1. 3

  JSK, nou de ‘catfight’ tussen Obama en Clinton maakt het ze nu ook niet bepaald moeilijker he.

  Obama had gewoon als runningmate van Clinton mee moeten doen, daarna 4 of 8 jaar lekker vice-president zijn en dan pas voor zichzelf gaan.

  Hij is te jong en op dit moment nog te ‘gekleurd’ voor de VS.

 2. 4

  Nader was in 2004 al geen factor meer in de verkiezingen, dus het lijkt me sterk dat hij dat deze keer weer wel wordt. Niet nu de democraten zo’n aansprekende kandidaat hebben.

  @Ronald: peilingen van dit moment laten zien dat Obama meer kans maakt tegen McCain dan Clinton: hij heeft meestal een voorsprong van 5-10% op McCain. Natuurlijk, de Republikeinen zullen het vuil spelen. Ze hebben het alleen niet makkelijk met de puinhopen die Bush achterlaat en een kandidaat die feitelijk gaat voor ‘Bush III’. De huidige ophef over de banden van McCain met een aantrekkelijke lobbyiste is nog maar het begin; McCain kan nog diep vallen.

 3. 5

  JSK, nou de ‘catfight’ tussen Obama en Clinton maakt het ze nu ook niet bepaald moeilijker he.

  Hmm.. daar weegt tegenop een sterk oplopende werkloosheid onder de huidige Republikeinse regering?

 4. 6

  JSk,
  wat schattig, u is nog in de veronderstelling dat in de huidige tijd een presidents verkiezing in de VS nog gewonnen kan worden op beleid en dergelijke.

  Het gaat er om wie de meeste poen kan rondstrooien en wie de tegenstander onder de meeste modder kan begraven.

  Presidents verkiezingen gaan allang niet meer over beleid, anders was die aap van een Bush nooit gekozen en nog een keer herkozen.

 5. 7

  @3: Te jong? Die gast is een ouwe rukker hoor (bijna 50). Dat hij nog niet met 1 been al in het graf staat (opa McCain is de 71 al gepasseerd, volgens de gemiddelde levensverwachting voor mannen in de VS haalt die geneens een termijn), vind ik nou niet bepaald een nadeel voor een presidentschap. Als Obama 1 fout kan maken is het running mate van Clinton worden. Dan kan hij over 8 jaar zijn slogan “change” niet meer geloofwaardig gebruiken.

 6. 8

  Mezelf teruglezende, lijkt het me slim als Obama running mate van McCain wordt. Grote kans dat hij zonder verkiezingen president kan worden.

 7. 9

  Bismarck, hij is van augustus 1961, dus nu nog 46, da’s voor een presidents kandidaat toch redelijk jong.

  Jongste was Roosevelt met 42 jaar en 322 dagen.

  En slogan niet meer gebruiken, nou en, dan neemt ie toch een andere, zijn toch wegwerp dingen.

 8. 11

  @10: Zul je zien dat Romney running mate wordt. Hebben we over 2 jaar een religious nutjob als president van het land met het grootste nucleaire arsenaal ter wereld…

 9. 12

  @11,
  nou dat is nog eens een verfrissend idee, is eens wat anders dan een aap met een IQ van minder als 50 met het grootste nucleaire arsenaal ter wereld.

  Of wat dacht je van een B-Acteur met het grootste nucleaire arsenaal ter wereld.

  Dus een religious nutjob kan er dan ook nog wel bij in het rijtje, of niet?

 10. 19

  @ ronald (#6): Als het gaat om wie de meeste poen kan rondstrooien zou Obama wel eens in het voordeel kunnen zijn. Hij haalt al tijden bakken met geld op voor zijn campagne, terwijl McCain daar veel meer moeite mee heeft.
  En ik heb het idee dat Obama tot op heden weigert het vuil te spelen. En dat niet alleen: hij slaagt erin de indruk te wekken dat hij boven dat soort spelletjes staat. Als hij er in slaagt dat vol te houden zou dat wel eens behoorlijk in zijn voordeel kunnen werken.

 11. 20

  @19,

  “En ik heb het idee dat Obama tot op heden weigert het vuil te spelen. En dat niet alleen: hij slaagt erin de indruk te wekken dat hij boven dat soort spelletjes staat. Als hij er in slaagt dat vol te houden zou dat wel eens behoorlijk in zijn voordeel kunnen werken.”

  Dat dacht Wouter Bos ook.

 12. 21

  @ ronald: Ja, daar heb je een punt. Er is misschien wel één verschil tussen Obama en Bos. Obama geeft wel stevig antwoord op aanvallen onder de gordel. Zonder zelf al te veel met modder te gaan gooien. Als hij dat volhoudt geef ik hem een behoorlijke kans. We zullen zien.

 13. 24

  Interessante discussie, waarbij toch een detail vergeten wordt : de verkiezing gaat over de president van de Amerikanen (je weet wel die lui die niet kunnen terugvallen op een uitgebreide sociale zekerheid en gezondheidszorg, en die als gevolg niet uit zijn op experimenten of rethoriek maar op vastigheid en stabiliteit) en niet van Nederlanders of Europeanen.

  De prioriteiten liggen kompleet anders. Dat wordt -vind ik- behoorlijk onderbelicht in onze media. Overigens wil de onpopulariteit van Bush niet zeggen dat de GOP plots not done is. This is not a done deal folks.

  De indruk die ik krijg van mijn Amerikaanse confraters is dat iedereen dol is op Obama en zelfs Clinton, overtuigd Democrat is, maar overwegend toch zal stemmen op Mc Cain omdat hij stabiliteit en common sense in het vooruitzicht stelt.

  Als Europeaan zou ik zo op Obama stemmen, moest ik Amerikaan zijn, dan zou ik daar nog eens flink over nadenken.

 14. 25

  @24: Maar zoals gesteld, MCain is dood voor zijn regeerperiode voorbij is, dus dat is neit de keuze. Wie moet dan vice-president worden van McCain, wil die gaan winnen van Obama of Clinton?

 15. 28

  @heidekonijn: waarom zou je in hemelsnaam op McCain stemmen, zelfs al was je Amerikaan? McCain snapt niets van economie of buitenlands beleid (tot zover ‘common sense’); en ‘bomb bomb bomb Iran’ en ‘we blijven nog 100 jaar in Irak’ maakt de VS niet bepaald stabieler.
  Gezien de hoge opkomst van democraten bij voorverkiezingen tot nu toe lijkt me het aantal Democraten dat liever voor McCain stemt niet indrukwekkend en van veel betekenis.
  Peilingen wijzen erop dat McCain het heel moeilijk gaat krijgen tegen Obama.

 16. 30

  Voor de goede orde, vanuit mijn huidige perspectief ‘zou’ ik niet op McCain stemmen.

  Ik kan me echter voorstellen dat ik als middenklasse Amerikaan, met een paar aandelen hier en daar om het pensioen te betalen, en vasthangende aan mijn job want als ik die kwijtgeraak is het enkeltje goot voor mij en de kids, niet zo onder de indruk zou zijn van het gebakkelei tussen Barack “I have a dream” Obama en Hillary “Commander in chief, of ik ga grienen” Clinton, en zou kiezen voor een derde partij die de status quo vertegenwoordigt.
  Om van Nader maar helemaal te zwijgen.

  Als je hier ontslagen wordt, krijg je een pak geld en een maandelijkse toelage van de overheid, als je ziek wordt krijg je een behoorlijk deel van je kosten terugbetaald, als de beurs crashed hef je je schouders op want je spaarboekje is wat het is.

  Als je dat vangnet niet hebt -scusez le mot- roest wereldvrede je aan je reet.

  Peilingen wijzen erop dat Obama het nog moeilijker gaat krijgen tegen McCain..?

 17. 32

  @9: Ik heb trouwens nog eens even gezocht: Er zijn 6 presidenten jonger president geworden dan Obama zou worden, waaronder Bill Clinton. Er is geen enkele president die dat voor het eerst werd voorbij de 70. Van de 3 presidenten ouder dan 65 was er eentje seniel (je noemde Reagan al), eentje overleed binnen een maand na zijn inzwering aan een verkoudheid (Harisson) en de laatste wordt standaard tot de slechtste presidenten van de VS gerekend en maakte er zo’n zooitje van dat de VS direct na zijn regering uiteen vielen (Buchanan). Als leeftijd een beletsel is, zou dat toch eerder tegen McCain werken dan tegen Obama.