Quote van de Dag: Zinkende schepen

“Zinkende schepen slepen soms mensen mee.”

De veiligheidsadviseur van de Belgische premier Leterme komt verrassend poëtisch uit de hoek in een e-mail aan Paul Dhaeyer, de aanklager in de Fortis-zaak. Leterme ontkent dat er sprake was van poging tot beïnvloeding.

“Dit is voor mij als mens, maar ook voor mij als politicus en minister, een zeer pijnlijke en onaanvaardbare situatie. Ik heb er ondertussen mee leren leven dat in deze tijden de perceptie belangrijker is dan de waarheid of de werkelijkheid. Ik kan evenwel niet aanvaarden dat men van mij als minister van justitie verwacht dat ik mijn bevoegdheden m.b.t. een goede werking van justitie op een àndere manier zou uitoefenen, omdat de Belgische staat partij is in een geding. Dat grote omzichtigheid geboden is, is evident. Dat ik mijn plicht moet veronacht-zamen: neen.”

Een dag later biedt Minister van Justitie Jo Vandeurzen zijn ontslag aan, waarna ook het kabinet valt.

  1. 1

    Hij heeft er “ondertussen mee leren leven dat in deze tijden de perceptie belangrijker is dan de waarheid of de werkelijkheid.

    In deze tijden? elke opleiding heeft Leterme genoten? In ieder geval de Oude Grieken niet gehad (PLato – allegorie van de grot).
    En Machiavelli zei al: mensen oordelen over het algemeen met hun ogen. Iedereen ziet wat jij lijkt te zijn, weinigen ervaren hioe jij werkelijk bent.