Recensie Zomergasten | Mark Rutte

Foto: Zomergasten 2016 (VPRO) - Mark Rutte
Serie:

RECENSIE - Helemaal aan het eind van Zomergasten met Mark Rutte merkte presentator Thomas Erdbrink op dat zijn gast, door fragmenten te tonen die vrij hard waren, een kant had laten zien die we niet van hem kennen. Rutte antwoordde dat hij ervan houdt als het soms schuurt: “Het moet af en toe even lastig zijn, je moet elkaar soms irriteren, dan kom je tot betere dingen.”

Het moge weinig verbazing wekken dat Onze man uit Teheran niet in staat bleek om het onze minister-president lastig te maken. Erdbrink heeft nu eenmaal de bagage noch de ballen om een virtuoze babbelaar als Mark Rutte tegen de grond te dwingen. Eén keertje kreeg hij Rutte een beetje op de kast (waar Rutte, voor alle duidelijkheid, niet in zit – gelukkig werd dat in een bijzinnetje afgehandeld), toen Erdbrink zich afvroeg of het fragment met Turkse Nederlanders die een journalist intimideerden, nu werkelijk een groot probleem liet zien. Daar schoot Erdrink volgens Rutte precies in de cultuur-relativerende reflex waar de ‘stille meerderheid’ (kennelijk de opvolger van de hardwerkende Nederlander, ik hoorde ‘m vaker langskomen) zo’n genoeg van heeft. 

Stevig doorvragen

Rutte had net verteld dat die ‘stille meerderheid’ zich niet meer durfde te uiten tussen het polariserende geschreeuw van de twee dominante uitersten in Nederland (linkse elite die van mening is dat iedereen een vluchteling op z’n zolderkamertje moet opnemen versus rechtse aso’s die overal een piemel in willen zien) en heel even leek het inderdaad een beetje te gaan schuren. Vooral de vraag van Erdbrink aan Rutte wat de Nederturken die de verslaggever intimideerden gemeen hadden met ‘ons’, verleidde mij om op het puntje van mijn stoel plaats te nemen. Maar Rutte antwoordde met een eenvoudig ‘niks’ en we gingen door naar het volgende fragment.

Stevig doorvragen zit er niet in bij Erdbrink. Daar dienen wij ons bij neer te leggen. Rutte gleed moeiteloos door de avond heen. Hij blijft ook een meester in het beantwoorden van vragen zonder ze te beantwoorden. Een fragment uit het Britse House of Cards, waarin de hoofdpersoon zijn jonge minnares van het dak gooit, was voor Erdbrink aanleiding om het over Verdonk te hebben. Hij besloot het hoofdstukje Verdonk met de vraag of Rutte bekend was met Machiavelli. Waarop Rutte vertelde dat de nieuwe premier van Engeland de drie belangrijkste figuren om de Brexit in goede banen te leiden leek te hebben uitgekozen op de mate waarop ze elkaar haten. Waarna we weer naar het volgende fragment gingen: Fred Oster en zijn cavia’s. Daar keek Rutte naar toen hij klein was. Met natte haartjes.

Waarmee we zijn aangekomen bij het terugkerende hoofdstuk gemiste kansen. Toen Rutte een fragment liet zien waarin Adriaan van Dis ruzie kreeg met Willem Oltmans had Erdbrink het wel eens mogen hebben over de manier waarop de Nederlandse overheid met dissidenten en klokkenluiders omgaat. En toen Rutte net op dreef kwam over de dubbele moraal van veel kiezers (ook binnen zijn eigen partij), wilde Erdbrink het over integratie hebben. En toen het over Rita Verdonk ging, had ik graag gehad dat Rutte eens gevraagd zou worden hoe het is om van vrijzinnig liberaal (op het D66e af) te veranderen in een VVD’er van de harde lijn nadat hij Verdonk had opgegeten. Maar niks daarvan. Ook niks over de Turkije-deal. Of over zijn uitspraak dat hij geen visie heeft. Terwijl hij hier toch duidelijk zijn best deed om een visie uit te dragen. Hij sprak zelfs letterlijk over een ‘stukje visie’ toen hij het had over de verantwoordelijkheid om ‘onze normen en waarden’ koste wat kost te verdedigen. En ook geen woord over de participatiesamenleving, waarvoor Ruttes keuzefilm Intouchables een uitgelezen aanleiding leek te vormen.

Rutte over Rutte

Kortom, het werd onze premier niet moeilijk gemaakt. Dat het desondanks niet aanvoelde als een lang uitgesponnen VVD-spotje, hadden we te danken aan niemand minder dan Mark Rutte zelf, die het meel in de mond binnen de perken wist te houden, ook al kon hij in lang niet alle gevallen het achterste van de tong laten zien. Maar dat hij niet kan vertellen wat hij precies met Poetin had besproken op de dag de MH17 neerstortte, leek mij logisch. Helemaal aan het eind probeerde Rutte  zijn verkiezingsbelofte nog even uit op het weledele VPRO-publiek. Een belofte die ik zou willen samenvatten als ‘Make Holland great again’. Rutte hoopte dat hij over vier jaar (indien hij nog een keer premier mag worden) een Nederland zou achterlaten waarvan de mensen zouden zeggen: hoe is het mogelijk dat dit kleine landje, met maar 17 miljoen mensen, zo ongelooflijk sterk uit de crisis is gekomen! Een klein wondertje, dat zou Rutte graag nalaten.

Meest veelzeggende fragment van de avond vond ik de dialoog tussen Robert de Niro en Al Pacino in Heat van Michael Mann. Daarin speelt Al Pacino een agent die jaagt op de crimineel Robert de Niro. En tijdens de jacht komen ze erachter hoeveel ze met elkaar gemeen hebben. Rutte liet het zien om iets te kunnen vertellen over de manier waarop politici met elkaar omgaan. Het leidde tot de leukste vraag van Erdbrink: als Rutte Al Pacino is, wie is dan de Nederlandse Robert de Niro? Na even nadenken noemde Rutte toch Wilders. Waarbij ook meteen duidelijk werd op wat voor manier Rutte de VVD in de markt wil zetten de komende verkiezingen: als het enige fatsoenlijke antwoord op de PVV voor rechts Nederland.

Hoewel hij, zoals gewoonlijk, de PVV niet bij voorbaat wenste uit te sluiten, noemde hij het verkiezingspamflet van de PVV een programma dat de rechtstaat ondermijnde. Hij wees er ook nog maar eens op dat Wilders de neiging heeft om weg te lopen als het hem te heet onder de voeten wordt. Mede daarom was de vergelijking met Robert de Niro zo treffend. Want die leeft in Heat volgens de stelregel dat je je aan niemand moet binden. Want alleen als je ongebonden bent, ben je in staat om te vluchten als het moet. Waarna ik onvermijdelijk aan Mark Rutte zelf moest denken. Alleen met zijn beslissingen, zijn muziek en zeven delen van Het Bureau.

Reacties (69)

#1 Reinaert

Als je het “beeld Rutte” voor zichzelf wilt laten spreken dan hoor je een man (partij) die politici die macht verwerven bewondert. Het gaat om de macht. Je hoort het idee dat er een consensus zou bestaan over wat er met Nederland zou moeten. (Mensen die het daar niet mee eens zijn “sporen niet”, daarvan moeten partijen worden gezuiverd.)
Niet gesproken wordt over de extreme ideologie die Rutte en zijn partners (incl. de PVDA, D’66, klein rechts) voortdrijven: het neo liberalisme, het ongebreidelde kapitalisme.
Het “beeld Rutte” spreekt voor zich, maar of iedereen dit ziet?
De marketing is goed.

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

En als Rutte Robert de Niro zou zijn, wie zou dan Al Pacino zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

Ik lees vandaag pas dat Rutte bij “zomergast” was.

Als een politicus een avond in de schijnwerpers gezet wordt, zonder kritisch benaderd te worden, heeft hij hiervan voordeel bij de volgende verkiezingen.

Maar het zal wel kijkers trekken.

In feite gedraagt de VPRO zich nu als een journalist die graag een citaat (“quote”) van de president van VS krijgen wil, en daarom geen kritisch nieuws over hem schrijven zal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Max Molovich

@2: Jesse Klaver.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Max Molovich

Overigens had ik geschreven dat de hoofdpersoon in het Briste House of Cards zijn dochter naar beneden gooide. De corrector van diens heeft daar ‘jonge minnares’ van gemaakt. Ik neem aan dat dit klopt. Ik had de gok gewaagd omdat de jonge vrouw in kwestie met een langgerekt ‘daddy!’ naar beneden stort. Het leek mij sterk dat een minnares haar minnaar nog bij zijn koosnaampje zou aanspreken op het moment dat hij haar van het leven berooft. Maar het zou kunnen natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Le Redoutable

Eigenlijk zien we hier het beeld van de ideale polderaar. Iemand die met de PvdA kan samenwerken, maar ook de hele grote groep kiezers die stemmen op de populisten niet wil buitensluiten van de maatschappij.

Zijn taak was Nederland zonder schade door de crisis heen te loodsen en niet om hele radicale veranderingen teweeg te brengen. Als je kijkt hoe wij het doen in de wereld is dat ook nergens voor nodig, liever niet zelfs. Landen die heen en weer vliegen van de ene radicale visie naar de ander worden daar doorgans alleen maar slechter op. Landen die er tijdens de crisis een radicaal andere begrotingsbeleid op nagehouden hebben staan, vrijwel zonder uitzondering, nu op de rand van instorten.

Saai, maar Noord Europeanen houden daar wel van, Merkel is ook niet de meest spannende politicus, mar die houdt het daardoor ook al jaren uit. Gezien dat daarbij geen enkele van de andere normale partijen wel een hele opvallende leider heeft en de 2 grootste populistische partijen zichzelf al buitenspel hebben gezet, is de kans levensgroot dat hij het volgende kabinet ook nog wel zal uitdienen als premier. Voor entertainment kan je beter een andere hobby gaan zoeken dan politiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@6: Rutte is een slechte polderaar.
Hij maakte een regeerakkoord met de PVV, dat door Wilders opgeblazen werd, ondanks 3 weken extra onderhandelen.
Intussen zorgde de oppositie dat de begroting rondkwam.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012

Ik vind wel knap dat hij erin slaagt, steeds gelegenheids-coalities te smeden.
Bijvoorbeeld:
– een meerderheid in de 1e kamer, na een gesprek met statenlid De Robesin
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/robesin-herinnert-rutte-aan-belofte-rond-hedwigepolder#.V80ym7PSXyw
– verlenging van de Kunduz-missie, na een gesprek met Jolande Sap
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_politietrainingsmissie_in_Kunduz

En de taken die hij zou moeten uitvoeren?
Banken kunnen nog steeds schade maken, woningbouwverenigingen zijn failliet gegaan, gemeenten hebben geen geld voor de zorg die ze moeten bieden.
En wat doet hij eraan?
De VVD wil ondernemers de gelegenheid geven te gaan frauderen met ziekenhuizen.
https://decorrespondent.nl/5132/Waarom-ziekenhuizen-en-verzekeraars-winst-laten-uitkeren-zon-slecht-idee-is/1338757655796-3eb6f7a7

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mark3000

Ik denk dat we in de handjes mogen klappen dat hij en niet bijvoorbeeld mevr. Verdonk aan het roer staat bij de conservatief rechtse partij VVD.

Ok, we kunnen kritiek hebben op het neo-liberalisme, maar goed, dit is de man van de VVD. Vergeet niet dat daar tegenover staat dat hij relatief liberaal/progressief is. Zo heeft hij over vanalles en nogwat spijt, maar niet over het gevoerde beleid. En de PVDA heeft het gevoerde beleid echt wel linkser gemaakt dan veel VVD’ers zouden wensen. Hij predikt bijvoorbeeld niet voor een nog harder asielbeleid, nog hardere straffen, het ging weinig over veiligheid en terrorisme en hij heeft met geen woord gerept over de islam. Sterker nog, hij plaatst zich tegenover Geert Wilders. Al had hij wel wat moeite om het begrip “Nederlander” uit te leggen. 1 van de weinige uitstekende vragen van de interviewer. Daar had hij wat mij betreft nog even op mogen doorgaan.

Ik ben overigens ook nog echt verbaasd dat het frame dat meneer opkomt voor de hard werkende nog steeds overeind staat. Dat zou voor een charismatische man op links een eitje moeten zijn om dat punt onderuit te halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 tigger

@7:
En de VVD wil de vennootschapsbelasting weer verlagen, met verdere lastverzwaring/uitkleden van rechten als gevolg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 beugwant

@5: De corrector heeft juist gehandeld. Mattie wordt als journaliste de serie ingeschreven en wordt steeds intiemer met Francis Urquhart. Overigens had Rutte het gemis van iemand die thuis op je wacht ook heel mooi kunnen illustreren an de hand van de rol van het thuisfront in de serie.
Niettemin vraag je je met zo’n fragment toch af hoever die vriendelijk ogende meneer tegenover Erdbrink zal gaan met zijn streven naar macht.

Minder bekend is dat het drieluik (House of Cards, 1990; To Play the King, 1993; The Final Cut, 1995) in 1990/91 een -al dan niet zo bedoelde – Europees/Brusselse comedy spin-off kreeg met The gravy Train/The Gravy Train goes east, die indertijd door het ZDF op een onmogelijk tijdstip werd uitgezonden en bij mijn weten nooit is herhaald. Voor wie niet genoeg van Ian Richardson als havik kan krijgen wel een aanrader.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Lennart

Ik heb het na 5 minuten uitgezet omdat ik het kon aanhoren, maar ik zal het eens opnieuw proberen.

Toch, als ik dit zo lees, dan denk ik dat Zomergasten geen actieve politici meer moet uitnodigen. Nog niet eens zozeer omdat de uitzending dan een verkapt campagne-instrument wordt, maar om een andere reden. Een premier, zoals Rutte, kan nu eenmaal niet overal eerlijk op antwoorden; dat hoort bij zijn functie. Maar dat betekent, dat een format als Zomergasten niet kan werken. Even voor de duidelijkheid, dit geldt natuurlijk niet voor politici die niet meer in functie zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Lennart

@10: Maar had Rutte niet de Amerikaanse remake van House of Cards ? Vrijwel niemand kent het Britse origineel, het lijkt me sterk dat hij daarvoor zou kiezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Ying-Fu Li

@5: Maddy is inderdaad de jonge minnares van Urquhart, niet zijn dochter. Ze is tevens een journaliste die Urquhart gebruikt in zijn gekonkel achter de schermen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Max Molovich

@12: Vond ik ook vrij elitair. Maar het is echt zo: de Britse House of Cards.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Tank

@8: Sterker nog, hij plaatst zich tegenover Geert Wilders

Tegenover? Nee joh, de VVD heeft de retoriek van de PVV al lang overgenomen. Ze zetten zich er opzettelijk naast, om in hetzelfde vijvertje te hengelen als ‘redelijk alternatief’. Wat daar de gevolgen van zijn boeit ze niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Lutine

@6

Het nadeel van de ideale polderaar is dat niemand tevreden over hem is. Tot overmaat van ramp gaat Rutte ook nog eens excuses maken voor verbroken verkiezingsbeloften. Zo speelt hij ook nog de populisten in de kaart. Wilders en Roemer zullen nooit worden aangesproken over verbroken beloften. Simpelweg omdat zij de beste stuurlui aan wal zijn.

Ook tenenkrommend was het om te zien hoe hij reageerde op de vraag hoe hij herinnert wilde worden als premier. Nee, hij wilde geen persoonlijke aandacht. Het polderen gaat voor.

Begrijp me goed: ik ben voorstander van polderen. Maar Rutte overdrijft, zodat het een karikatuur wordt. Polderen doe je en je gaat er niet op door emmeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 beugwant

@8: Als Rutte veiligheid en terrorisme had aangesneden, was het risico groot geweest dat het gesprek op Opstelten en Teeven was gekomen. In de aanloop naar de verkiezingen moet de kiezer dat nu juist vergeten zijn.

@12: Rutte zei dat iedereen om hem heen naar de Amerikaanse remake keek, maar het fragment is wel degelijk uit het Britse origineel, je ziet dat ook aan het intro en de 4:3 beeldverhouding. Ik sluit overigens niet uit dat ook deze serie (net als de comedy Yes Minister) op diplomatenscholen als lesmateriaal gebruikt wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Spam

En even voor de duidelijkheid. Een burger die een NOS-reporter het werken onmogelijk maakt is een lul en bij gebruik van geweld waarschijnlijk ook wel strafbaar, maar met persvrijheid heeft het niets te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Reinie

Gelukkig was het niet Rutte de lacher, maar vooral Rutte de mens en Rutte de politicus die aan bod kwam. Over Wilders was hij eerlijk: een bedreiging voor de rechtstaat. Die opvatting vind ik hier ook, nogal pregnant maar moeilijk te ontwijken: http://stophetgevaarwilders.blogspot.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Willem H

Kortom geen enkele politici doet het goed. Altijd lekker om de splinter in iemand anders oog te zien maar niet de balk bij jezelf. ;o)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Bismarck

@0: Tja, de stille meerderheid, die is nogal makkelijk te misbruiken, want die laat zich niet horen. Daar kun je dan vervolgens een mening naar wens op plakken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Willem H

@18: Wel met bedreiging. Deze mensen bedreigen ook Gülen volgers. Bepaalde Turken luisteren blijkbaar erg slecht en berichten (zie dutchturks.nl) met een vervalste roddel kop: “Premier Rutte aan Turkse Nederlanders: Rot op!” Alsof iedere Turk weg moet? En in plaats van een bedreigde situatie zeggen ze dat de journalist werd gepest? Iedereen kan horen dat velen “rot op” roepen tegen de journalist en crew en dat na teveel dreiging de cameraman gedwongen wordt te stoppen met filmen. Juist tegen dit soort types die rot op roepen en anderen bedreigen (oa cameraman en Gülen volgers) reageerde Rutte primair met “rot zelf op”. En ik denk niet dat ie de enige is. Als je het hier niet bevalt en je mensen gaat bedreigen dan wordt het misschien tijd dat je naar je “vaderland” terug gaat. Dat heet realisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Bernard Weiss

@4: Jesse Klaver oogt meer als Home Alone XVII

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Bernard Weiss

@5: Het toont aan dat je de serie (een tri-trilogie) niet gezien hebt. Geen schande, maar wel een gemis. Aanzienlijk beter en onderhoudender dan de Amerikaanse McDonalds variant. Een aanrader.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Bernard Weiss

@6: Niet zozeer een polderaar, meer een gelikte salesrep die werkelijk iedere klant naar binnen kan lokken door stroop om de mond te smeren. Iemand die ijskasten aan eskimo’s kan verkopen. Een marketeer van het zuiverste water.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Bernard Weiss

@10: Hoewel een politieke comedy was The Gravy Train geenszins een opvolger voor THOC. Overigens zijn de romans van Michael Dobbs waarop de serie gebaseerd is buitengewoon lezenswaardig, en doen wat minder gedateerd aan dan de televisieversie.

Dobbs behoorde tot de intieme kringen rond Thatcher. Wikipedia beschrijft zijn carrière als: “After getting his PhD in 1977, Dobbs returned to England and began working in London for the Conservative Party. From 1977 to 1979, he was an advisor to Margaret Thatcher, who was then leader of the Opposition. From 1979 to 1981, he was a Conservative MP speechwriter. From 1981 to 1986, he served as a Government Special Advisor. From 1986 to 1987, he was the Conservative Party Chief of Staff. In 1984, he survived the Brighton bombing at the Conservative Party Conference. Considered a masterful political operator, he was called “Westminster’s baby-faced hit man”, by The Guardian in 1987. From 1994 to 1995, he served in the John Major government as Deputy Chairman of the Conservative Party.”

Voorwaar niet de geringste….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Bernard Weiss

@12: gezien zijn andere culturele voorkeuren kan ik me daar uitstekend bij voorstellen dat zijn voorkeur naar de (betere) Britse versie uitgaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Bernard Weiss

@14: Gunst, is een voorkeur voor zaken van betere makelij (en dus vaak Brits boven Amerikaans, zeker als het om televisie gaat) nu ook al elitair?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Lennart

@27: Ja, daar heb je wel gelijk in, maar dat had ik me nog niet gerealiseerd. Nou ja, hij stijgt in mijn achting. Een klein beetje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Spam

@22 Bedreiging is niet OK. Maar de persvrijheid is pas in gevaar als de politiek deze probeert te beperken, niet wanneer een groep hooligans optreedt tegen journalisten die hen niet bevalt. Wanneer voetbalhooligans of piemelroepers dat doen, maakt (terecht) ook niemand zich druk om de persvrijheid. Wel om het hooligangedrag.

Ik heb grote problemen met het ‘zo gaan we in dit land niet met elkaar om’ en ‘ga maar terug naar je eigen land’ van Rutte. Zo gaan sommige mensen in dit land namelijk wel met elkaar om (helaas) en deze relschoppers waren al in hun eigen land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Max Molovich

@28: Rutte begon.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Henk de Waal

@30:
Beide lijken mij een bedreiging, zekers als journalisten erdoor beperkt worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 beugwant

@30: Deze relschoppers identificeerden zich echter nadrukkelijk als van een ander land. Nu ben ik niet bepaald thuis in de Erdogan/Gülen-rivaliteit*, maar ik vraag we wel af in hoeverre het niet primair een gelegenheid was om gewoon hun Turk zijn te demonstreren, zoals ze ook na een gewonnen voetbalwedstrijd (of op kleinere schaal een huwelijk) luid toeterend door de stad rijden. Want die behoefte is zeer sterk. Ik kan me een slager in de Dapperbuurt herinneren die boven de tegels een kamerbreed affiche van het groot Ottomaanse rijk had hangen. Daar stond hij dan voor in zijn bebloede schort…

*ik weet enkel dat in Turkije een couppoging door het leger vanouds weinig met een religieuze figuur uit te staan heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Spam

@33 Er is geen enkele wet hier tegen het je identificeren met een ander land. Je mag daar van vinden wat je wil, maar het lijkt me volkomen in overeenstemming met de waarden en normen waarop onze wetten zijn gebaseerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Henk de Waal

@34:

Oh, vertel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Prediker

@33 Maar als die Turkse slager in zijn bebloede schort boven een kamerbreed affiche van het Nederlandse rijk inclusief haar koloniën had gestaan, dan had dat getuigd van Neêrlandsliefde?

Dat bebloede schort suggereert van alles (dat ‘ie ook bereid is kelen af te snijden om het Ottomaanse rijk weer in haar luister te herstellen bijvoorbeeld), maar de man is slager, dus ja, dan zit er wel eens een bloedveeg op je schort. Daar is dat schort ook voor: zodat het niet op z’n kleding komt.

Enfin, Turken zijn doorgaans inderdaad nogal chauvinistisch waar het op Turkije aankomt, is mijn ervaring. Vandaar ook dat ze hun hoekse en kabeljauwse twisten naar Nederland importeren.

Maar goed, de Italianen namen ook hun vetes en maffiacodes (en hun religie) mee uit het land van herkomst, en dat is ook goed gekomen. Nu hoort de mafia bij de Amerikaanse folklore.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Micowoco

@0: De stille meerderheid heeft zeker een zere keel gekregen van het blaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Reinaert

Rutte als polderaar, laat mij niet lachen.
Rijk wordt rijker, armer armer, het onderwijs holt in kwaliteit achteruit, studeren voor de rijken, de zorg naar de knoppen, milieubeleid is een farce, Ttip een optie, de Islam een bedreiging, vluchtelingen een kostenpost, oorlogsmissies in diverse landen …….. het kabinetsbeleid is nog nooit zo vanuit 1 visie gedomineerd.
Ikke, ikke, ikke ….
Als je poldert sluit je compromissen, hier regeert een coalitie van gelijkgestemde neo-liberalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 beugwant

@36: Er hing echter geen kaart van Nederland met koloniën. Die vind je hooguit in een antiquariaat en dan is het niet om een statement te maken, maar voor de verkoop. Want Hollanders. ;)
Waar een schort voor dient, begrijp ik ook wel. Ik heb er zelf meerdere, ik gebruik ze dankbaar.
Het was echter een zeer fotogeniek beeld, die enorme kaart met rood en wit als overheersende kleuren en die besnorde slager in zijn stilistisch passende werkkleding eronder. En hij had goede lamskoteletten, dat moet gezegd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Willem H

@30: Echt “vrij” voelt de pers zich in zo’n situatie, diverse Turken die rot op roepen e.d. met dreigende toon, niet in ieder geval ;o) Blijkbaar heeft Rutte het hier over persvrijheid. Klopt niet inderdaad. Hier is sprak een bedreigende situatie wat ook niet prettig is voor een journalist en zijn crew. Ik zie Nederlandse Turken al demonstreren in Turkije die bijv. tegen Erdogans “democratische” beleid zijn en met vlaggen en spandoeken over straat lopen. Binnen no time zijn ze opgepakt en moeten ze of voorkomen of wellicht het land uit. Ook dan kun je verwachten dat mensen zeggen “rot op”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Henk de Waal

@36:
Wat een kul reactie zeg. De Mafia is helemaal geen Amerikaanse folklore, maar juist een voorbeeld van de negatieve gevolgen van immigratie. Zie bijv. nu het gedoe met de Mexicaanse mafia in de USA.
Ook heb ik geen winkel gezien die het Nederlandse koloniale rijk verheerlijkt. In tegenstelling juist. Als je een prinsenvlag laat wapperen ben je al fout.
En die Turken die hun raciale stammenstrijd meenemen naar Nederland zijn gewoon achterlijk en moeten daar keihard op aangepakt worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Willem H

@11: Niet als het om politici gaat. Vele andere personen met een andere functie kunnen een uitgesproken mening hebben alleen hangt dit ook van de interviewer af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 tigger

@41:
De Mexicaanse maffia is een gevolg van het Amerikaanse drugsbeleid. Een beleid dat staatsterreur van de VS naar Latijns-Amerika heeft gebracht. Niet de zaken gaan omdraaien, hè?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Lennart

@42: Het gaat me zuiver en alleen om politici in functie. Neem die hele Erdogan discussie; je weet, dat Rutte daar nooit kan vertellen wat hij echt denkt, omdat hij nu eenmaal MP van Nederland is, en rekening moet houden met van alles en nog wat. Er zijn weinig andere functies waarvoor zoiets geldt.

Het ligt natuurlijk aan de interviewer, maar dit keer heeft Erdbrink het er nog niet zo slecht vanaf gebracht. Hij probeerde meer door te vragen dan de vorige keren, maar ja, Rutte is inmiddels wel virtuoos in het omzeilen daarvan, natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 Prediker

De Mafia is helemaal geen Amerikaanse folklore…

@41 Vandaar dat het zo’n enorme rol speelt in de populaire cultuur (gangsterfilms- en series, computerspelletjes, documentaires) en zo geromantiseerd wordt.

En vandaar dat er in Las Vegas een heus mafiamuseum staat.

Omdat de Italiaanse mafia beslist niet tot de Amerikaanse folklore is gaan behoren.

Ook heb ik geen winkel gezien die het Nederlandse koloniale rijk verheerlijkt

Je snapt mijn argument kennelijk niet.

Ik maak bezwaar tegen de inzet van die slager met zijn bebloede schort voor die kaart van het Groot-Ottomaanse rijk omdat het retesuggestief is; het suggereert namelijk dat de man staat te popelen om zijn slagersbijlen in de nekken van de ongelovigen te planten, teneinde het Ottomaanse rijk weer in haar voormalige glorie te herstellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Henk de Waal

@45:

Is je punt nu dat Nederland net zo hard moet optreden tegen het Turkse chauvinisme als de Amerikanen deden tegen de Italiaanse mafia?
Of is het weer de niets aan de hand boodschap. Ooit zullen Mexicaanse massagraven gewoon tot de Amerikaanse folklore behoren mensen… Gewoon even geduld hebben, het is zo over.
En daarbij snap ik je punt wel hoor. Maar als jij net net zo uitgesproken bent over Nederlandse daar-moet-een-piemel-in roepers als tegen 4e generatie Turken die klikken, intimideren en journalisten bedreigen ben je wellicht wat geloofwaardiger.

PS: georganiseerde misdaad hoort bij de Nederlandse folklore joh, daarom ook films en boeken over Holleder….. Kul argumentatie Prediker. Enkel omdat vegas (oude mafia stad) en hollywood ermee aan de haal gaat maakt het geen folklore. En wat is dat eigenlijk voor argument? Folklore? Wat probeer je te betogen daarmee?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Henk de Waal

@43:
Die Mexicaanse mafia bestaat wegens het failed state zijn van Mexico. De US daar de schuld van geven is onjuist en bezijden de werkelijkheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 beugwant

@45: Het was een aanblik waarmee je een fotowedstrijd kon winnen, maar die grote kaart hing er vast nog niet toen die slager daar zijn intrek nam. Dus ja, dat die kaart daar hing zegt wel iets over zijn mindset. Want je omschrijft precies wat ik dacht toen ik het voor de eerste keer zag. Het was, zoals in #33 gesteld, een duidelijke demonstratie van zijn Turk zijn.

Maar één slager maakt nog geen hele bevolkingsgroep, dat is ook weer zo. Aan de andere kant doe je zoiets niet als je weet dat je klandizie je voor gek gaat verklaren, dus enig draagvlak voor zo’n uiting moet er wel zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Lennart

@47: De Mexicaanse Mafia bestaat door de totaal gefaalde Amerikaanse “War on Drugs” …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 Henk de Waal

@49:

Die bestond daarvoor al wel hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 Prediker

Is je punt nu dat Nederland net zo hard moet optreden tegen het Turkse chauvinisme als de Amerikanen deden tegen de Italiaanse mafia?

@46 Mijn punt is dat de Italiaanse immigranten naar de VS het veel bonter maakten dan Turken hier, en dat dat ook goed gekomen is.

Verder kun je met al die romantiserende boeken, films en videogames moeilijk ontkennen dat de mafia tot de Amerikaanse folklore is gaan behoren, net als het ‘Wilde Westen’. Over de kruidenier en de melkboer worden geen films gemaakt; over Al Capone en John Gotti wel; en dan hebben we het nog niet over alle fictieve misdaadfamilies, zoals de Corleones en de Soprano’s. Folklore dus.

Verder heeft tigger gewoon gelijk: zonder prohibition was de georganiseerde misdaad in de jaren twintig nooit zo alomtegenwoordig geworden, en zonder de ‘war on drugs’ waren de Mexicaanse drugskartels nooit zo alomtegenwoordig geworden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 tigger

@47 & @50:
Voor de Mexicanen waren de Colombianen aan de macht.
Die hele “War on Drugs” heeft een spoor van vernieling getrokken door heel Latijns Amerika.
Ga je maar een beetje inlezen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mexican_Drug_War
https://en.wikipedia.org/wiki/War_on_Drugs

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#53 Henk de Waal

@51:

ohh, het is toen goedgekomen. Dus nu ook wel weer. Sterk verhaal man.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#54 Prediker

@53 Vergeleken met de Italiaans-Amerikaanse georganiseerde misdaad zijn onze probleempjes met Turkse Nederlanders een peulenschilletje.

Dus inderdaad, al ons overspannen gekrakeel over falende integratie valt nogal provincialistisch en hysterisch te noemen.

Verder héb ik tenminste een verhaal. Da’s al meer dan ik van jou kan zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#55 Henk de Waal

@54:

Een slap kroegverhaal. Beetje ononderbouwd roepen dat het wel goed komt, want folklore in Amerika. Prediker onwaardig.
Maar het is je vergeven hoor. Iedereen kan een slechte dag hebben. Ik zou alleen die kuil niet steeds dieper graven joh. Straks kom je er niet meer uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#56 Henk de Waal

@52:

Besides the point.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#57 Willem H

@44: Klopt er zijn weinig outspoken persons in de politiek. Iedereen heeft dubbele agenda. Of het moet Wilders en van der Staaij zijn? Beide geen liefhebber van maar ze hebben wel een duidelijke mening. Zeker over bepaalde onderwerpen. Misschien dat een interview na Rutte politieke periode uitkomst zou kunnen bieden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#58 Joost

@55: Ok. Geef dan een voorbeeld van waar het blijven gierend uit de klauwen is gelopen? Prediker heeft een voorbeeld gegeven waar het goed kwam, en er zijn volgens mij nog vele van die voorbeelden te geven. Dat biedt uiteraard geen garantie, maar geeft wel de richting aan waar dit soort problemen zich over het algemeen heen begeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#59 Frank N. Stein

Henk de Waal die toetert dat iemand anders ononderbouwd wat roept, maar zelf volstrekt feitenvrije brabbels blijft uitbraken. Het is net een slechte sketch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#60 Henk de Waal

@58:

Dit soort problemen….. En dan met de Italiaanse mafia in de VS aankomen. Maar prima hoor. Uiteindelijk komt alles goed. Zie de tweede wereldoorlog! Dat is zelfs folklore geworden, want films, musea en …..
Verder ga ik niet mee in deze redenatiegang, want slaat nergens op. De onderliggende assumpties zijn willekeurig

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#61 Lennart

@60: Maar als je nu gewoon eens een voorbeeld geeft van waar het wel fout is gegaan … dat moet toch niet zo moeilijk zijn ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#62 Henk de Waal

@61:

De Koerden in Turkije misschien? De Oeigoeren in China? Roma in Hongarije… Of van de andere kant, achterstandswijk Molenbeek, banlieues Parijs, Bosnische Kroaten in Bosnië….

Krijg ik nou een plusje, ondanks dat dit helemaal nergens over gaat? Dat beide voorbeelden helemaal niets betekenen en geen enkele waarde qua voorspelbaarheid in Nederland hebben…..

Hoe is het toch mogelijk dat jullie zo nodig mee moeten gaan in de domheid van @33. Het is gewoon slap kroeggelul. Het komt wel goed mensen, want kijk maar naar de geschiedenis, alles komt uiteindelijk wel weer goed. En je zult zien, over 40 jaar hebben we zelfs films over Turken die andere Turken verraden, intimideren et cetera. Dan wordt het folklore en gaan we romantisch babbelen over hoe het er toen aan toe ging….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#63 Lennart

@62: Je noemt allemaal groepen die al heel lang in die regio’s zaten. Wat toont dat aan, volgens jou ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#64 JANC

’t Doet me denken aan “De Commissaris vertelt”. Een serie boekjes over een oud-politieman. Ik meen dat het voornamelijk gaat over zaken uit de jaren 1920. Daarin schrijft hij over de enorme overlast van Chinesen. U weet wel, die bevolkingsgroep die er tegenwoordig bekend om staat zo goed geïntegreerd te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#65 Henk de Waal

@63:

Helemaal niets, maar het is wel wat @58 vroeg. En jij in het verlengde daarvan, maar minder precies. Anyway, dat is nu juist mijn punt. Net zoals Prediker niets aantoont. Migratie kan goed gaan, en fout gaan. De Italiaanse mafia toont aan hoe fout t kan gaan.
Kijk, ik weet het niet. Maar doe dan zelf niet alsof je het wel weet. En slik al helemaal niet praatjes zoals @33. Beter geen verhaal dan wen onjuist verhaal. Het gevolg is namelijk dat we een totaal zinloos gesprek aan het voeren zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#66 Lennart

@65: Nee, dat is zeker niet wat @58 vroeg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#67 beugwant

@64: Chinezen zijn absoluut niet geïntegreerd. Maar ze werken zichzelf niet in de kijker.
@65: Het identificatie- of het slagersdeel van het praatje?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#68 Bismarck

@67: Dat is wat toch hele volksstammen “goed geïntegreerd” noemen als het over allochtonen gaat: Ze kosten geen geld en ze laten zich niet horen. In die zin waren het vorige decennium Turken ook goed geïntegreerd. Dat blijkt nu ineens wat tegen te vallen, want ze laten zich nu wel horen (en dat is niet de bedoeling!).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#69 JANC

@67: Ik zal het je nog sterker vertellen: de Nederlander heeft hun cultuur deels geassimileerd. Maar “absoluut niet geïntegreerd”, dat vind ik wel erg sterk. De meeste Chinezen die ik ken spreken Nederlands, gaan naar Nederlandse scholen, zitten op Nederlandse verenigingen. Ze zullen zeker wel bepaalde eigen culturele verenigingen e.d. hebben, maar om dat als “absoluut niet geïntegreerd” te zien is wel een erg bekrompen zicht.

  • Vorige discussie