QvdD: Mishandeling straf voor zedeloosheid

“Mishandeling is de straf voor zedeloosheid. Er is ook grote druk op mij om onderwijs aan vrouwen te stoppen. Het zou hen op verkeerde gedachten brengen. Maar alleen educatie kan de vicieuze cirkel doorbreken.”

Alle inspanningen en subsidies ten spijt is er voor vrouwen nog weinig veranderd in Uruzgan, zegt Faristha Sami. Vier vrouwen werden in Tarin Kowt op weg naar school ontvoerd door mannen in een politiewagen, mishandeld en verkracht. Een aanklacht blijft uit. Dat we niet op veel verandering hoeven te rekenen blijkt ook wel uit de door Karzai goedgekeurde verkrachtingswet.

 1. 1

  In normale gevallen zou educatie inderdaad een grote rol kunnen spelen,
  maar ik denk dat Afghanistan niet echt in een normale situatie verkeert:

  De Nederlanders en de eveneens in Kamp Holland gestationeerde negenhonderd Australiërs bouwen steeds meer scholen. Maar zelfs de paar onderwijzers die in Uruzgan les durven geven blijven weg omdat de provinciale minister voor onderwijs hun salaris achterover drukt. (bron: Vrij Nederland 23 mei)

  Als je daar zit in het kader van een “opbouwmissie”, is het frustrerend als het niet werkt. Als je er zit om corruptie te bestrijden en vrouwenrechten en democratie te bevorderen, is het frustrerend als iemand als Karzai er de dienst uitmaakt en de bevolking weinig lijkt te bewegen.

  Dan wordt mijn vraag of de missie nog wel zinnig is.

 2. 2

  ‘Als je er zit om corruptie te bestrijden en vrouwenrechten en democratie te bevorderen’

  Is er nog iemand die werkelijk geloofd dat ‘we’ daarom in Afghanistan zitten dan?

  Waar je militaire kracht nodig hebt om veranderingen te bevorderen en dat dan probeert te verkopen als ‘goede bedoelingen’ mislukt dat per definitie. Kijk je naar de NL missie en blijvende resultaten dan is de trieste conclusie dat die er niet zijn, en ook niet verwacht mogen worden.

  Hiermee zeg ik niet dat ‘we’ ons dus maar moeten terugtrekken. Wel is er discussie nodig over de doelstellingen en hoe die te bereiken. Want dat de missie op het moment geen enkele werkelijke zin heeft is elke realist van tien jaar en ouder duidelijk. Ik heb DE oplossing niet, en naar mijn mening niemand, maar de politiek moet eens ophouden met de pretentie die wel te hebben. Nederland is oh zo trots op een paar gebouwde schooltjes, maar wat zijn de daadwerkelijke kosten? Vierhonderd miljoen per verwoest of slechtlopend schooltje? Denkt mijn natte vinger. Al dat geld moet toch ook in Afghanistan beter te besteden zijn.