Raakt Hitler Duitse nationaliteit kwijt?

Wordt Adolf posthuum uitgezet?Dat Hitler eigenlijk geen Duitser was weten maar verassend weinig mensen. Hij werd namelijk geboren in Oostenrijk, een land dat zich vrijwillig aansloot bij Duitsland en aan haar zijde meevocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog schoot Oostenrijk plots in een slachtofferstuip, en de geallieerden stemden daarin stilzwijgend toe. Het gevolg is duidelijk. Oostenrijk heeft nooit echt in het reine hoeven komen met haar verleden en Nazi-sympathiën zijn nog overal te signaleren. Een aardig voorbeeld daarvan is de documentaire “The End of the Neubacher Project“.

Maar misschien worden binnenkort de Oostenrijkers toch weer wat meer geconfronteerd met hun oorlogsverleden. Isolde Saalman, afgevaardigde van Nedersaksen in het Duitse parlement, diende in het regionale parlement een voorstel in, waarin ze vraagt of Adolf Hitler posthuum het Duitserschap kan worden ontnomen.

Dit lijkt een mooie gelegenheid om de Oostenrijkers te dwingen tot wat zelfreflexie. Maar je kan het ook zien als een poging van Duitsland om de schuldvraag af te schuiven. Als Hitler geen Duitser was, dan is de Tweede Wereldoorlog niet veroorzaakt door een Duitser. En dat komt in een land waar men graag weer wat openlijker nationalistisch wil doen goed uit…

 1. 1

  ”Als Hitler geen Duitser was, dan is de Tweede Wereldoorlog niet veroorzaakt door een Duitser.”

  De Duitsers hebben de WOII niet eenzijdig veroorzaakt. Zij waren het wel die een massamoord op miljoenen mensen gepleegd hebben, maar de oorlog zelf was het gevolg van veel meer (recessie, “Versaille”, Stalin in Rusland). Daarnaast zijn de meeste Duitsers zich zeer bewust van die zwarte bladzijde uit die geschiedenis. Ze hebben er zelfs een woord voor: Taetervolk.

  En er wordt een goed punt gemaakt: de Oostenrijkers kwamen er veel te gemakkelijk vanaf. Lees het hoofdstuk over Oostenrijk vlak voor de oorlog in Geert Maks “In Europa”. Daar wordt een Nazi-bobo aangehaald die zoiets zegt als: “In Duitsland moesten we de mensen nog een beetje aanzetten tot de Kristalnacht, maar in Oostenrijk gaat alles vanzelf”.

  Niet dat de Duitsers van hun schuld ontslagen zouden moeten worden en het “dat nooit meer”, daar moeten we zeker aan herinnerd blijven worden. Maar laat ik het zo zeggen: Veel Nederlanders hebben jarenlang Duitsland en Duitsers vermeden, maar men reed wel vrolijk door naar Oostenrijk, zonder te weten wat er daar gebeurd is.

  Trouwens: deze discussie is wel een behoorlijke twisted side note in de twee-paspoorten-discussie…

 2. 2

  Het is inderdaad een simpele redenering, maar hij zou weldegelijk zo kunnen worden gebruikt.

  En de Wilders link lag er inderdaad dik bovenop. Maar na al het gezeur over hem heb ik ervoor gekozen de link niet te leggen.

 3. 8

  Wat is dat toch met al die nationaliteiten, de laatste weken. Amerika wil Anne Frank posthuum tot inwoner maken, nadat het land haar en haar gezin eerst met succes verhinderden om er naartoe te emigreren.
  Bah.
  Dat Hitler van Oostenrijkse komaf is, leerde ik al op de basisschool. Dat frustreerde hem nu juist zo erg, net als zijn zwarte haren. Zijn look was niet bepaald Germaans te noemen.

 4. 10

  @6 Tuurlijk heb ik daar een andere mening over:)

  De Beitritt in 1990 van oost met west was vrijwillig. Datgene wat gepaard gaat met politieke moorden is nimmer vrijwillig. Als je de tegenstanders opruimd, wordt het vanzelfsprekend ‘vrijwillig’.

 5. 11

  @10: Politiek gezien moesten mensen misschien macht opgeven, en die wilden het niet. Maar het Oostenrijkse volk stond grotendeels achter de aansluiting bij Duitsland.

  En daar gaat het hier om.

 6. 12

  Uiteraard, als je het plebs laat stemmen nádat je met je Wehrmacht het land bent getrokken. Je vervolgens ong. 75.000 politici, intellectuelen (de geert maks, zeg maar) laat opsluiten, en nog eens ong. 10 procent van de bevolking van der Volksabstimmung uitsluit (o.a. Joden). Ja, dan kan ik het ook. En dat is dan de vrijwilligheid die jij bedoelt? :)

 7. 13

  @12: Ervoor was het Oostenrijkse volk ook al grotendeels voor. Althans, dat is wat ik geleerd heb op school.

  Zo zou je ook kunnen zeggen volhouden dat het Duitse volk niet achter Hitler stond.

 8. 16

  @15 Ik ook!
  Wilders vindt nu dus navolging van Le Pen (tsunami van moslims) en DeWinter (paspoorten). Maar echt heus geloof me: Wilders is NIET, ik herhaal: NIET extreem-rechts. Maar dit is weer erg off topic, dus laten we even bij Hitler en zijn Anschluss blijven.

 9. 17

  @ 12: Op school geleerd?! En hoe lang is dat geleden? :)

  Zonder dollen: als je het ‘toelaten van’ of ‘in stemmen met’ laat afhangen van het wel of niet uitbreken van een massale volksopstand, dan komen zelfs wij er slecht van af. En volgens een dergelijke redenering was er klaarblijkelijk ‘massale steun’ van het oostenrijkse volk.
  Niettemin was er zeker steun; hier, in Duitsland en in Oostenrijk. Maar hoeveel valt in geen enkel opzicht te meten.

  Desalniettemin: vrijwillig was de Anschuss zeker niet. Daarvoor waren er te veel duistere zaken aan de gang.

 10. 18

  @17: Eeuwen geleden. Maar goed, ik kan me de mooie filmpjes en foto’s van uitzinnige menigten waarmee de Duitse legers werden binnengehaald nog voor de geest halen.

  Maar goed, een beetje regisseur kan van 10 mensen ook een menigte maken.

 11. 20

  Daar waren nooit grote menigten, in Irak. Hoewel de verschillen hoe het in beeld gebracht werd tussen CNN en Al-Jazeera nogal verschilde. Daardoor leken het op CNN veel meer mensen. Maar nog steeds geen menigten.

 12. 22

  Goed idee om de Oostenrijkers op het nazi-verleden aan te spreken, maar deze theorie spoort niet met de biografie van Kershaw. Hitler werd in 1932 pas Duitser, doordat hij tot ambtenaar werd benoemd, kort voor de presidentsverkiezingen. Toen was hij al zeven jaar stateloos, want Oostenrijk wilde hem in 1924 na zijn gevangenisstraf niet terughebben, en in 1925 mocht hij zijn nationaliteit inleveren. Hij wordt dus niet automatisch Oostenrijker als de Duitsers hem postuum verdonken.