Als mensen denken aan ons volkslied, wordt er meteen gedacht aan het Wilhelmus. Wat verscheidene mensen echter niet weten is dat het Wilhelmus pas vanaf 1932 officieel het Nederlandse volkslied is.
Bij het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 kwam er behoefte aan een volkslied. Hoewel het Wilhelmus al wel bestond was het lied teveel verbonden met Oranje en daarom ongeschikt voor het net toegevoegde België en Luxemburg.
Met een wedstrijd werd het gedicht Wien Neerlandsch bloed gekozen van de dichter Hendrik Tollens. Dit gedicht werd op muziek gezet door Johann Wilhelm Wilms.
Het lied is echter nooit aangeslagen. Het noorden wilde liever het Wilhelmus en de Belgen scheidden zich in 1830 al weer af. Als dieptepunt voor het lied werd tijdens de kroning van Wilhelmina het Wilhelmus gespeeld in plaats van Wien Neerlands bloed.
Reacties (2)
De tekst (vooral de eerste regels) heeft ook een wat naar racistisch tintje (toch in ieder geval met moderne ogen bezien), ik meen me te herinneren dat dat ook een reden is geweest om het in ’32 te “vervangen”.
Afgezien daarvan is het natuurlijk een draak van een generiek-nationalistische tekst. Vervang Neerlands door Azerbedjaans (en vertaal het ;) en ze zouden het daar ook zo kunnen gebruiken. God, vorst, vaderland, blah. Sowieso, zodra dichters naar d’apostroph grijpen om het metrum te laten kloppen haak ik af. Niet dat het Wilhelmus nou zo’n geweldige tekst is maar ik vind het toch nog net ff beter dan dit.
Doe mij maar het Wilhelmus, daar zit historie in. Lekker rebels!