Er komen steeds betere behandelmethode, steeds weer nieuwere en betere werkende medicijnen. Wat deze over het algemeen met elkaar gemeen hebben is de prijs. Die is hoog. En daar komt direct ethiek om de hoek kijken. Want hoeveel is een mensenleven waard? Wil je als samenleving een miljoen uitgeven om iemand een jaar langer in leven te houden? Natuurlijk wil je dat. Maar is het haalbaar, is het eerlijk?
De farmaceutische industrie maakt dankbaar gebruik van de ethiek door de prijzen hoog te houden. Onze gezondheid mag best iets kosten, daar beknibbel je niet op. Daarom is een nieuw medicijn ook altijd duurder dan een oud medicijn. Niet omdat het medicijn duurder te produceren is, maar om de onderzoekskosten (het liefst tien maal) terug te verdienen.
De prijzen van deze medicijnen naar beneden brengen is dus helaas erg lastig. Maar misschien moeten we een signaal geven aan de industrie door maar niet klakkeloos elk medicijn dat op de markt komt te gaan gebruiken omdat het iets beter werkt dan het oude.
Helaas moet je concluderen dat niet iedereen te redden is, ook al zijn de middelen misschien wel voorhanden. De prijs voor de samenleving is gewoonweg te hoog.
(Lees hier een artikel dat het tegenovergestelde standpunt aanhangt)
Reacties (5)
Probleem met je stelling is dat als er niet steeds een medicijn wordt ontwikkeld dat IETSJE beter is, er over de decennia of eeuwen heen geen VEEL BETERE medicijnen komen.
En hoe wou je dat signaal van je afgeven?
Ik zeg ook niet dat nieuwe medicijnen niet mogen worden gebruikt, maar dat er gekeken moet worden naar de kosten en naar het model waar farmaceutische bedrijven veel te lang het alleenrecht behouden.
En bij medicijnen gaat het niet zo als bij technologie in het algemeen.
Medicijnen worden ontwikkeld, op de markt gebracht en vervolgens moet er een nieuw medicijn worden ontwikkeld. Er moet vaak vanaf niks opnieuw worden begonnen.
Wat men eigenlijk wil (iedereen die het over kosten omlaag brengen van de ontwikkeling van medicijnen heeft) is dat de farmaceutische bedrijven worden genationaliseerd.
Of dat uiteindelijk de kosten omlaag krijgt tegen dezelfde kwaliteit?
Farmaceutische bedrijven kunnen niet worden genationaliseerd. Daarvoor zijn ze te zeer geglobaliseerd.
Farmaceutische bedrijven zijn er echt niet voor de zieke mens, maar voor de aandeelhouders.
Ik durf te wedden dat als ze een iedeaal middel zouden hebben ze eerst een half ideaal middel in de markt zetten om de patiënten langer te laten slikken/betalen ;-)