Reuven Rivlin president van Israël

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft dinsdag met 63 van de 119 stemmen (1 lid was afwezig) Reuven Rivlin tot president gekozen als opvolger van Shimon Peres. Op 24 juli wordt hij geïnstalleerd.

Rivlin (74) is advocaat, lid van de Likud-partij en oud-voorzitter van de Knesset. Hij heeft een aantal interessante kenmerken:

  1. Hij is een oprechte democraat die tegenstander was van veel recente wetgeving die de vrijheden van de oppositie beknotte. Ook neemt hij het zo nodig op voor Israëlische Palestijnen. Hij was destijds een fel tegenstander van maatregelen tegen Hanin Zoabi, het parlementslid van de Palestijnse Balad-partij die had deelgenomen aan de tocht van het schip de Mavi Marmara naar Gaza.
  2. Hij is een tegenstander van de tweestatenoplossing en vóór behoud van de nederzettingen. Wat hem betreft eindigt het verhaal met één land waarin de Palestijnse burgerrechten krijgen. Vreemd genoeg komt zijn standpunt in dat opzicht overeen met de progressieve voorhoede van de Palestijnen en het standpunt van linkse Israëli’s die niet langer geloven dat er ooit een Israëlische regering bereid kan worden gevonden tot het aangaan van een aanvaardbaar territoriaal compromis.
  3. Rivlin is een groot tegenstander van het reform-jodendom (ook wel liberaal jodendom, of progressief jodendom genoemd). Hij kwam een keer in de VS in een reform-synagoge en zei achteraf dat hij het onaangename gevoel had dat hij kerkdienst had bijgewoond. Rivlin’s positie is in dit geval problematisch: de reform is de joodse denominatie met veruit de grootste aanhang in de VS.

Los daarvan is Rivlin een man die zich erop voorstaat dat hij en zijn familie al lang prominent zijn in de Joodse wereld en dat hij een man is met duidelijke meningen waar hij graag zonder omwegen voor uitkomt. Hij is geen vriend van Netanyahu, die aanvankelijk ook Rivlins kandidatuur wilde tegenhouden. (Maar kwade tongen beweren dat dit meer te maken heeft met het feit dat Rivlin ooit iets lelijks heeft gezegd over mevrouw Netanyahu).

Bij al het voorgaande is het echter goed te bedenken dat een president in Israël totaal niets heeft in te brengen. Hij is een uithangbord en een symbool, iemand die wat rituele handelingen verricht – meer niet.

Reacties (2)

#1 CK

Onderschat nooit het belang van rituele handelingen. Ruim de helft van de parlementariërs heeft aangegeven dst burgerrechten voor de Palestijnen niet principieel onmogelijk zijn.

  • Volgende discussie
#2 Benach

@0: Kortom, een vat vol tegenstrijdigheden. Naar goed joods gebruik een geval van één jood twee meningen. What else’s new in Israel?

Overigens vind ik je vertaling van Reform-jodendom met liberaal jodendom nogal kort door de bocht. Ja, beiden vallen onder de paraplu van progressief jodendom, maar zeker in de VS en het VK zijn er significante verschillen tussen Reform en Liberal.

In Nederland is Liberaal meer wat een Amerikaan zou verstaan onder Reform. Liberal in de VS zit ergens tussen Liberaal en AMOS in. Wat een Amerikaan verstaat onder Liberal bestaat nauwelijks in Nederland.

  • Vorige discussie