Rehnquist wel echt dood

New Orleans gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester, Louisiana naar een nieuwe gouverneur. Het hoofd van de directeur van het Federal Emergency Management Agency (FEMA) zal binnenkort rollen. En George W. Bush heeft er sinds gisteren weer een personeelsprobleempje bij: de opperrechter van het Amerikaans Hooggerechtshof, William Rehnquist, is overleden.
Voordat we een eerdere discussie op Sargasso overdoen: Rehnquist werd algemeen erkend als conservatief, en Bush zal zijn verlies zeker niet compenseren met een “liberale” rechter.
Ter duiding: liberaal betekent in het hooggerechtshof meestal dat een rechter de abortus-uistpraak Roe vs Wade verdedigt, een voorstander is van “positieve actie” om meer minderheden in bepaalde functies te krijgen, en niet negatief staat ten opzichte van het homo-huwelijk.

  1. 2

    Dit is zwaar klote. Zwaar klote voor de familie van de beste man, maar ook zwaar klote voor het land. Bush zal zeker een ultra-conservatieve rechter aanstellen. Dat betekent dat de Constitution in het vervolg een stuk conservatiever uitgelegd gaat worden. Zodra het Hoogerechtshof vervolgens beslist dat het niet ongrondwettelijk is om abortus of homo-huwelijk te verbieden zullen de meeste staten van de mid-west en het zuiden dat doen. Niet best.

  2. 3

    JdB: Als ik het goed lees, was die Rehnquist al een conservatief. Ik denk dus dat het Hooggerechtshof er niet conservatiever op gaat worden bij zijn vervanging.

  3. 4

    @Bismarck: heb je gelijk in. Ik was in de war met die andere Supreme Justice die dit jaar haar functie heeft neergelegd. Die was volgens mij wel liberaal. Bush kan nu dus twee vacatures opvullen. Dat worden twee conservatieven en dat kan net het verschil maken. Als ik het goed heb is Roe vs. Wade (pro-choice abortus) ooit met 5-4 aangenomen. Die balans kan dan nu dus net doorslaan.