen. “Oh momentje, ik pak even mijn laptop… Je weet tenslotte nooit wat er te wachten staat…”

  Komt toch wat vreemd over ben ik bang…