Rationeel is gek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Iedereen discussieert over de zaak Mohammed B., de man die op godsdienstige gronden Theo van Gogh heeft vermoord. Gek genoeg heeft het Pieter Baan Centrum hem na observatie volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Dit betekent dat Mohammed B. geen TBS opgelegd kan worden, slechts een normale gevangenisstraf. Eerst dacht ik: die man is natuurlijk niet normaal, er ontbreekt een flink stuk in zijn frontale hersenlob en heeft daardoor geen geweten.

Maar na zijn woorden gisteren ga ik twijfelen. Hij vertelde onder andere dat hij Theo van Gogh niet haat en het compleet uit geloofsovertuigingen te hebben gedaan. Hij vindt TvG in zijn eigen woorden “geen hypocriet”.

Beschouwt Mohammed B. mensen die niet streng-islamitisch zijn als dingen, dingen die je mag vermoorden? Ik denk het niet. Hij richtte ook het woord tot de moeder van TvG en heeft zelf ook zijn moeder verloren, dus volgens mij beseft hij wel degelijk wat hij de moeder aandoet. Nee, we hebben te maken met iemand die bepaalde principes zo sterk in hem verankerd heeft (nl. de Koran is de waarheid) dat alle andere overwegingen daar ondergeschikt aan zijn. Hij is niet gek, alleen super-rationeel (vanuit zijn set axioma’s dan).

Maar feitelijk is deze discussie helemaal niet belangrijk. Je bergt iemand op als (a) genoegdoening en (b) om de maatschappij te beschermen. Vooral om deze laatste reden (hij heeft zelf verklaard het nog eens te zullen doen, dus de volgende anti-moslim neemt ie op de korrel zodra ie vrijkomt) moet hij levenslang krijgen. Maar dat zal wel niet kunnen in het Nederlandse rechtssysteem.

Reacties (7)

#1 Joost

De Koran is de waarheid? Waarom wil hij dan ter dood gebracht worden? Daardoor zal hij zijn plekje in het paradijs verliezen! (Een doodswens of om je dood smeken is net als zelfmoord een doodzonde volgens de Koran (en ook volgens de Bijbel)

Je sluit iemand trouwens ook op zodat die persoon “boete kan doen” en “na kan denken” over hetgeen hij gedaan heeft zodat hij daarna met een schone lei kan beginnen. Mocht dat niet gewenst zijn moet je hem levenslang opsluiten. En dat is precies wat ze met Mo. B. gaan doen.

 • Volgende discussie
#2 Jan Jaap

Hij heeft duidelijk de overtuiging van een jonge man. Ik persoonlijk ben heel benieuwd te zien hoe meneer B. er over tien jaar over denkt.

Het ziet er wel naar uit dat ze hem levenslang op gaan sluiten. In dit geval de juiste straf lijkt mij zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Wel gek, had ergens gehoord dat je geen levenslang kon krijgen in NL voor enkelvoudige moord…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Jawel hoor, is wel vaker gebeurd. Anders zouden ze het ook niet eisen, toch? (Een rechter zal een onmogelijke eis zeker niet tolereren)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 dramklukkel

Toch typisch. Hij heeft geen hekel aan TvG, maar toch “moest dat varken sterven”. Wel degelijk opgefokt die Moh. TvG moest er gewoon aan geloven omdat hij de bekenste was met kritiek… niet zozeer het bedreigendst. Prachtige toespraak trouwens Moh. Ga je niet als martelaar de boeken in, dan in iedergeval als zwaar belezen. Laten we Moh nou gewoon begraven in een kist bekleed met varkensleer jongens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Obsi

TvG was geloof ik niet echt specifiek anti-moslim maar meer anti-geloof, dat vertelde hij(geloof ik ) aan Rob Muntz. maarja….
En.. hoe kan je in helmels-naam super-rationeel zijn als iemand zich een gelovige noemt. lijkt me een contradictie.

grapig stukje
Hoe lang is eigenlijk levenslang in nederland ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

@Obsi: Levenslang is levenslang. Je komt er nooit meer uit.

Overigens wordt Mo ook aangeklaagd voor een aantal keer poging tot moord en bedreiging.

Levenslang zal ie krijgen.

 • Vorige discussie