Recht voor z’n raap – Een interview met B1 van LPC

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Cultureel redacteur Ik zal het eerlijk bekennen; ik ben geen groot liefhebber van nederhop. Maar, dat wil niet zeggen dat ik me er voor afsluit; zo nu en dan komt er iets op mijn pad waar ik niet omheen kan. Het kaf wordt van het koren gescheiden als het ware en zo kwam ik terecht bij rapper en producer B1, van het Amsterdamse LPC. Hieronder volgt een interview met hem.

LPC, stel jullie eens voor.
LPC bestaat uit BLIX (rap en productie), B1 (rap en productie) OD (studio werk) DJ NEMO (rap en Dj-ing) en IRON-E (zang, rap en productie).

Jullie eerste cd “Alles op Eer” is in 2006 gereleased. Hoe zijn de reacties tot dusver?
De reacties lopen uiteen, zowel positief als negatief. Veel mensen vinden het een divers album met feestnummers, denknummers en chillnummers. Ook uit de professionele hoek zijn goede geluiden gekomen.

Waarom voor het eerst gekozen voor cd i.p.v. vinyl?
Om het bereik te vergroten en om meer nummers kwijt te kunnen op een geluidsdrager.

Jullie teksten zijn behoorlijk maatschappijkritisch. Nummers als “Het Spookhuis”, “Ik haat ‘t” en “Het is tijd” liegen er niet om. Nooit behoefte om wat lichtere kost te maken?
LPCDe meeste nummers zijn voornamelijk kritisch tegenover ons zelf en we proberen natuurlijk ook wel mensen een spiegel voor te houden maar hoe kan je kritiek geven als je zelf niet weet wat je rol is in de maatschappij. Veel nummers gaan ook over hoe we onze eigen problemen oplossen en hoe we onze gevoelens kunnen uiten zonder mensen op de tenen te trappen.

Is Hiphop werkelijk dood? (een track met deze titel staat op “Alles op Eer”)
Echte hip hop is wel degelijk overleden! Tegenwoordig zie je zoveel jongeren die de maatschappelijke functie van muziek negeren en alleen voor de poen gaan door zich zelf anders voor te doen dan ze werkelijk zijn. 17 jarigen die het maar al te stoer vinden om gangster te spelen. Ook de muziekzenders spelen hierin een rol ze geven kleine labels geen ruimte om hun muziek te promoten en zorgen zo voor een eenzijdig aanbod.

Met Eigenrichting hebben jullie een eigen label met een opnamestudio waarbij jullie ook een samenwerkingsverband tussen Amsterdamse rappers hebben opgericht onder de noemer Plus3120. Wat is de achterliggende gedachte van dit samenwerkingsverband?
De gedachte hierachter is om een discussie te openen en natuurlijk om lol te hebben, muziek moet leuk blijven. Ook willen we wat meer tegengewicht geven aan de gevestigde labels en zo meer denkbeelden bespreekbaar te maken. Ook laten we zien dat je heel goed kunt samenwerken met de “concurrentie”. Zo gaat het toch weer iets meer over hiphop als sociaal hulpmiddel.

Onlangs hebben jullie een track opgenomen met DEF P, “We hebben er genoeg van”. Hoe was het om met hem samen te werken en komt deze track binnenkort nog uit?
Om met iemand samen te werken als DEF P is natuurlijk erg leuk. De track is ook erg sterk geworden en geeft een beetje weer hoe mensen met verstand de huidige wereldsituatie bekijken (vandaar de titel). De track zal verschijnen op het derde deel van PLUS 3120.

Hoe ontstaan de beats en samples voor de verschillende tracks?
De meeste beats zijn eigen composities! Heel zelden wordt er gewerkt met samples. De meeste nummers ontstaan door samenwerking en lekker digitaal jammen. Soms vind ik inspiratie in andere muziekstromingen.

Wat gaat 2007 brengen voor LPC of wat brengt LPC in 2007?
Natuurlijk het derde deel +3120 met Def P/ NSC/ Willie Wartaal/ LG/ Rijmfabriek /IRON-E en LPC. Ook komt het album van GEKKE C uit op het Eigenrichting label. Verder kan je ons zien op verschillende podia. Meer data en releases vind je op onze site van Eigenrichting.

Eigenrichting
LPC op YouTube

0

Reacties (3)

#1 Steeph

Wel lekker eigenlijk. Beetje te slow en kaal voor mij, maar wel stevige teksten.

  • Volgende discussie
#2 Joris Vechter

Goeie foto. Wie maakt die?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 MasterShot

Dikke shit Is LPC Bliksem is dope

  • Vorige discussie