Quote van de Dag: Pechtold

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Een zo groot mogelijke individuele vrijheid. Optimaal niet maximaal. Daar is lang voor gevochten. Maar de overheidsvrije ruimte die het individu in een proces van vele decennia heeft veroverd, dreigt snel en in verregaande mate te worden ingeperkt. Het lijkt wel of iedere generatie haar vrijheid opnieuw moet bevechten.

Hier staan wij recht tegenover elkaar: D66 en dit kabinet. Een overheid die alle mensen bij de hand neemt om hun leven in goede banen te leiden en zo ieder initiatief en iedere ontwikkeling naar zelfstandigheid smoort. Een staat, die de toch al overspannen verwachtingen in een overheid, die alle ongeluk kan voorkomen, alleen maar groter maakt. Het geloof in een maakbare wereld, in de maakbare mens, door een ongebreideld paternalisme van de staat ten opzichte van het individu.

Bos, Balkenende, en Rouvoet willen mensen vormen naar hun evenbeeld. Wij, wij zijn meer van het zelfbeeld.

Aldus Alexander Pechtold in een toespraak voor het congres van D66.

Reacties (5)

#1 Arnoud

´Een belangrijk onderdeel van de wet is het weigeren van laagopgeleiden en mensen met een uitkering in stadsdelen die met maatschappelijke problemen te maken hebben. Omdat het vooral allochtonen zijn die door de maatregelen worden getroffen, is het voorstel in strijd met nationale en internationale wetgeving.´

Aldus het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie over de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek, die door D66-minister Tom de Graaff en daarna door Pechtold door de Tweede Kamer werd geloodst.

Over inperken van vrijheden gesproken: Boter op Pechtold´s hoofd!

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Dat is een tikkeltje krom geredeneerd door dat Bureau. Er worden immers geen allochtonen geweigerd, maar laagopgeleiden en mensen met een uitkering. Daar zitten ook autochtonen bij, net zoals er allochtonen zijn die hoogopgeleid zijn en een baan hebben (en dus niet geweigerd worden). De enige die hier discrimmineert is het Bureau zelf, die het omgekeerde suggereert.

Dat de wet vrijheid inperkt is wel duidelijk, dus daar zou Pechtold inderdaad ook de hand in eigen boezem mogen steken (net als overigens bij alle vrijheidsinperkingen in het vorige kabinet, waar hij en D66 mede verantwoordelijk voor waren).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Het is me overigens een raadsel hoe in een kabinet met twee (zelfbenoemde) liberale partijen de vrijheid zo extreem beknot kon worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hugo

@3: De VVD is gewoon niet liberaal.
De ‘Vrijheid’ die ze in hun naam hanteren staat voor evenveel als die in PVV.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Davide

Deze quote uit de QvdD vind ik toch wel erg sterk: ‘Het geloof in een maakbare wereld, in de maakbare mens, door een ongebreideld paternalisme van de staat ten opzichte van het individu.’

Alhoewel ik vermoed dat dit eerder een probleem is van een overheid an sich dan het huidige kabinet. D’66 heeft wel mijn aandacht getrokken door deze visie.. graag wat minder paternalisme aub!

  • Vorige discussie