Quotes du Jour | Kerstboodschappen | Poll

“Neem de raming van het CPB die uitkomt op min 0,75%. Waar heb je het over? Dat zijn de recessies die we al een aantal keren hebben gehad, vervelend maar niet dramatisch. Maar nu gaat het om een aantal procenten negatieve economische groei. Dat staat voor mij vast.”
Onno Ruding, oud-minister van Financiën en voormalig bankier, hoort normaal gesproken niet bij de pessimisten, “maar we zitten nu wel in een écht diepe recessie. Vooral het eerste kwartaal van volgend jaar wordt heel erg”. Ruding heeft in het interview van vandaag in het Financieele Dagblad, bepaald geen leuke kerstboodschap voor het Nederlandse volk: “Er treedt onvermijdelijk een cumulatie op van de maatregelen die voor de banken zijn genomen, plus de gevolgen van de recessie.”
Wie liever met wat meer optimistische woorden de feestdagen tegemoet treedt, die kan zich laven aan de opmerkingen van onze premier, zaterdag in dezelfde krant: ”Bij tegenwind gaan we in Nederland harder trappen. Dat zit in ons karakter”. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan stelde zondag in het tv-programma Buitenhof: “Alle ingrediënten zijn aanwezig om de recessie goed aan te kunnen. Als we het goed doen, komen we er beter uit dan we er ingingen”.

Cruyffiaans

Klinkt die vorige zin van Rinnooy Kan al licht Cruyffiaans, wat te denken van deze: “Waarschijnlijk staan we aan het einde van het begin van de recessie, maar ook aan het begin van het einde van de kredietcrisis”. Elk nadeel heb dus z’n voordeel…
(update) DNB-President Nout Wellink schaart zich aan de zijde van Ruding: “Als je kijkt naar de crisis in de eerste helft van de jaren zeventig, hoe snel de economie toen vertraagde, dan kan er nog best wat komen. En dan is de raming van het CPB te voorzichtig”.

[poll=240]

 1. 1

  Knip plak kut.
  As usual
  [edit redactie: hoe lang blijf je volharden in het niet begrijpen van het QDJ principe? Het wordt eentonig Hema…]

 2. 6

  Gewoon omdat Rinnooy Kan, stelde hij zondag in het tv-programma Buitenhof: “Alle ingrediënten zijn aanwezig om de recessie goed aan te kunnen. Als we het goed doen, komen we er beter uit dan we er ingingen”

  Hee, dat zei Brown ook al! Who quotes who (wie kloot wie, voor Vlaamslezers). Het internationale citaatkartel woedt.

  Je zou kunnen stellen, dat wanneer ze niet weten, hoe zo’n crisis ontstaat, dat ze zouden moeten uitzoeken, hoe periodiek zo’n crisis te kunnen bewerkstelligen, aangezien we er–klaarblijkelijk–toch beter gaan uitkomen, dan we er ingaan.

  Wat ik me ook herinner, dat hij zei (ik heb ook gekeken) was dat de recessie slechts vraaguitval is, de usual Keynes-aggregaatkwestie, annex Marx-overproduktieideefixe.

  Rinnooy Kan is gewoon een fluffer, en wat hij zegt is flufferspeak.