QvdD: Een klassieke linkse fout

Wouter Bos (Foto: Flickr/guuskrahe)?Er vindt te veel discussie plaats over onderwerpen die we achter ons hebben gelaten, waar we gewoon uit zijn. Dat je inburgeren verplicht. Dat je het sanctioneert als mensen niet doen wat er van ze wordt verlangd. Dat het volstrekt normaal is dat mensen zich voorbereiden als ze uit vrije wil naar een land komen. Dat de islam bij Nederland hoort maar dat je tegelijk best ook kritische vragen mag stellen over de religie. Dat je staat voor de vrijheid van meningsuiting, ook als mensen zich gekwetst voelen.

Het is een klassieke linkse fout om te zeggen: we moeten niet polariseren. Provoceren, louter om te zien wie er nu weer boos wordt, dat is niet goed. Maar sommige dingen krijg je niet aan de orde gesteld zonder polarisatie of confrontatie. Ik hád eerlijk gezegd gedacht dat we die discussies hadden gehad. Ik vind het af en toe teleurstellend dat dat niet zo is.?

Aldus Wouter Bos in een vraaggesprek met de Pers.

 1. 2

  Denkend aan de lesbrief van Hennah Buyne denk ik dat GC zich op glad ijs begeeft. Als Geert Wilders dit leest, dan voelt hij zich aangesproken en zal de tekst snel van internet moeten verdwijnen. Het aantal mensen dat gebruik mag maken van het recht op vrije meningsuiting is in dit land nu eenmaal beperkt. Tot één.

 2. 3

  De lesbrief van Buyne was een schande, de overheid heeft namelijk minder vrijheid van meningsuiting dan de burger. De overheid moet neutraal zijn en kinderen niet met politieke (en religieuze, zie de tovernaar/atheist) denkbeelden lastig vallen. En lesprogramma opstellen dat er toe leidt dat kinderen aan het eind van de lagere school kunnen lezen en schrijven is al moeilijk genoeg.

 3. 5

  @1: God heeft polarisatie uitgevonden door na het scheppen van de eerste mens er nog eentje bij te maken, die het niet altijd eens was met de eerste. Polarisatie is van alle tijden. In de politiek doet rechts het soms en links ook. Maar uit je opmerking leidt ik af, dat je zelfs in een onderwerp over polarisatie wilt gaan polariseren?

  @3: je hebt helemaal gelijk, maar vind je dan ook niet, dat we het lezen en schrijven gedeelte op school ook maar beter achterwege kunnen laten? Ik bedoel, het schrijven alleen zou niet zo erg zijn, maar kinderen moeten kunnen lezen voor ze kunnen schrijven, en als ze kunnen lezen, kunnen ze geconfronteerd, sorry, lastig gevallen worden met politieke en religieuze denkbeelden. Voor je het weet leren die kinderen nog zelfstandig na te denken. Dat kan toch niet de bedoeling van een school zijn? Scholen zijn er alleen om het bedrijfsleven gratis van goed opgeleide werkkrachten te voorzien.

 4. 6

  Er vindt te veel discussie plaats over onderwerpen die we achter ons hebben gelaten, waar we gewoon uit zijn. Dat je inburgeren verplicht.

  Ik heb die discussie nog niet achter me gelaten hoor, Wouter.