John McCain wint South-Carolina en Mitt Romney wint Nevada: de voorverkiezingen bij de Republikeinen blijven een mixed bag. Bij de Democraten zijn er twee kandidaten die er duidelijk bovenuit steken: Clinton en Obama. De Republikeinen hebben nog vier kandidaten die elkaar het leven zuur maken. Koploper Romney moet nog flink de mouwen opstropen om zijn voorsprong te verdedigen. Naast John McCain zijn immers ook nog Rudy Giuliani en Mike Huckabee tegenstanders om rekening mee te houden. Huckabee likt zijn wonden, maar gaat door.
Oud-burgemeester van New York Giuliani gaat nu in de aanval om Florida te winnen, waar de volgende Republikeinse voorverkiezing gehouden wordt. Daarmee breekt hij met het zogenaamde elfde gebod van Reagan: Thou shalt not speak ill of any fellow Republican. McCain heeft nu het psychologische voordeel. Sinds 1980 is de Republikeinse presidentskandidaat die in South-Carolina won ook de uiteindelijke genomineerde geworden.
Clinton krijgt momentum
Bij de Democraten stond gisteren maar één voorverkiezing op de rol, namelijk in Nevada. Vantevoren werd een spannende uitslag voorspeld. Uiteindelijk won Hillary Clinton met vijftig procent van de stemmen, ruim vijf procent voor op Barack Obama. Ze won vooral met hulp van de Latino´s en vrouwen. Dankzij het gehanteerde kiesysteem valt de schade voor Obama echter mee, hij krijgt uiteindelijk zelfs meer afgevaardigden uit Nevada voor de Democratische conventie, zoals Daily Kos uitlegt.
De uitslag in Nevada is publicitair gezien een gunstige ontwikkeling voor Clinton, nu een reeks van gelijktijdige voorverkiezingen op 5 februari eraan komen. De kansen op een grote klapper op deze Super Tuesday worden door de overwinning groter. Intussen lijkt de rol van de derde Democratische kandidaat John Edwards uitgespeeld, hij behaalde nog geen vijf procent. De native son heeft een wonder nodig in South-Carolina op 29 januari, waar hij vier jaar geleden de voorverkiezing won.
Het lijk echter waarschijnlijker dat Obama in 2008 deze primary gaat winnen, vanwege de zwarte kiezers. Want natuurlijk speelt ras wél een rol bij de Amerikaanse verkiezingen.
Reacties (1)
Ik moet nog zien of Giuliani zich weer in de kijker weet te plaatsen. Hij heeft de primaries tot nu toe wel heel erg genegeerd (ook niet echt beleefd naar die staten toe, ik ben benieuwd of zoiets niet ook bij de echte verkiezingen nog effect heeft, mocht hij toch nog bij de republikeinen winnen).