1. 1

  Je kunt amper van recht spreken. De meeste daders worden niet berecht. En degenen die nu veroordeeld zijn hebben belachelijk lage straffen gekregen en zullen ze waarschijnlijk de dans alsnog ontspringen met Berlusconi’s nieuwe wetten.

 2. 2

  Precies, de grap van dit soort rechtspraak is dat a) de meeste zaken geseponeerd worden wegen ‘gebrek aan bewijs’ (= meestal dat je niet kunt aanwijzen welke individuele agent je mishandeld heeft, ze hebben de eigenschap nogal op elkaar te lijken met uniform aan en helm op. Als dan b) onverhoopt toch eentje veroordeeld wordt, komt die in het Italiaanse systmeen nooit daadwerkelijk in het gevang omdat ze in beroep gaan en de zaak vervolgens zo lang gaat slepen dat die verjaart. Dit laaste geldt alleen voor de beambten, veel actievoerders zijn al lang afgestraft en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld (zie ook: http://www.globalinfo.nl/content/view/1621/30/)

 3. 3

  Je kunt amper van recht spreken […] belachelijk lage straffen gekregen

  Zie het in zijn verband. Politieagenten worden zelden veroordeeld voor de misdaden die ze begaan, zeker niet in dit soort gevallen (waar het makkelijk is om te liegen dat je niet weet welke gemaskerde agent wat deed, of om te beweren dat er in de drukte en stress dingen per ongeluk misgingen), en een politieagent heeft het in de gevangenis net zo fijn als een kinderverkrachter, dus de “gevoelsduur” van de straf is hoger.

  Het belangrijkste is dat er agenten zijn veroordeeld, en dat die agenten serieuze straffen hebben gekregen. Dat geeft een signaal af aan dit corrupte Europa dat de politiek nog niet alle OvJ’s en rechters heeft vervangen die grondrechten als vrijheid van vergadering en meningsuiting serieus nemen.

  Uiteraard moet de aanklager wel in hoger beroep gaan.

 4. 4

  Ik was in Genua, die dag. Ik zou willen dat iedereen dit artikel las.

  Ook het einde is treffend: “Genoa tells us that when the state feels threatened, the rule of law can be suspended. Anywhere.”

  Zo is het.