Regering verklaart zich over haar termijn heen

Foto: © Tweede Kamer Plenaire zaal tijdelijke Tweede Kamer copyright ok. Gecheckt 28-09-2022

Aldus sprak Rutte bij het afleggen van de regeringsverklaring, gisteren in de Tweede Kamer:

Ik begin bij de constatering dat veel grote problemen niet in een paar jaar kunnen worden opgelost. Daarom is dit allereerst een akkoord dat over één kabinetsperiode heen kijkt.

Wacht even… Lezen we hier een volkomen doorgeslagen ambitie van heer Rutte? Is een Rutte IV niet genoeg en mikt hij op minstens een Rutte V? Over 196 dagen, zo’n 28 weken, zal hij de langstzittende premier worden. Dus waarom gaat-ie voor de aller-allerlangstszittende premier? De man is nu al de premier met de meeste records.

Ruttes records als minister-president (lees ook hier en hier): Het langst demissionair, de langste kabinetsformatie, de meeste opgestapte bewindslieden, de meeste excuses, de wolligste troonrede ooit. Verwacht in 2022: de langstzittende premier.

Alleen een kabinetscrisis kan roet in het eten gooien. De kans erg klein dat Rutte IV binnen 196 dagen ergens over valt. Of heeft u daar een idee over?

Maar wacht, met “over één kabinetsperiode heen kijken” bedoelt hij een beleid zoals hij dat eigenlijk al jaren gewend is: zaken voor zich uit schuiven. Heel welwillend toezeggen dat ergens naar gekeken zal worden, dat iets zal worden meegenomen in nader overleg, dat er eerst onderzoek moet komen, dat eerst de Europese partners meegekregen moeten worden.

In het debat van gisteren is meermalen om concrete uitwerking van het coalitieakkoord gevraagd. Dat zal Rutte vandaag  niet meteen uit zijn mouw schudden. Hij zei gisteren “dat al deze woorden pas betekenis krijgen als ze in daden worden omgezet“. De Tweede Kamer zou vandaag op zijn minst aan hem kunnen vragen: Aan welke daden denkt u precies?

+5

Reacties (8)

#1 Bismarck

Of hij vertoont zelfkennis; In de afgelopen 12 jaar hebben zijn vorige kabinetten meer rommel gemaakt dan zijn huidige kabinet kan opruimen. Of hij weet met die ervaring gewoon dat het hem, ongeacht hoeveel tijd hij krijgt, niet gaat lukken en laat alvast weten dat we geduld zullen moeten hebben op een andere premier, die wellicht vaardiger is?

  • Volgende discussie
#2 Michiel de Pooter

“Daarom is dit allereerst een akkoord dat over één kabinetsperiode heen kijkt”.

Ik zou zeggen, doe maar gewoon, want van vakmanschap en ambachtelijkheid van de individuele kabinetsleden gaat het ook niet komen, als je die tegenover de beleidsterreinen zet.
Justitie wordt geleid door iemand met opleiding sociaal culturele wetenschappen, Economie door iemand met een talenknobbel en Klimaat door iemand met bestuurskunde. Personele invulling van kabinetten lijkt steeds meer op een werkervaringsplaats, waarbij politieke kleur en gender belangrijker zijn dan expertise en ervaring.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJH

We worden al lang geregeerd door zeer lange termijn plannen. Dat noemen we internationale verdragen, en we zijn onderworpen aan honderden van die dingen. Met hun eigen uitlevering van burgers en rechtbanken (over ’tribunalen’ gesproken). Daarnaast is het goed Nederlands gebruik om niet alleen verantwoordelijkheid te nemen voor het beleid van je voorganger, maar ook om de lange termijn plannen van je voorganger gewoon uit te voeren. Anders kwamen al die snelwegen er niet. Rutte laat hier gewoon even het putdeksel op een kier staan.

Maar enfin, echt expliciet over je graf heen regeren mag gewoon niet. Dat is niet democratisch. Dus, als het zo moet, laten we dan maar een term-limiet opnemen in de grondwet ofzo. Als Mark maar wat anders gaat doen. Alsjeblieft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

“over ’tribunalen’ gesproken”
We weten inmiddels dat jij daar een obsessie mee hebt, maar afgezien van jou hoor je daar alleen wat verwarde FvD’ers (=pleonasme) over spreken.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Co Stuifbergen - Reactie op #3.1

Een kenmerk van al die internationale verdragen is:
We weten de inhoud vóór we onze handtekening zetten.

FvD wil “tribunalen” om mensen te veroordelen die zich gewoon aan de wet houden.

#3.3 Hans Custers - Reactie op #3

Maar enfin, echt expliciet over je graf heen regeren mag gewoon niet. Dat is niet democratisch.

Met andere woorden: aan het eind van elke kabinetsperiode moeten alle wetten en AMvB’s en wat-al-niet-meer die er zijn weer worden afgeschaft. En begint een volgend kabinet weer helemaal bij 0. Of bedoel je dat niet? Of lul je maar wat en heb je zelf geen benul van wat je precies bedoelt?

  • Vorige reactie op #3
#3.4 Michiel de Pooter - Reactie op #3.3

Ik begrijp je niet goed Hans; Het eerste wat Joe Biden deed, was het intrekken van de Keystone XL-pijplijnvergunning, die door zijn voorganger Trump per decreet was aanbevolen om versneld aan te laten leggen. Ik heb je daar nooit over gehoord. Dus je zit zelf ook uit je nek te lullen.

#3.5 Hans Custers - Reactie op #3.4

Inderdaad begrijp je me niet. Verbaast me niks. Je doet al jaren heel hard je best om me niet te begrijpen.

Ik heb nergens beweerd dat regeringen besluiten van hun voorgangers nooit terug mogen draaien. Die bewering zou namelijk al net zo onzinnig zijn als de bewering dat je nooit over je graf heen zou mogen regeren.