Rechtsstaatreiniging

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Met een Democratische meerderheid in Huis van Afgevaardigden en Congres krijgt Bush eindelijk serieuze vragen over de competentie en de integriteit van de door hem benoemden en over het werk van deze zetbazen. Er lopen nu onder andere onderzoeken naar de procedure bij het ontslag van Officieren van Justitie en de rol van het Witte Huis hierin; ook is de financiering van de toekomst van de Irak-oorlog dagelijks in het nieuws. Vreemd is dat de katvangers (bijv. Gonzales, Scooter Libby en Rumsfeld) zo langzamerhand wel geslachtofferd worden, maar dat de opdrachtgevers (Bush, Rove en Cheney) gemakkelijk buiten schot blijven.

Opmerkelijk blijft dat de Amerikaanse integriteitbewakers zich enige tijd geleden drukker maakten over de woon- en verblijfplaats van Clinton’s pik dan nu over het afschaffen van grote delen van de rechtsbescherming tegen de Amerikaanse uitvoerende macht of over de legaliteit van een oorlog.

Het reinigende vermogen van de rechtsstaat binnen het erg gepolariseerde politieke spectrum in de VS is echter groter dan dat van het Nederlandse politieke milieu. Hier schurken partijen met uitzicht op macht tegen het midden (en elkaar) aan of ze doen niet mee. Een serieus en breed gedragen onderzoek naar het hoe en waarom van de Nederlandse deelname aan de Irak-oorlog wordt in Nederland bij regeerakkoord buiten de orde geplaatst.

Mooi dat de Bos en Balkenende fraaie woorden als ‘normen en waarden’ zo gemakkelijk zinledig weten te maken.

Reacties zijn uitgeschakeld