Redefining Global Security

Maandag vond de nederlandse presentatie van het jaarlijkse Worldwatch rapport plaats in het Vredespaleis in Den Haag. Het rapport heeft de subtitel: Redefining Global Security en waarschuwt dat milieuproblemen en de verdeling van natuurlijke hulpbronnen tot grootschalige geweldadige conflicten kunnen leiden in de 21ste eeuw. De oneerlijke verdeling van schaarse goederen als energie, water en voedsel zal in de toekomst steeds meer de motor achter radicalisering en terreur zijn.

Het rapport gaat in op: bevolkingsdruk, ziekten, voedselvoorziening, waterconflicten, ontwapening en het omvormen van de olie-economie. Een duurzaam producerende wereldeconomie, waarin voedsel en energie eerlijk worden verdeeld, is een voorwaarde voor mondiale veiligheid. De makers zijn derhalve druk bezig het rapport ook in het chinees te vertalen…

klik voor grotere grafiek
Uit het rapport zijn talloze intrigerende feiten en figuren te destilleren. Een ervan is de voorraad ‘kleine wapens’ die aanwezig is in verschillende landen/regio’s. Oftewel: als het ooit hommelles wordt waar heeft men dan voldoende wapens voor een burgeroorlog en/of een guerilla tegen een bezetter? Klik hier voor het staafdiagram. Het rapport bestellen?

 1. 2

  Panellid Joris Voorhoeve pleitte in het Vredespaleis voor een luchtvaart-tax om o.a. ontwikkelingssamenwerking mee te betalen. Een VVD-er die het vliegtuig tot melkkoe maakt, times are changing…

 2. 5

  @Bingo

  Tsjechie is er bijvoorbeeld berucht om. Normaalste zaak van de wereld dat een taxichaffeur in Praag een vuurwapen heeft.

 3. 7

  Ik heb het genoegen gehad om pas aan ’t einde van een rit een Praagse taxichaffeur te vermelden dat ik in duitse marken ging betalen in plaats van tsjechische kronen. Behoorlijk boos greep de man een vuurwapen uit het handschoenenkastje.. Na direct daarna bleek omdat de wisselkoers tabel *achter* het wapen in het handschoenenkastje lag, maar m’n hart heeft een paar hartkloppen overgeslagen :)

  Geweldige stad trouwens, daar niet van :)